Kapkodás, átplakátolás, telefonálás - nagy a zűr a szombathelyi Fideszben

Farkas Bazsi 2019-10-08 16:00:00
Pánik lett úrrá az egyre jobban széteső pártban. A múlt héten Kubatov Gábor jött rendet vágni. Orbán Viktor még csak hallani sem akar arról, hogy egy vesztes városba utazzon. Elemzés.

A Publicus intézet tegnap napvilágot látott közvélemény kutatása is azt mutatja, hogy Nemény András vezet a polgármesterjelöltek között. Ha az ellenzéknek még jobban sikerül mozgósítani, akkor azt azt jelentené, hogy a Fidesz 9 év után elveszíti Szombathelyt. Mert, hogy bizony a képviselő testületi összetételben is ellenzéki győzelem prognosztizálható.

Szétesve

Az látszik, hogy komolyan megroppant a Fidesz Szombathelyen. Ehhez pedig nem csak az vezetett, hogy a januári közgyűlési többség elvesztése után az ellenzéki akarat érvényesült, hanem az is, hogy a kormánypárt helyi sejtje, mivel ehhez régóta nincsen hozzászokva, egyszerűen nem tudta kezelni. 

A helyi Fideszt kézivezérlő Hende Csaba a közgyűlés előtt előbb kérte, majd könyörgött Molnárnak, hogy forduljon vissza hozzájuk, majd amikor ez nem következett be egyszerűen elszállt az agya, indulatai pedig odáig vezettek, hogy hazaárulózásra buzdított egy elvileg, programbemutatónak szánt rendezvényen. Amin még az sem segített, hogy Vas megye szinte összes fideszesét egybetrombitálták az MMIK termébe, hogy ezzel erős tudjanak demonstrálni. Ezzel csupán annyi volt a baj, hogy a kőszegi, körmendi, sárvári, meg ki tudja még honnan jött fanatikusok Szombathelyen bizony nem szavaznak. Hiába hát a lincshangulat, a Fidesz egyelőre a második helyen áll.

Leginkább most Hende Csaba nyaka körül szorul a hurok. Már a jelöltjei bemutatásakor komoly szemdörzsölésre késztette a politikai ellenfeleket. Ennyire rossz jelölteket ugyanis eddig még senkinek sem sikerült felvonultatnia. 

A választásokon egyszer már ordasat bukott, megfáradt arcok, a Falco kosárlabdacsapatot nyíltan utáló bukott polgármester, a jelölttárásait becsmérlő vállalkozó, a saját jelölőpártját közpénz lopással vádoló szélsőjobbos. Ők azok, akiket Hende válogatott össze.

Ez egyébként egy dolgot egyértelműen mutat: a szombathelyi Fidesznek 9 év is kevés volt ahhoz, hogy a fiatalabb generáció bevonásával új arcokat termeljen ki, helyette 70 éves örökifjúkat küldött a csatatérre.

Casting

A pártban a legnagyobb vitát a polgármesterjelölt személye hozta. Hende 5 évvel ezelőtt Koczka Tibort szemelte ki a mostani választás első emberének. Koczka 2014-ben a lista első helyén szerepelt, biztos befutó lett végül Kámonban is. Aztán 5 év alatt az alpolgármester megcsömörlött a Fidesztől, Hendével való belső konfliktusa egyre inkább nyílt titok lett, végül a Fidesz nem is indította egyetlen pozícióért sem. Koczka végül egy interjúban nekünk pakolt ki, ahol elmondta, micsoda belső utasításokra kellett bevándorláspárti meg szivárványkoalíciós jelzőkkel illetni az ellenzéket. 

