A szombathelyi Fidesz már megint nem bírt magával, bevitte az iskolába a politizálást, amit a törvény egyértelműen tilt

Farkas Bazsi 2020-06-12 14:03:00
A fideszes képviselő által igazgatott Reményik iskola végzőseinek fotózásán jelent meg a párt szombathelyi frakcióvezetője és városi alelnöke, hogy a Fidesz nevében boldog pedagógusnapot kívánjanak.

Családias hangulatú pedagógusnapot tartottak a Szombathelyi  Fidesz képviselői a Reményik Iskolában. Az eseményről a párt házi blogja adott egy rövid, szirupos tudósítást, amit így kezdtek:

“Még a tanárok sem tudták pontosan, milyen eseményre invitálták őket a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola földszinti közösségi terébe.”

Az eseményről még Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője is megemlékezett Facebook-posztjában.

 

Security Check Required

null

 

Csakhogy a családias hangulatú ünnepségből egyetlen szó sem igaz. 

Fotók: Hende Csaba Facebook-oldala

Az történt ugyanis, hogy a Reményikben a nyolcadikos végzős osztályok fotózása zajlott éppen, amikor egyszer csak váratlanul betoppant Illés Károly, a párt szombathelyi frakcióvezetője és Gál Sándor, a Szombathelyi Fidesz városi alelnöke. 

A politikusok pedig a Fidesz nevében, a gyerekek jelenlétében kívántak boldog pedagógusnapot. 

Nagyvonalúságuk jeléül pedig egy csokor virágot nyújtottak át egyetlen pedagógusnak, a többi tanár pedig csak nézhette a bokrétát. Egyébként az iskola valamennyi pedagógusa nem vett részt a szép ceremónián, hiszen csak azok a tanárok voltak jelen, akik az éppen fotózott osztályt tanították.

Fotók: Hende Csaba Facebook-oldala

A tudósításban azt is elfelejtették megemlíteni, hogy az iskola igazgatója az a Sátory Károly, aki egyébként fideszes képviselő. Bár nyilván ebben az esetben ő, mint az iskola igazgatója volt jelen. 

Jogi segítségért fordultunk a TASZ-hoz, hogy megtudjuk, mi szabályozza a politikai pártok iskolában való megjelenését. A jogvédő szervezet azt írta, hogy:

Az iskolai politizálást tiltja a köznevelési törvény: "a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható" (a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, 24. § (3) bekezdés).

Fotók: Hende Csaba Facebook-oldala

Egy frakcióvezető, illetve egy helyi pártszervezet alelnöke ebbéli minőségében elég nyilvánvaló módon csak párttevékenységet végezhet az iskolában, bármi is a látogatásának az apropója. Az olyan választott, közhatalmi pozíciót betöltő személy, mint a polgármester, is csak szorosan vett hivatali kötelezettségei teljesítése körében élvezhetne mentességet e szabály alól. 

A problémáról egyébként, hogy a politikusok sok esetben kampánydíszletek használják a gyerekeket, a tavalyi önkormányzati választások kapcsán írt is a szervezet egy cikket

Fotók: Hende Csaba Facebook-oldala

A TASZ még egy esetleges jogértésre is felhívta a figyelmünket. A gyerekekről ugyanis a szüleik beleegyezése nélkül nem lehet fotót készíteni és azt közzétenni. Bár a fotók Hende Csaba Facebook-oldalán és a fideszes propaganda médiában is kitakarás nélkül jelentek meg, hogy elkerüljük az esetleges jogsértéseket, mi kitakartuk a gyerekek arcait. 

Szólj hozzá!

Operatív törzs: Tegnap 2 ember sem tartotta be a kutyasétáltatáshoz előírt 500 méteres szabályt

A siket és nagyothalló embernek pedig nehézséget okozhat a maszkhasználat, ugyanis a jeleléssel történő kommunikációnak a szájról olvasás is része. A hatóság szerint a rendőri ellenőrzés minden esetben méltányos lesz.

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

van még itt cikk a témában:

Újabb frontot nyit a kormány az önkormányzatok ellen: most az adóemelést tiltotta meg

A Magyar Közlönyben kedd késő este megjelent rendelet szerint az önkormányzatok nem emelhetik a helyi és települési adókat, megtiltják az új adók kivetését és hogy eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Jakab Péternek kéthavi fizetésébe, vagyis 4,4 millió forintba fájt a krumplizás

Hiába kérte a Jobbik elnöke a büntetés hatályon kívül helyezését, a kormánypártok nem kegyelmeztek.