Megkapta a pénzt a Haladás focicsapata

Farkas Bazsi 2019-08-27 08:43:00
Suhanhat a 150 millió forint a klub számájára. A rendkívüli közgyűlésről blogolunk.

13:07 Szavaznak

Kikerül a szerződésből az, hogy kezességet kelljen vállalni az ügyvezetőnek, és a többségi tulajdonosnak,  - ezzel fogadják el a határozatot. 

Megszavazza a 150 millió forintot a Haladás. 

 

12:54 HALADÁS

Továbbra is a városi támogatásról van szó. 150 millió forintot vár a csapat a városházától.

Tóth Miklós a Haladás ügyvezetője azt mondja a többségi tulajdonos befizette a 210 millió forintot. A kezesség vállalást azonban töröltetni szeretnék a szerződésből. 

Ipkovich azt mondja, a bizottásg elfogadta a szerződést, de a kezesség törlését nem támogatják.

Lendvai azt mondja, hogy támogassa mindenki a kezesség kivételével a szerződést.

Nemény pedig azt, hogy csakis a biztonságos működtetést tudják támogatni. 

Balassa Péter szólal fel. Azt mondja, hogy Puskás és a Fidesz csinált politikát a Haladásból. A 150 millió forintos közpénzt körbe kell bástyázni, különben egy csettintésre nem lehet elkölteni ennyi pénzt. 

Amúgy hová tűnt Hende Csaba? A Haladás ügyéhez ő miért nem szól hozzá? Nem éredkli a labdarúgóklub sorsa? 

 

12:54 Közösségi közlekedés

Tovább suhan, mint a helyijáratos csuklós, az elfogadott beszámolóval kezdeményezik a központi támogatás lehívását. Jön a Hali! 

 

12:47 Szavazás 

Egy millió forintot csoportosítanak át a ZTE-Hali könyvre. 

Mindenki elfogadja, hogy két héten belül, a városi delegáció vezetőjének be kell számolnia a városi utazásokon történtekről.

Puskás csak október 14. után adhatja ki a kiadványát.

Támogatják a képviselői keretek felhasználását. 

Elfogadják a költségvetési módosításokat. 

12:43 Van egy másik kiadvány is

Ezzel folytatja Horváth Attila (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt), aki azt mondja, hogy neki is van kiadványa, de nem közpénzből készítette el. Egy politikai tartalmú kiadvány,  kampányidőszak az mindenféleképpen kampányt szolgál. 

 

 

12:23 Sporttámogatások

3 millió forintot kér a közgyűléstől Nemény a Szombathely Crushersnek. A Falcon kosárlabda csapatának pedig + 35 millió forintot adna. 

Lendvai Ferenc 500 ezer forintot adna képviselői keretéből a Falco szurkolók utaztatására. 

Koczka Tibor megint darázsfészekbe nyúl? Előhozza az SZKKA Haladás Sportkomplexum nem használásái ügyét. Úgy néz ki, hogy az SZKKA Répcalakon játssza majd a mecseit. 32 millió forintot kért pluszban a csapatnak a kézilabdacsapat utazásához. 

Balassa Péter azt kéri, hogy a napirendet támogtva adják oda 20 millió forintot a Viktória FC-nek.

Kell még pluszban 10 millió forint a kámoni könyvtárnak, a református egyház parókia befejezésre is kell még plusz pénz - mondja Molnár. 110 millió forint kell most pluszban, 122 millió forint van, ami felhasználásra vár a költségvetésben - összegez a képviselő.

Október 14. után adják ki Puskás polgármesteri munkáját összegző füzetet - mondja Nemény. És azt is hozzáteszi, hogy mivel Puskás azt mondta, hogy ez a közös munkájuk gyümölcse, így dolgozzák bele a kiadványba a közös munka minden eredményét. Nemény másik javaslatot is tesz, méghozzá, hogy a tanulva a Lake Placid botrányból, a városi delegációt vezetők két hétten belűl a megérkezés után adjanak írásos beszámolót az utakról.

Balassa javasolja, hogy adjon 1 millió forintot Puskás a Zalaegerszeg - Haladás könyv kiadására. Hiszen megígérte. 