Jött tehát a casting. Elsőként a párt mostani alpolgármesterével, Illés Károllyal próbálkozott a Fidesz. A belső mérésük azonban olyan katasztrofális eredményeket hozott Illésre, hogy azonnal ment is a lecsóba. Sajtóértesülések szerint Király Gábor is szóba jött. Bár Király elsőre nem kommentálta a dolgot, utólag már egyenesen tagadta, hogy ilyen történt volna. Pár napja mégis 4 és fél milliárd forintot kapott az egyesülete a kormánytól létesítmény fejlesztésre. Ez pedig egy meglehetősen jó viszonyt enged feltételezni a Fidesszel.

A casting végén bukkant fel a vas megyei jegyző, Balázsy Péter neve. A tanult, nyelveket beszélő, nárcisztikus Balázsy örömmel vette a felkérést, csak, hogy egyből feltételeket szabott. A 14 választókörzetből 7-ben az ő jelöltjeinek kell indulnia.

A tisztánlátás miatt kell tisztázni, hogy Balázsy nem Hende embere. Őt Hende feje fölött átnyúlva a Fidesz központi vezetősége választotta ki, így kettejük között már a kezdetektől fogva feszültség van. Balázsy pedig nem volt annyira erős, hogy a saját jelöltjeit el tudja indítani, így Hende csapata indult neki a megmérettetésnek.

Sőt, Balázsy jó ideig a helyi stábtól külön folytatta kampányát. Ez jól látszik azokon a kék plakátokon, amik ellepték Szombathelyt. Még csak köszönő viszonyban sincsenek a Fidesz, alul narancsos megszokott sémájával. De olyan bakikban is megmutatkozik, minthogy Balázsy és csapata kampánypólókban ment el futni egy városrész közösségi futására. Ha valami ellenszenvet vált ki az emberekben, akkor ez az.

Balázsy még a Fidesznél is rosszabb számokat hoz

Ezekből is látszik, hogy a helyi Fidesz megosztottságát több tényező hozta össze. Egyrészt Hende vasmarka, amit úgy látszik minél jobban szorít össze, annál többen csúsznak ki belőle. Másrészt a párhuzamos pályán mozgó Hende és Balázsy team. 

A legutóbbi mérés aztán azt mutatta, hogy Balázsy még a Fidesz szavazók körében is alkalmatlan jelöltnek. A pártnak nagyobb a támogatottsága mint őneki. 

A jegyző, aki eddig hozzá volt szokva, hogy mindenki csak a buksiját simogatja és csupa jó szót kap egy-egy falusi óvoda felújításának átadásakor, most végső elkeseredettségében vitát kezdeményezett a nyilvánosság előtt. Ekkor azonban megérkezett Kubatov Gábor, a Fidesz erős embere és gyorsan rendet tett Balázsy fejében.

Kubatov a múlt héten pénteken volt Szombathelyen. Bár több mindenről is szó volt, két mindenki számára látványos hozadéka volt a beszélgetésnek. Balázsyt letiltották az általa kezdeményezett vitáról. Pénteken ki is került a jelölt Facebook-oldalára az a poszt, amiben elkezdte előkészíteni a visszatáncolását. Végül pedig vissza is lépett.

A másik pedig, hogy átragasztották Balázsy kék plakátjait fideszes formulára. Ez egyébként  nyíltan szembemegy azzal a kampány alapelvvel, hogy a kampány során a már bevezetett eszközökön nem változtatunk.

Ilyen volt. 

Ilyen lett. 

 

Szombathelyre már csak legyint a Fidesz országos vezetése. Tulajdonképpen lemondtak a városról. Erről tanúskodik az is, hogy Orbán Viktor nem látogatott el a vasi megyeszékhelyre. Pedig - a helyi Fidesz, szerintük egyik legnagyobb eredményét jelentő - M86-oson mindössze 2 óra Szombathely. Orbán mégis csak egy savanyú ábrázattal készült Facebook-fotóval erősített rá Balázsy támogatására.

null

null


A legnagyobb vesztesek

Egyértelmű, hogy nem áll jól a Fidesz szénája Szombathelyen. A legnagyobb vesztes persze maga a párt lesz, ha elveszíti 8 és fél évig kitartó többségét. Ez végül kihathat a következő parlamenti ciklusra is, bár azért ne szaladjunk ennyire előre.

