Jó biznisz lehet a szombathelyi Cserkészház, csak éppen nem az önkormányzatnak

Farkas Bazsi 2020-09-02 14:40:00
Az épületet a történelmi igazságszolgáltatás jegyében megkapták használatra a cserkészek, akik most tovább adták albérletbe.

Elsőként idén februárban írtunk róla, hogy egy szem cserkész sincsen a nemrég elkészült szombathelyi Cserkészházban. A helyzet azóta némiképpen megváltozott, ám cserkészek még mindig csak elvétve vannak az ingatlan körül. De vegyük szépen sorjában a dolgokat.

Az épületet az 1920-as években építették, aztán az 1940-es években elvették a cserkészektől, hogy üzemet létesíthesenek benne. Most, hogy az EPCOS kivonult a Szent László Király utcából, nyílt lehetőség arra, hogy visszaalakítsák az ingatlant és ismét cserkészházként üzemelhessen.

Ahogy azt korábban írtuk a létesítményt két másik épülettel egy projektben valósították meg, így lett Vívóakadémiája és Asztalitenisz Centruma is Szombathelyen. 

A beruházás közel 1 milliárd forintba került, ebből 750 millió forint európai uniós támogatás. Közel 120 millió forinttal beszállt a Magyar Asztalitenisz Szövetség, valamint a Magyar Vívó Szövetség is közel 158 millióval támogatta a beruházását.

A cserkészek azonban nem adtak pénzt az átépítéshez, azt mondták nincs rá keret. Pedig a korábbi fideszes városvezetés kétszer is tárgyalt az országos elnökséggel. Az is felmerült korábban, hogy egy a Bagolyvár fölötti földterületet megvásárolna az önkormányzat a cserkészektől, az ebből szerzett pénzből pedig rendezni tudná a bérleti díjat a szervezet. Ebbe azonban nem mentek bele. 

A jobb oldal presztizskérdést csinált belőlle. A Fidesz-KDNP frakció nem egyszer mondta el a szombathelyi közgyűlésen, hogy a történelmi igazságszolgáltatás azt diktálja, hogy visszaadják a házat egykori tulajdonosainak, a cserkészeknek. 

Csakhogy azt ingatlant az Európai Unió pályázati pénzéből újították fel. Így szigorú szabályokhoz van kötve annak bérbeadása. Így például az is kőbe van vésve, hogy a házat ingyen nem lehet bérbe adni. A szakértő 294 ezer 120 forint + Áfát állapított meg havidíjként, a 367,65 négyzetméteres épületre. A városvezetés azonban gesztust gyakorolt és úgy döntött, hogy a bérleti díj összegének megfelelő pénzt támogatás formájában kapnak meg a cserkészek, ezt pedig vissza is fizetik majd bérleti díjként.

A szerződést (Amit ide kattintva meg is lehet nézni.) a Magyar Cserkészszövetség, Nyugat-Magyarországi kerületének alapítványával, a Boldogulás Ösvényein Alapítvánnyal kötötte meg az önkormányzat. A dokumentum szerint az alapítvány 5 évre kapta így használatba az ingatlant, ha ez az idő lejár, akkor a polgármester döntésére bízva 10 évre, ingyen üzeneltethetik tovább azt.

A szerződés azt is tartalmazza, hogy a bérlő tovább adhatja albérletbe az épületet, a cserkészcsapatoknak, a Szombathelyi Egyházmegyének, az Evangelikus közösségnek és intézményeinek, illetve tevékenységébe illeszthető, értékrendjének megfelelő szervezeteknek. A további használatba adásból származó bevétel a bérlőt illeti meg, azzal, hogy a
további használók által okozott károkért a bérlő sajátjaként felel.

Már akadt is albérlője az épületnek, méghozzá a szomszédos Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Mai ottjártunkkor az ablakon tudtunk csak benézni, de jól láthatóan az épület nagytermében asztalok és székek voltak. A termet kétségkívül osztályteremnek használják. 

A Reményik igazgatója nem más, mint Sátory Károly, aki egyébként a szombathelyi Fidesz-KDNP frakció tagja. Elég aggályos ezek után, hogy a Fidesz történelmi igazságszolgáltatásról beszél akkor, amikor potenicális albérlet sejlett fel egy olyan intézménynek, amelyet frakciójuk egyik tagja igazgat.

A szombathelyi Fidesz már megint nem bírt magával, bevitte az iskolába a politizálást, amit a törvény egyértelműen tilt

Családias hangulatú pedagógusnapot tartottak a Szombathelyi Fidesz képviselői a Reményik Iskolában. Az eseményről a párt házi blogja adott egy rövid, szirupos tudósítást, amit így kezdtek: "Még a tanárok sem tudták pontosan, milyen eseményre invitálták őket a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola földszinti közösségi terébe."

A dolog tehát most úgy néz ki, hogy a város támogatásban odaadja a Cserkészház bérleti díját a cserkészeknek, akik pedig tovább béreltetik az épületet az evangélikus iskolával. Az albérletből befolyt bérleti díj pedig a zsebükben marad.

Kerestük az iskolát, hogy megtudjuk, hogy mennyi pénzt fizetnek ki a Cserkészház bérléséért. Egyelőre azonban nem érkezett válasz. Amint kapunk reakciót ígérjük, jelentkezni fogunk. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.