Nincs egy vasa sem - mondja Puskás, mivel az ellenzék elvett tőle mindent. 

12:20 Jelentkezőt nem látok, a vitát lezárom

Ezzel a klasszik Puskás mondattal folytatódik a közgyűlés. Épülhet a böcsőde. 

 

12:13 Legfiatalabb generáció

Új bölcsőde épülne Szombathelyen a régi városi strand helyén bár, hogy most ez hol is van, arról kisebb vita alakul ki. 

Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) képviselő azt monjda, hogy az ő körzetében épülne meg. Ezt most így többen nem értik, mert konkrétan a régi városi strandról volt szó, most akkor ezt átrakták, vagy marad ott ahol van? Vagy mi?

Az előterjesztés egyébként változatlan, csak Takátsné fogalmazott kicsit félreérthetően. 

Azért Puskás benyom egy szünetet. 

12:11 Szavaznak 

Jah, mégsem. Molnár azt javasolja, hogy a mostani határozatot úgy hozzák meg, hogy a következő szeptemberi közgyűlés alkosson rendeletet az ügyben.

Megszavazzák a javaslatot. Jöhetnek a bölcsődék.

11:56 Szünet

12:10-kor folytatódik a tanácskozás. 

 

11:15 Nem lesz ez rövid

Rettegi Attila és Kecskés László a Fidesz frakcióból áll fel és mondják egymás után el, hogy felesleges a népszavazási köszüböt lejebb vinni. 

Koczka Tibor egy kaufbeureni példát hoz fel, ahol egy jégcsarnok építése kapcsán kellett kiírni népszavazást. A példa azt mutatta, hogy 60% szerette volt, 40% nem akarta a csarnokot a városban. A népszavazás kapcsán aztán azt is kiderítették, hogy mi a baja a 40%-nak a csarnokkal. Végül mindenkinek a kedvére téve a város teljes lakossága a csarnok mellé ált.

Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) folytatja a felszólalók sorát. Elkaszált Olimpiát emleget. 

Ipkovich áll megint fel. Emlékezteti Hendét, hogy a szombathelyi közgyűlésben nincsen többsége a Fidesznek. Eddig is mindenféle "gyüttment" - idézi Hendét - ült a közgyűlésben. A Fidesznek szüksége volt egy másik erőre ahhoz, hogy többsége legyen, ez januárban megszűnt. Fogadja el és lépjenek túl rajta. 

Hende Csaba kér megint szót, kiszól a teremben ülő újságíróknak, hogy ne adjanak blődségeket az ő szájába. Nem célom. 

Amúgy az országgyűlési képviselő egy csomó újdonságot mond: áruló, elárultak, árulás. 

Sátory "lelkes civilek"  Károly (Fidesz-KDNP) szintén nem érti, hogy miért kell népszavazással foglalkozni akkor, amikor a közgyűlésben eddig is eldöntötték, hogy mi a legjobb a népnek. (Pl.: 23 millió forintos polgármesteri parkoló.)

Nagyon kezdik elaprózni.

Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) képviselő azt mondja, hogy a létszám kérdését azért kell megvizsgálni, mert fontos, hogy érvényes legyen egy népszavazás. 

Balassa Péter kicsit eltér már a napirendtől, azt mondja, hogy ne Hende Csaba döntse el, hogy hány párt és, hogyan indul Szombathelyen, ezt majd eldöntik a szavazók.

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) tanácsnok Savaria Fórummal folytatja. Bár a tárgyhoz teljesen nem tartozik hozzá, azért elmondja. Na jön a szavazás.  

10:36 Népszavazás 

A napirendet Balassa Péter (Jobbik) kezdeményézésre vette napirendre a közgyűlés. Arról szól, hogy könnyebb lehessen helyi ügyekben városi népszavazást kiírni. Jelenleg a 10 ezer fő aláírása kell egy helyi népszavazás kiírásához, ezt csökkentené 6300 főre. 

- Nem igazán értem az előterjesztés lényegét - mondja Illés Károly.

- Nem baj! - kiabálja be neki Ipkovich (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő.

Illés egyébként azt mondja, hogy ők eddig is meghallgatták a polgárokat és a nép szolgálatában álltak.

