Fotó: Bonyhádi Zoltán

Publicus: Nemény András lesz Szombathely következő polgármestere

Farkas Bazsi
2019. október 7. hétfő, 20:42
Ehhez azonban az kell, hogy az ellenzéki szavazók elhiggyék, hogy le lehet váltani a Fideszt, és minél többen menjenek el szavazni.

Az Ugytudjuk.hu birtokába került az a kutatás, amit a Publicus intézet készített el szeptember 17. és 23. között. A közvéleménykutató telefonon hívott fel 944 szombathelyi lakost, a kutatás reprezentatív.

 

Az intézet Balázsy Péter (Fidesz-KDNP), polgármesterjelöltsége kapcsán azt kérdezte, hogy le kell-e mondani jegyzői posztjáról?

 

 

A válaszadók 58% szerint Balázsynak le kellett volna mondania, a két pozíció ugyanis összeférhetetlen.

 

 


A Publicus a lassan már balladai hosszúságúra nyúló polgármesterjelölti vita, illetve nem vita kapcsán azt kérdezte, hogy Balázsynak el kellett-e volna fogadnia Nemény András (Éljen Szombathely!) kihívását a vitára.

 

 

A válaszadók 57%, vagyis a többség szerint igen. 

 

A Fidesz által betelepíteni kívánt ukrán vendégmunkások is témát adtak a kérdezőknek.

 


A válaszadók csupán 30% hallott a kormánypárt terveiről. 

 

 

Azonban a megkérdezettek 84% teljességében elutasítja a Fidesz tervét.

 

És akkor jöjjön az az adat, amit mindenki a legjobban vár. Melyik jelöltnek mekkora a támogatottsága az összes megkérdezett körében:

 

 

  • Nemény András (Éljen Szombathely!) 30%
  • Balázsy Péter (Fidesz-KDNP) 29%
  • Koczka Tibor (független) 2%

 

Az utolsó táblán pedig az látszik, hogy jelenleg a fideszes szavazókban a legnagyobb szándék arra, hogy elmenjenek szavazni. Ha az ellenzéki szavazók még nagyobb aktivitást mutatnak, akkor biztos, hogy a Fidesz szombathelyi 9 éves uralmának vége, és Nemény András lesz a város új polgármestere. 

 

 

Ezt erősíti meg Pulai András, a Publicus ügyvezetője, aki az Ugytudjuk.hu-nak azt mondta, hogy a mozgósítás eddig a Fidesznek sikerült jobban, de ha az ellenzéki szavazókat rá tudják venni, hogy még többen menjenek el szavazni, akkor az ol tovább fog nyílni Nemény javára. Az elkövetkezendő pár napban tehát az lesz a legnagyobb kérdése a baloldalnak, hogy 9 “hideg” év után a baloldal tudja-e tudatosítani a táborban, hogy valóban le lehet váltani a Fideszt.

 

Pulai kérdésünkre, hogy az EP-választáson jól szereplő Momentum, miért tud erős bázist mutatni, és ezzel együtt miért nem tudja a bázisának zömét adó fiatalokat szavazásra buzdítani Szombathelyen, azt mondta, hogy egyrészt ez a szombathelyi felsőoktatásba járók alacsony létszáma miatt van. Akik így nem tudnak komoly bázist alkotni. Másrészt pedig azzal magyarázta, hogy a fiatalok meglehetősen ad hoc jelleggel folynak bele a politikába, így az ő aktivizálásuk valóban nehéz feladat.

 

Az ügyvezető azzal összegzett, hogy magasabb baloldali aktivizálás mellett biztos lesz Nemény győzelme. 
 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás