Koczka Tibor: Hende Csaba ámokfutása mutatja meg, hogy mekkora is a baj a szombathelyi Fideszben

Farkas Bazsi 2019-09-02 06:05:00
Az alpolgármester beszél Médiaközpontról, Vas Népe oldal vásárlásról és arról is, hogy mik a jelei a kormánypárt szétesésének. Interjú.

Hosszú, részletes és őszinte interjút adott Koczka Tibor a város jelenlegi fideszes alpolgármestere, aki az októberi választáson már mint független polgármesterjelölt és Pro Savaria színekben pedig egyéni képviselőjelölt indul. Az interjút, hosszúsága miatt 3 részletben olvashatják az Ugytudjuk.hu-n. Íme az első rész!

Régen látott vendég volt jelen a teremben a rendkívüli közgyűlésen. Itt volt ugyanis Hende Csaba a térség fideszes országgyűlési képviselője. Ekkora a baj, hogy erőt kellett mutatni?

Szerintem ekkora a baj. Vagy önszántából jött, vagy a főnökei küldték, de a feladat az egyértelmű volt: rendet kell raknia Szombathelyen. Nekem többen szóvá tették, hogy miért mondok én ilyent, hogy nincs itt rend, meg szétesik a Fidesz. Én csak egyet mondok:

ha az elmúlt 5 évben itt komoly pártépítés folyt volna, akkor az most nem fordulhatott volna elő, hogy az idei önkormányzati választáson nem 14 Fidesz tag indul, és nem Fidesz tag polgármesterjelöltje van a pártnak. 


Abból is látszik, hogy nagy a baj, hogy ha valaki végighallgatta Hende Csaba ámokfutását a közgyűlésen, akkor hallhatta, hogy én mi minden voltam. A Jobbik polgármesterjelöltje - teszem hozzá a Jobbik nem indul Szombathelyen az önkormányzati választáson - , a baloldal mindenese, a szivárványkoalíció, áruló, a minden. Velem befutotta a szélsőjobbtól a szélsőbalig a teljes palettát. 


 
Hol romlott meg ez a viszony? Mert korábban még olyat is lehetett hallani, hogy azért került át a Médiaközpont igazgatói székéből a közgyűlésbe, mert, hogy Ön lett volna ebben a választásban a polgármesterjelöltje a Fidesznek. Ehhez képest Hende minden eszközzel megpróbálta megszégyeníteni.


Vicces volt, amikor Hende Csaba azt mondta, hogy 3-4 év ismeretség után kerültem a közgyűlésbe. Azért azt gondolom, hogy ahhoz, hogy én 2014-ben a Fidesz listavezetője legyek, meg alpolgármester, egy picit több kellett. Együtt jártunk a Nagy Lajos Gimnáziumba ‘76 és ‘78 között. Aztán együtt tájfutottunk. A rendszerváltozáskor a Tér-Kép című hetilapban egyengettük a politikai pályafutását, ahová még mint a Magyar Demokrata Fórum aktivistája járt be. Ezek után azt mondani, hogy pár év ismeretség után..., ez így azért elég vicces.

Ha rövid akarok lenni, akkor azt szokta hangoztatni, hogy itt nincs szükség gondolkodó emberekre, itt pártkatonákra van szükség. Én meg mertem gondolkodni.

Felépítettem például a Szombathelyi Médiaközpontot.  Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy amikor én 2012 decemberében ide kerültem, akkor a Szombathelyi Televíziónak napi 17 perc adásideje volt a Hálózat TV hírfolyamában, valahol fél 8 és negyed 9 között, ami változott. Ehhez adott évi 80 millió forintot a város.

2013. január 20-án indult el az a műsorstruktúra, ami ma is megy a tévében. Azt, hogy óránként ismételjük a Híradót, ha már egyszer drága pénzen legyártottuk, ezt is én találtam ki. Áprilisra elindult a Szombathelyi7 című újság, szeptemberre pedig készen volt az újság webes felülete, ami egyébként a helyi tévék országos találkozóján kitüntetésben részesült. Ez 8-9 hónapnyi munka volt. 

Én azt a munkafelfogást szoktam meg, hogyha engem megbíznak valamivel, akkor a feladat kiosztása után engem hagyjanak békén dolgozni. A Médiaközpont esetében ez így volt. Azt nagyon élveztem, az akkori médiaviszonyok között, az önkormányzati viszonyok között úgy gondolom egy  egy kiváló médiaközpontot alakítottunk ki kollégáimmal együtt. A Szombathelyi Televízió ugyanis 2013 tavaszára lett szimpla tévéből egy többrétegű központ. 

Most is, ha megmondják mi a cél, mi a feladat, akkor én azt kitalálom, miként lehet a lehető legjobban végrehajtani. De itt, a helyi Fideszben nem kell gondolkodni, sőt, tilos, itt utasításokat kell végrehajtani. 

Volt egy olyan utasítás, amit Ön nem a Hende Csaba által megítélt kellő hatékonysággal, vagy egyáltalán nem hajtott végre.