A legjobban most Hende Csabának van izgulni valója, aki csak akkor ússza meg a szőnyeg szélére állítást, ha a képviselőtestületi többség a Fideszé lesz. Mivel a jelölteket egytől-egyig ő válogatta ki.


Ha esetleg Balázsy nyerne, bár erre is halvány esély van csak, az sem mentené meg Hendét, hiszen az ő kiválasztásához semmi köze nem volt.

Maga Hende is érzi a vesztét, hiszen már ő is telefont ragadott és maga személyesen hívja fel a Kubatov-listájukon szereplő választókat, hogy ezzel is megpróbáljon aktivizálni.

A központi akarat

Mindez amit felvázoltunk jól mutatja, hogy hiába készít lassan minden szombathelyi kölyök tacskóval és pitypanggal fotót a Fidesz polgármesterjelöltje és hiába gondolta úgy, hogy a saját kampányát majd ő végigviszi, illetve elmegy végre és vitázik egyet a politikai ellenfeleivel, a döntés nem nála van. Központi akarat, központi utasítás, központi érdekek szabják meg, hogy mi történjen a Fidesz szombathelyi vezetésével, és a városban.

A döntést azonban a szombathelyi polgárok hozzák meg október 13-án.

Szólj hozzá!

Idén nyáron nem zárnak be a szombathelyi óvodák és bölcsődék

Ezzel szeretné megkönnyíteni a szülők dolgát a városvezetés.

Nehéz elérni a győri kórházat, de már dolgoznak az ügyön

Hirtelen nagyon leterhelt lett a győri kórház telefonvonala a sok bejelentkező beteg miatt: dolgoznak a megoldáson.

Három krónikus beteg hunyt el, újabb koronavírus-fertőzötteket azonosítottak

3970 főre nőtt az összes azonosított fertőzött száma.

Személyautó és teherautó ütközött Győr és Vámosszabadi között

A személyautó sofőrje valószínűleg elaludhatott vezetés közben.

Trianonra emlékezve gyújtottak máglyát Győrben

Lobogott az Összetartozás Tüze csütörtök este.

Nem viselt maszkot a mexikói férfi, agyonverték a rendőrök

Halála miatt Mexikóban is tüntetők vonultak az utcára és csaptak össze a rendőrökkel.

A Lego arra kéri az üzleteket, hogy ne árulják a rendőrös készleteiket

A legóból felépíthető Fehér Házat is kivonnák a forgalomból a George Floyd halála miatt kialakult helyzetben.

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A jelzőlámpák leszakadtak az ütközés erejétől.

22 csapattal folytatódhat tovább az NBA

Nyolc "alapszakaszmérkőzéssel" folytatódna a szezon az orlandói Disney Worldben.

Edzés közben lett rosszul, majd elhunyt a 22 éves válogatott birkózó

Elkezdték az újraélesztést, de már nem tudtak rajta segíteni.

Ezzel a videóval emlékezik a trianoni békeszerződés évfordulójára Győr

Száz éve írták alá a trianoni békeszerződést, ami szétszakította a történelmi Magyarországot.

Megváltozott Csongrád megye neve

Ennek is Trianonhoz van köze.

Elfogadták az SZKKA nevezését az kézilabda NB I-be

Szeptember 6-án indul a következő szezon.

Koronavírusos volt George Floyd

De nem ez okozta halálát.

van még itt cikk a témában:

Idén nyáron nem zárnak be a szombathelyi óvodák és bölcsődék

Ezzel szeretné megkönnyíteni a szülők dolgát a városvezetés.

NB II-ben folytatja a Haladás felnőtt röplabda csapata

A klub azon a véleményen van, hogy erős utánpótlás bázist kell fenntartania.

Bolondosan furcsa az időjárás

Szeles nyári napra számíthatunk.