Nemény szólal fel, minden olyan kezdeményezést támogatnak, amivel még jobban be tudják vonni a polgárokat a döntéshozatalba. 

Puskás megragadja a lényeget: a napirendi pont benyújtói között két polgármesterjelölt is van. - Meg két jelenlegi alpolgármester - szól közbe a baloldal. 

- Szavazzunk  - mondja Ipkovich. Nem szavazunk még, mert nem adtam fel - teszi hozzá Puskás. 

Most Hende kap szót. Szerintem fogyott, talán a sok idegeskedés, hm, ki tudja. Azt mondja, hogy nem érti miért kellene lejjebb vinni a népszavazáshoz szükséges minimumot, ez szerinte csak politikai kommunikáció. Koczkát senki sem javasolta a sem képviselőnek, sem pedig polgármesternek. 

Na most izgi lesz, Koczka és Molnár is szót kér. 

Hende a napirendhez akart hozzászólni, de teljesen aktiálpolitikai, választási spekulációba csap át. 

Hende arra kéri a sajtót, ne foglalkozzon többet a Fidesz dolgaival. - Köszönjük a felkérést, de ugye nem baj, azért ha néha napján írunk pár sort a pártról.

Elég szomorú, hogy Hende Csaba nem ismeri a Fidesz alapszabályát - mondja Koczka. Ezt azzal magyarázza, hogy szeptember 8-ig, amíg le nem adja az aláírásokat, addig ő a Fidesz tagja.

Ipkovich folytatja az adok-kapokot. "Aki jól viselkedik, annak ajándékot hoz a Jézuska" - idézi Puskás szavait Ipkovich, gratulálva ezzel az állami kitüntetéséhez. Ipi apó megint nagyot megy: Nem kell vitatkozni Hendével, hiszen ő profi a pártváltásban. MDF-es volt, aztán egyszer csak valami más lett. Egyébként meg támogatja az előterjeszést, az alacsonyabb küszöb ugyanis csak szolgálja a demokráciát. 

Molnár Miklós (Pro Savaria) kér szót. Felhívja a polgármester figyelmét, hogy rendesen eltértek a napirendtől. Szombathelyen lehessen Szombathelyről dönteni - ez most a legfontosabb kérdés. El kellene dönteni és menni tovább. 

Nem kell félni a néptől - mondja Nemény. 

Újabb Hende felszólalás következik. Mi is a népszavazás? című előadását hallgathatják meg a helyszínen ülők. 

10:30 Folytathatjuk

Remélem mindenki megnyugodott. 

Szavaznak majd a díszpolgári cím adományozásáról. De majd csak zárt ülésen - ezt írja elő ugyanis a szabály. 

Megváltozik a napirendek menete. Elsőként a helyi népszavazást megkönnyítő beterjesztésről tárgyalnak. A Hali napirendje így utolsó, 5. lesz a sorban. 

 

 

10:16 Szünet

Kezdtek elszabadulni az indulatok, a polgármester pár perc szünetet rendelt el. 

 

10:03 Dolgozunk is? 

- kérdezi Ipkovich György (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő.

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) nyom is egy ügyrendi gombot. Gratulál Puskás Tivadar állami kitüntetéséhez.

Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) kér szót. Díszpolgári cím adományozását javasolja, és napirendi pont cserét. Azt is mondja, hogy bár kérte, nem maradt politikamentes a Karnevál. A Fidesz ugyanis aláírásokat gyűjtött a hétvége alatt.


 

Illés Károly folytatja, egy jó kommunistázással kezd. Aztán azt mondja, hogy Nemény rosszul tudja, mert nem a Karneválon gyűjtötték az aláírásokat, hanem a Karnevál ideje alatt lakásokra látogattak el.


 

Nemény visszadobja a kommunistázást Illésnek, azt mondja, ő sokkal jobban hasonlít Leninhez, mint ő. A frakcióvezető azt teszi hozzá, hogy felháborító, hogy cenzúrázott a polgármester egy színházi darabot.


 

Puskás mentegetőzik: nem lehetett cenzúra, hiszen bemutathatták.