Ez egy lassú folyamat volt, ami akkor indult el, amikor én alpolgármester lettem és aztán nem úgy ugráltam, ahogy ő szerette volna. 

Városi legendák arról is szólnak, hogy egy meg nem vásárolt Vas Népe oldal volt az utolsó csepp.

Ez is benne lehet. Miután megalakult a közgyűlés 2014. november 3-án és megkaptam a területeimet, ezt követően sem Hende Csabától, sem Puskás Tivadartól semmilyen segítséget nem kaptam. Azt mondták, az a te területed. Gyakorlatilag oda löktek, hogy a Molnárral viaskodjak. De, hogyan tudtam volna vele viaskodni, akkor, amikor a koalíciós megállapodást, azt nem én kötöttem, hanem ők.

Egy pillanatra álljunk meg. Jól értem, hogy az is a feladata volt, hogy azzal az emberrel viaskodjon, aki a közgyűlésben a többséget biztosította a Fidesznek?

Akkor még nem volt a feladataim között. 2015 szeptemberében 5 hozzám tartozó cég állt a bedőlés határán. Kértem segítséget Hende Csabától, kértem Puskás Tivadartól, hogy kellene segíteni, a Molnárral egyeztetni - költségvetési ügyekben neki volt felhatalmazása - mert akkor volt a szimfonikus zenekari ügy, az Agórának kellett 30 millió forint, a sportközponttal is baj volt...

Azt mondták oldjam meg, illetve “teccettünk volna nyerni.”

Ezek után 2015 decemberében Molnár Miklóst, aki egyébként gimnáziumi osztálytársam volt, meghívtam egy ebédre. Három órás ebéd volt, ahol megbeszéltük azt, hogy ez így nem mehet tovább, mert mind a ketten rá megyünk. Megmondtam neki, ha ezeket a cégeket nem segíti ki a költségvetés akkor az egyikünknek sem lesz jó. Megállapodtunk, hogy többet kell egyeztetni, és a 2016-os költségvetésben már olyan összegeket tudtunk ezekhez a cégekhez rakni, hogy azóta sem kerültek hasonló helyzetbe.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy ha 2015 decemberétől máig én nem egyeztetek folyamatosan a Molnárral, akkor ez a városvezető koalíció már régen bedőlt volna.

Azt pedig a frakciótársaim felejtik el, hogy amikor akartak valamit fejleszteni: utcát, intézményt, bármit. Akkor ők nem a Hendéhez vagy a Puskáshoz mentek, hanem hozzám, hogy beszéljek a Molnárral, ugyanis a költségvetésből neki kellett ehhez forrást találni. 

Ez így ment januárig. Azután pedig én azt mondom, hogy egy telefon vagy egy kávé kellett volna ahhoz, hogy azt mondják: “Miklós szerintünk te most hülyeséget csináltál. Hogyan tudjuk ezt a várost október 13-ig együtt vezetni?” 

Ha most mindenki mérlegeli azt, hogy január óta mennyi vérveszteség érte a szombathelyi Fideszt, akkor azt hiszem ez megint nekem ad igazat. Nem volt ez más, mint egy újabb erődemonstráció a Hende oldaláról, hogy mi vezetjük a várost és ezt Molnár nélkül is meg tudjuk tenni.

Nem értették meg, hogy 11 szavazat kell a közgyűlési többséghez.

Vas Népe oldal nem vásárlás?

Persze az valós, de hát ez 2015-ös tétel. De az megint olyan volt, hogy én menjek a Molnárhoz, pénzt találni a költségvetésben, hogy megyei lapban oldalt vásároljunk? Ezt nekem kell megoldani?

Az előző időszakban volt ilyen, akkor többtízmilliós tétel volt. 

Ilyen volt egy fél év a Lokálban, de az 6 milliós tétel volt. De ha már Lokál, ott a nevem nem jelenhetett meg az utóbbi két évben, mert letiltott a Hende Csaba. 

Csak, hogy jól értem-e? Arról van szó, hogy reklámként megvettek volna egy oldalt a Vas Népében, ahol aztán olyan cikkek jelennek meg, amit a városvezetés diktál?

Igazából városmarketingről szólt, de a megállapodás egy kicsit bonyolultabb volt az én időmben a Médiaközponttal, mert vásároltunk oldalt, de el is adtunk havi 100 flekket a Vas Népének, hogy ne kelljen újságírót foglalkoztatnia. Tehát a televízió újságírói írták meg ezt az oldalt, meg írtak még pluszban a Vas Népébe is. Akkor ez az üzlet még nyereséget is hozott, havonta közel 400 ezer forintot hozott. 

Ez egy közpénzen vásárolt propaganda?


Én azt gondolom inkább városmarketing volt, mintsem propaganda lett volna. Csak annyit mondok, hogy meg kell nézni a Szombathelyi7-et, amit most is könnyen el lehet érni a neten. 5 év alatt iszonyú mélységbe süllyedt a sajtó színvonala, meg a politikai kultúra színvonala is. Abba Gyurácz Feri írt jegyzeteket 2-3 hetente, abban normális, ma is vállalható cikkek voltak, volt kultúra bőven, volt Jordán is egyébként. 


 

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is