A magyar államhoz köthető cégek átvettek egy szlovén szállodát is

ugytudjuk.hu 2020-07-26 09:14:00
Birtokon belül a miskolci cégből érkezett igazgató Lendván.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Elsőként lapunk adott hírt arról, hogy a hozzá köthető cégeken keresztül jelentős vásárlásokra készül a magyar állam a szlovéniai Lendván. A Muravidék fővárosában 9 millió euróért – csaknem 3,5 milliárd forint - vették meg a Lipa szállodát és vele a Lendvai Terme turisztikai központot. Hosszabb vírus-szünet után a napokban ismét mozgásba lendült a projekt.

Az év elején szivárgott ki, hogy jelentős beruházásokra készülnek magyar cégek a szlovén városban. A termálszállón kívül szóba kerültek más ingatanok is. Közte egy Lipov gaj nevezetű apartman falu, aminek szomszédságban, a helyi hírek szerint, labdarúgó akadémia épülne. Talán mondani sem kell, szintén magyarországi tőkéből.

Utóbbi eléggé nagy optimizmusra vall, mert gyorsan csökken a szlovéniai magyarság létszáma. Az ottani, miénkhez képest jóval magasabb életszínvonalnak, a szlovén nyelv tökéletes elsajátításának betudhatóan egyre gyakoribb a részleges, vagy a teljes asszimiláció. Legalább is kérdéses, hogy ezt sport-és turisztikai célú beruházásokkal meg lehetne állítani. Oktatási, művészeti, kulturális projektekkel inkább, de arra már nem ilyen bőkezűen jut anyaországi pénz.

Az adásvételi ügylet korábban a miskolci Comitatus Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a lendvai Sava Turizem Társaság között jött létre. Bár több szlovéniai pártnak nem tetszett a biznisz, Zdravko Pocivalsek szakminiszter és Palkovics László megegyezett. A komplexum 9 millió euróért került a miskolci állami cég tulajdonába.

Az újonnan megalakult Lendvai Terme Kft. vagyona magában foglalta a Lipa szállodát, a szabadtéri medencéket, a kempinget, a Lipov gaj apartman falut és egy telket. A tulajdonosváltás után a létesítményt továbbra is a szlovén Sava Turizem Rt igazgatta, majd januárban az addigi igazgatót, Sredensek Helenát leváltották és helyére Magyarországról Molnár Péter került.

Aki nemrég sajtótájékoztatót tartott Lendván. A járvány miatt az immáron magyar Hotel Lipa pár hete nyitott ki újra. Molnár elmondta, hogy a vendégek zöme szlovén, szinte mind a turisztikai utalványokat váltják be üdülésre. Aztán egy érdekes információ hangzott el: a magyar cég június 30-al megszüntette az úgynevezett menedzsment szerződést a szlovén Sava Turizemmel (amelynek köszönhetően jött létre az ügylet).

Molnár Péter, a lendvai Thermal Resort igazgatója

Ez azt jelenti, hogy a szálloda önálló lett, így a szlovén cég már nem nyújt egy sor fontos szolgáltatást. Ami, úgy tűnik, némi zavart okozott a rendszerben. Az igazgató szerint a „felmerült kérdésekről a magyar tulajdonos még a nyár folyamán egyeztet, miután Lendvára látogat". Megnyugtatásul közölte, hogy azok a szállodai szolgáltatások, amit a szlovén cég szerződésben vállalt, „folyamatosak".

Molnár kifejtette: megnézik, hogy miként tudnak a jövőben együttműködni, de ha nem, akkor más lehetőséget sem zárnak ki. Hangsúlyozta: a szállodát fejlesztik, ami, szavai szerint, a város és egy 30 kilométeres körzet éke lesz. A felújítás ütemterve már készül is. „Az adott ígéretekből tettek lesznek, hamarosan, ezt garantálni tudom", jelentette ki. A grandiózus tervek költségeiről nem esett szó.

A több mint 3 milliárdos lendvai ügylet fényében nem tűnik igazán bőkezűnek Potápi Árpád államtitkár. Aki nemrég ismertette annak a 2,2 milliárd forintnak a sorsát, amit a Kárpát-medencében működő és pályázó „nemzetépítő közösségeknek" szánnak. A Muravidéknek is jutott pénz. A lendvaiak jellemzően 1-2 milliós összegeket kapnak iskolai, vallási, kulturális célokra. A legtöbbet, 4,6 millió forintot a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet könyvelheti el.

Molnár Péter igazgató a lendvai szállodában. Még nem minden kerek. 

 
 

Hírek szerint a magyar állam további nagy értékű ingatlan vásárlásokra készül Lendván. Nem került le a napirendről a Lipa Szálló közeli fociakadémia létesítésének ügye sem, amit a vírushelyzet megakasztott. Néhány szlovén párt „erőteljes magyar expanziót" emleget. 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.