 

9:52 - Kókadnak a fejek 

Mindneki tűkön ül, hogy mi lesz a napirendi pontokkal. Nem egy Haladás szurkoló is a nézőtéren ül, ehhez képest Puskás lassan egy órája a saját maga fénezésére nyomott prospektusát mutatja be mondatról, mondatra. 

Illés alpolgármester is nagyon unta Puskás stand upját 

 

9:16 - Kezdünk!

 

Pukás polgármester azzal kezdi a mai ülést, hogy elmondja készült az elmúlt 9 évéből egy kis füzet, amit minden szombathelyi meg fog kapni. A polgármester most újra bemutatja a kis füzetete. Egy órás kiselőadás következik.

Erősített a Fidesz,  teremben van Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője is. 

8:41 - Jó reggelt! 


Izgalmas, mozgalmas lesz a mai közgyűlés, és talán nem is túl hosszú. 

Több pontja is van a mai testületi ülésnek, ahol borulhat a bili és elszabadulhatnak az indulatok.

Itt van például a Haladás ügye. A focicsapat továbbra sem kapta meg a városi segélycsomagot, vagyis a 150 millió forintot, mivel nem teljesítette a feltételeket. Kezesség, pénzbefizetés, NB-s verseny végigjátszása. Ezek a fő pontok.

Aztán pénzt kér a Viktória FC is, meg a fidesz közeli Szülőföld Kiadó a Schönvisner-könyv kiadására. Igaz kaptak már 6,2 milliót, de további 1,7 millióra lenne szükségük.

Továbbá a méltán hírhedt szombathelyi tömegközlekedésről is szó lesz. Meg kell rendelni a jövő évi szolgáltatást.

Jah, és ne feledkezzünk meg a Balassa Péter (Jobbik) kezdeményezte helyi népszavazást megkönnyítő indítványról sem. 

A leglátványosabb városvezetői változás már mindjárt az ülés megkezdésénél lefigyelhetjük. Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester ugyanis beül Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester helyére. A helycserére azért lesz szükség, mert Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester visszahívta az általános alpolgármesteri megbízatását Koczkának, így a balján most már az az Illés fog ülni, akire átruházta ezt a posztot.

Mindjárt kezdünk! 


 

Szólj hozzá!

Nyolcvanezer fontért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának egy példánya

A könyv az 500 példányban nyomott keményfedeles első kiadás egyik kötete.

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Aki szeretne egy megerősítő oltást, az a háziorvosánál is kérheti.

Kanyarban van már a felfrissülés

Az ország egy részén zivatarok hoznak felfrissülést, de másutt hétvégén is marad a kánikula.

Bíborka az év legjobb nyalása!

Szeder, csoki, de még chili is van benne.

Elhalasztották a szombati Balaton-átúszást

A tervek szerint egy héttel később pótolják.

Az SZKKA ificsapata is gőzerővel készül az új idényre

Pődör Zoltán csapata az egyéni képességek fejlesztésére szeretné használni az NB I/B-s bajnokságot.

Győrbe költözik a Vasas és Győri ETO Hockey Club néven indul a jégkorong Erste Ligában

A budapestiek szinte valamennyi korábbi játékosa ezentúl zöld-fehér színekben lép pályára.

A sárvári KRESZ parkot is gatyába rázták a Csónakázó-tó mellett

Biztonságos körülmények között lehet majd megtanulni a szabályokat.

Fekete Dávid azóta nem látta a gyermekeit, hogy börtönbe került

Az énekes lassan három hónapja van előzetes letartóztatásban, saját maga döntött úgy, hogy nem találkozik az ikreivel.

65 az új koronavírusos fertőzött, nincs újabb halálos áldozat

Kórházban 79 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Thaiföldön kitört a majomháború, mert nincsenek turisták, akik etetnék őket

Az állatok a városok utcáin verekednek meg azért, hogy élelemhez jussanak.

20 ezer dollárt kapott egy ausztrál tini, mert talált egy furcsa kinézetű nachot

Érdemes átnézni a chipses zacskókat mielőtt falatozunk.

Cseh László döntőbe jutott 200 méter vegyesen

A 35 éves úszó pénteken zárja kiemelkedő karrierjét.

van még itt cikk a témában: