A magyar államhoz köthető cégek átvettek egy szlovén szállodát is

ugytudjuk.hu 2020-07-26 09:14:00
Birtokon belül a miskolci cégből érkezett igazgató Lendván.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Elsőként lapunk adott hírt arról, hogy a hozzá köthető cégeken keresztül jelentős vásárlásokra készül a magyar állam a szlovéniai Lendván. A Muravidék fővárosában 9 millió euróért – csaknem 3,5 milliárd forint - vették meg a Lipa szállodát és vele a Lendvai Terme turisztikai központot. Hosszabb vírus-szünet után a napokban ismét mozgásba lendült a projekt.

Az év elején szivárgott ki, hogy jelentős beruházásokra készülnek magyar cégek a szlovén városban. A termálszállón kívül szóba kerültek más ingatanok is. Közte egy Lipov gaj nevezetű apartman falu, aminek szomszédságban, a helyi hírek szerint, labdarúgó akadémia épülne. Talán mondani sem kell, szintén magyarországi tőkéből.

Utóbbi eléggé nagy optimizmusra vall, mert gyorsan csökken a szlovéniai magyarság létszáma. Az ottani, miénkhez képest jóval magasabb életszínvonalnak, a szlovén nyelv tökéletes elsajátításának betudhatóan egyre gyakoribb a részleges, vagy a teljes asszimiláció. Legalább is kérdéses, hogy ezt sport-és turisztikai célú beruházásokkal meg lehetne állítani. Oktatási, művészeti, kulturális projektekkel inkább, de arra már nem ilyen bőkezűen jut anyaországi pénz.

Az adásvételi ügylet korábban a miskolci Comitatus Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a lendvai Sava Turizem Társaság között jött létre. Bár több szlovéniai pártnak nem tetszett a biznisz, Zdravko Pocivalsek szakminiszter és Palkovics László megegyezett. A komplexum 9 millió euróért került a miskolci állami cég tulajdonába.

Az újonnan megalakult Lendvai Terme Kft. vagyona magában foglalta a Lipa szállodát, a szabadtéri medencéket, a kempinget, a Lipov gaj apartman falut és egy telket. A tulajdonosváltás után a létesítményt továbbra is a szlovén Sava Turizem Rt igazgatta, majd januárban az addigi igazgatót, Sredensek Helenát leváltották és helyére Magyarországról Molnár Péter került.

Aki nemrég sajtótájékoztatót tartott Lendván. A járvány miatt az immáron magyar Hotel Lipa pár hete nyitott ki újra. Molnár elmondta, hogy a vendégek zöme szlovén, szinte mind a turisztikai utalványokat váltják be üdülésre. Aztán egy érdekes információ hangzott el: a magyar cég június 30-al megszüntette az úgynevezett menedzsment szerződést a szlovén Sava Turizemmel (amelynek köszönhetően jött létre az ügylet).

Molnár Péter, a lendvai Thermal Resort igazgatója

Ez azt jelenti, hogy a szálloda önálló lett, így a szlovén cég már nem nyújt egy sor fontos szolgáltatást. Ami, úgy tűnik, némi zavart okozott a rendszerben. Az igazgató szerint a „felmerült kérdésekről a magyar tulajdonos még a nyár folyamán egyeztet, miután Lendvára látogat". Megnyugtatásul közölte, hogy azok a szállodai szolgáltatások, amit a szlovén cég szerződésben vállalt, „folyamatosak".

Molnár kifejtette: megnézik, hogy miként tudnak a jövőben együttműködni, de ha nem, akkor más lehetőséget sem zárnak ki. Hangsúlyozta: a szállodát fejlesztik, ami, szavai szerint, a város és egy 30 kilométeres körzet éke lesz. A felújítás ütemterve már készül is. „Az adott ígéretekből tettek lesznek, hamarosan, ezt garantálni tudom", jelentette ki. A grandiózus tervek költségeiről nem esett szó.

A több mint 3 milliárdos lendvai ügylet fényében nem tűnik igazán bőkezűnek Potápi Árpád államtitkár. Aki nemrég ismertette annak a 2,2 milliárd forintnak a sorsát, amit a Kárpát-medencében működő és pályázó „nemzetépítő közösségeknek" szánnak. A Muravidéknek is jutott pénz. A lendvaiak jellemzően 1-2 milliós összegeket kapnak iskolai, vallási, kulturális célokra. A legtöbbet, 4,6 millió forintot a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet könyvelheti el.

Molnár Péter igazgató a lendvai szállodában. Még nem minden kerek. 

 
 

Hírek szerint a magyar állam további nagy értékű ingatlan vásárlásokra készül Lendván. Nem került le a napirendről a Lipa Szálló közeli fociakadémia létesítésének ügye sem, amit a vírushelyzet megakasztott. Néhány szlovén párt „erőteljes magyar expanziót" emleget. 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Szólj hozzá!

Friss infók a Marvel Kapitány folytatásáról

Megvan ki rendezi a második részt.

Kőszegen falafelezett Magyarósi Csaba vlogger

Meglepődve tapasztalta, hogy itt tényleg működik a becsületkassza.

Elbukott az iskolaőrségre jelentkezők kétharmada

Máshol is számíthatna bukásnak ez a mennyiség...

Mátyus János: Hibáztam

A Szombathelyi Haladás edzője szerint a Szolnok ellen meg kellett volna hagynia a legutóbbi felállást.

Árokba borult egy kamion a 8-as főút hosszúperesztegi szakaszán

A balesethez a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók érkeztek ki.

Játékfegyverrel fenyegetett meg egy taxist egy férfi Győrben

A rendőrök bilincse már igazi volt, nem játék.

Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

A magyar állampolgárokat sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulniuk.

Ma végre előbukkan a Nap a felhők mögül

Délelőtt még délnyugaton azért lehet egy-egy zivatar.

Kettőt kapott a Gyirmót, a Szentlőrinc nyert

Nem tudtak visszajönni a gyirmótiak.

2,3 millió forintnyi áruval rövidítette meg a boltokat egy férfi Szombathelyen

Arckrémeket, cipőket, ruhákat, márkás parfümöket, szeszes italokat, élelmiszereket emelt le a polcokról.

Másfél milliót csalt ki a barátja édesapjától egy vasi férfi

A csaló azzal hitegette a férfit, hogy külföldről akar kocsikat behozni a pénzből.

Magyarország egymillió euróval támogatja a bejrúti kármentést

A magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója.

Csütörtökön vagy pénteken lezárhatják a Móricz Zsigmond rakpartot Győrben az áradó Mosoni-Duna miatt

Elsőfokú készültség van érvényben, Győrnél csütörtökön tetőzik a Dunán levonuló árhullám.

Pollreisz Balázs szociális bérlakásokat építene a győri Iszkápa utcai szemétkupac helyére

A tulajdonoson nem múlik, mivel drágább lenne neki a szemetet elszállítani, mint a területet átengedni az önkormányzatnak, ezért felajánlotta a telket hasznosításra.

A bejrúti robbanásban odaveszett Libanon szinte teljes gabonautánpótlása is

Közvetlenül a silók mellett gyulladt be az ammónium-nitrát raktár.

Balla Jenő visszaadná a győrieknek a megfizethető strandélményt

A civil önkormányzati képviselő szerint nem járnak a győri élményfürdőbe, az interneten kérdezte meg, hogy miért.

van még itt cikk a témában: