A szombathelyi kosárlabdacsapat egyik legnagyobb ellendrukkere is bekerült a Fidesz képviselőjelöltjei közé

Farkas Bazsi 2019-07-19 08:00:00
Büki Zoltán Egyházashollóson rövid ideig volt polgármester, majd lemondásra szólította fel a képviselő-testület azért, mert nem látta el a feladatát.

Szerdán még csak szivárogtatva, csütörtökön aztán a Fidesz házi propaganda lapjává lett Vas Népében közölték a kormánypárt önkormányzati jelöltjeinek névsorát. 

A Fidesz polgármesterjelöltje új lendületet hirdet, miközben az éppen regnáló képviselők mellé olyan arcokat hozott, be, akik nem egy esetben buktak már el korábban.

Elég, ha csak az időközi választáson magas aránnyal kikapott Melega Miklóst említjük, de ide tartozik a 2014-es választáson szintén alulmaradt, majd legutóbb egy leveles botránnyal ismét reflektorfénybe került Horváth Csaba is. 

Sokkal érdekesebb azonban az, hogy a Balázsy - Hende szkanderben végül győzedelmeskedő és akaratát végigvinni tudó Hende Csaba milyen új arcokat hozott be a jelöltek közé.

Büki Zoltán neve ugyanis nem hat újdonságként azoknak, akik jártasak a közéletben. Büki nem szombathelyi, hanem körmendi és korábban egy évig volt Egyházashollós polgármestere. 

Büki először 2005-ben a Fidesz színeiben időközi választáson lett a falu polgármestere,  majd a 2006-os, akkor már rendes választáson szintén a Fidesz színeiben újraválasztották. Aztán 2008 őszén annyira megromlott a viszony a falu és Büki Zoltán között, hogy a képviselő-testület levélben szólította fel lemondásra.

Az egyházashollósiak ugyanis azon a véleményen voltak, hogy Büki nem végzi el a dolgát, nem tesz semmit a településért.

Végül Büki Zoltán 2009. március 31-én maga mondott le a polgármesterségről.

Egy eredményt azonban nem lehet tőle elvitatni, hogy lett címere a településnek. Igaz, a nyugat.hu 2009-es cikke szerint a Wikipédián egy évvel a megszületett címer bemutatása után Egyházashollós oldalán még mindig a körmendi kosárlabdacsapat logója virított...


Gyuri bácsinál nagy a baj

Büki Zoltán fanatikus rajongója az Egis Körmend kosárlabdacsapatának. Nemcsak szurkol, de véleményez, szavazásokat indít, és aktív tagja a csapat hivatalos weboldalán található fórumnak is, ahol Zoller néven írja le véleményét. Adott esetben akár a Falcóról is. Ez ugye az, a Körmend szempontjából rivális csapat, amelynek működtetője a szombathelyi önkormányzat, aminek Büki most képviselője kíván lenni. 

Körbenéztünk a fórumon, ahonnan most változtatás nélkül közlünk pár hozzászólást Bükitől:


Gyuri bácsinál vannak gondok, mégpedig ahogy mondani szoktam: nem kicsik, de legalább nagyok.

Kétszínű az öreg, nincs ezen mit szépíteni:
"Az Egis Körmend a szombathelyi találkozó lejátszására a március 3-ai időpontot javasolta, a Falco viszont ekkor a Sopron KC elleni találkozóját rendezi meg."


 

Azért a két klubmodell között van egy alapbéli különbség: nálunk piaci(bb) alapú a működés, míg Szombathelyen majd’ teljesen önkormányzati.

Azaz, ha Körmend akkora költségvetésből gazdálkodhatna, mint Szombathely, akkor sem tudna támogatást adni a csapatnak, mivel nem tulajdonos a klubban. (Működési hiányt a tulajdonos(ok)nak kell pótolni és most erről van szó, bármennyire is próbálják ezt Szombathelyen megmagyarázni.)

De, hogy kicsit tisztábban láss:
Szombathely éves költségvetése cirka 33 milliárd forint, amiből:
FALCO KC Kft. támogatása:
- 2017. évi I. sz. módosított előirányzat: 105 000 ezer Ft
- Javasolt módosítás: 27 171 ezer Ft
- 2017. évi II. sz. módosított előirányzat: 132 171 ezer Ft
FALCO KC Kft. pótbefizetés (erről írtam tegnap):
- 2017. évi I. sz. módosított előirányzat: 0, azaz nulla Ft
- Javasolt módosítás: 17 829 ezer Ft
- 2017. évi II. sz. módosított előirányzat: 17 829 ezer Ft
Így összesen, 2017. évben a Falco 150 millió forint önkormányzati támogatásban részesül, ami az éves költségvetés (33.538.470 e Ft) 0,45%-a. Ez a százalékos érték egyáltalán nem tűnik soknak, de érdemes lenne jobban kivesézni…

Pár érdekes adat:
- Oktatási ágazat kiadásai mindösszesen: 3 533 906 e Ft (10,54%)
- Kulturális ágazat kiadásai mindösszesen: 2 768 295 e Ft (8,25%)
- Szociális ágazat kiadásai mindösszesen: 1 107 026 e Ft (3,30%)
- Egészségügyi ágazat kiadásai mindösszesen: 719 445 e Ft (2,15%)
- Gyermekvédelmi ágazat kiadásai mindösszesen: 692 438 e Ft (2,06%)
- Sportágazat kiadásai összessen: 693 355 e Ft (2,07%)
- ebből Falco: 150 000 e Ft (0,45%)
- Kommunális, városüzemeltetési és környezetvédelmi kiadások: 1 223 679 e Ft (3,65%)
- Út-híd fenntartási kiadások: 292 823 e Ft (0,87%)


… és akkor összehasonlításként, Körmend éves költségvetése 3 milliárd forint, azaz 9 százaléka Szombathely gazdálkodási keretének. Ha ezt vesszük viszonyítási alapnak, akkor a körmendi kosárcsapatnak 13 és fél milliós támogatásban kellene részesülnie.

Szóval kis Falco.

Annyit látni kell, hogy Szombathelyen egészen mással gurigáznak, mint bárhol máshol (na jó, Egerszegen hasonló még a helyzet). 100%-ban önkormányzati tulajdonú a kosárcsapat, aminek megfelelően teljes egészében ők felelnek a működésért, azok feltételeinek megteremtésért.

Újfent sikerült egy mínuszos évet zárniuk, 2016-ban közel 18 milliós hiányt hoztak össze. Persze adósság nem lehet, így 2017. május 15-én Gazdasági és Városstratégiai Bizottsági döntéssel az idei 105 milliós (!!!) önkormányzati támogatásból biztosítanak fedezetet a hiány befizetésére.

Persze, hogy könnyű így gazdálkodni. Van egy bukszád, jóformán feneketlen bukszád, amiből bármikor kaphatsz. Nem kell senkinek olyan álomban ringatni magát, hogy az idei 105 milliót év végére csökkentik ezzel a 18 millióval. Majd szépen megint túllépik a keretüket, amit aztán szintén pótolni fognak és minden megy tovább…


Információink alapján Hende Csaba pont azért hozta a szombathelyi fideszes csapata az egyébként körmendi Büki Zoltánt, mivel ő az, aki már foglalkozott korábban sporttal. Így esetleges győzelmük esetén ő felelne a területért. 


 

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.