Jégverte nyár volt az idei és ez lesz a jellemző

ugytudjuk.hu 2020-09-14 07:31:00
Csak a megyében több százmilliós károk keletkeztek

Sok szó esik a klímaváltozásról, amit ezen a nyáron ugyancsak megtapasztalhattunk. Júliusban és augusztusban több olyan vihar alakult ki, amely jeget hozott. A legbrutálisabb jégvihar a kánikula zárónapján, augusztus 29-én robbant ki.

Ez a nap is kánikulával indult, 30-32 fokos meleggel.  A fülledt nyári lég késő délutánig kitartott, majd Klagenfurt-Graz irányából erőteljes vihar érte el Oberwartot. Rövid idő alatt nagy mennyiségű eső esett, folyamatosan villámlott. Kisméretű jég is esett, de nagyobb károkat nem okozott.

A vihar a magyar határ felé húzódott. Az itteni, feláramló nagy meleg, valamint az érkező hűvösebb légtömeg mintegy összecsúszott, kialakult a peremfelhőzet, majd a turbulencia hatására egy testes szupercella. Ami a Torony-Sé- Lukácsháza-Kőszeg vonalon mozgott, helyenként teniszlabda nagyságú jegekkel tette tönkre a termést. Fröccsent a paradicsom, hasadt a paprika, horpadt az autó.

Többen kérdezték: miért nem segített a 2018-ban telepített, „teljes védelmet" hirdető jégelhárító rendszer? Mielőtt erre választ kapunk, röviden a jégelhárító szisztémáról, annak hátteréről.

A jégvédelem jegyében az országban 986 talajgenerátort telepítettek, ebből 222 automata, a többi kézi vezérlésű. Az automatákat az OMSZ jelzése után a Jégkárelhárító Rendszer központjából indítják be, napelem az áramforrás. A szerkezet egy kéményen keresztül juttatja a légkörbe a speciális anyagot, ami megakadályozza a felhőkben a jégszemek vastagodását. Hatóanyaga ezüst-jodid, amely a meleg hatására  több kilométerre emelkedik, majd a jégszemekhez kapcsolódik, gátolva növekedésüket.

Talajgenerátor

Vas megyében a NAK tájékoztatása szerint automata és kézi vezérlésű generátorok egyaránt működnek. Nálunk 39 ilyen generátor van, Szombathelyen és környékén három, de több akad Sárváron és Körmenden is.  „Gyakorlatilag 10x10 négyzetkilométeres négyzethálóba osztották fel a megyét, a metszéspontokon helyezték el a berendezéseket. Ez teljes lefedettséget jelent".

Ekkora lefedettség mellett is kialakult pusztító jégeső korábban Káldon, nemrég pedig a Vashegyen és a legutóbbi Kőszeg környékén. Egy amatőr meteorológus szerint a határmentiség is bele játszhat a komoly viharok kialakulásába. „Ez egy peremvidék, ha Grác felöl jön a front, gyakran elér Felsőőrre, majd onnét a Kőszegi-hegység felé sodródik, szabályosan ütközik. Itt találkozik a meleg levegő a hűvösebbel és kialakulhatnak helyi szupercellák. Ha ez az érkező peremfelhővel összeadódik, abból komoly történet lehet, ez ellen a talajgenerátor sem véd meg".

Agrárszakemberek szerint igazi védelmet a védőhálós lefedés jelent, amit Ausztriában és Szlovéniában egyre kiterjedtebben alkalmaznak a gyümölcsösök, szőlőültetvények védelmére. Bár a telepítés drága, de hosszabb távon megéri. „A közeljövőben rendszeressé válnak a hasonló,  szupercellás viharok Nyugat-Magyarországon, ezáltal megyénkben is. Ez a klímaváltozás egyik tipikus tünete".

A kutatói modellek szerint a felmelegedés egyik leginkább sújtott országa a kontinensen éppen a szomszédunk, Ausztria lesz. Ebből nem nehéz következtetni arra, hogy az Alpok természetes hűtése és az egyre melegebb légkör milyen kombinációkkal lepi majd meg térségünket...

És akkor a klímaváltozás épp ránk rúgja az ajtót

Pedig még kopogott is, csak nem hallottuk meg. Tavasszal súlyos aszály, nyáron óriási pusztítással járó villámárvizek okoztak és okoznak egyre nagyobb kárt hazánknak. A klímaváltozás évekkel ezelőtt elért minket, mégis még mindig úgy teszünk, mintha ez nem a mi problémánk lenne, pedig az éghajlatváltozás a mi utcánkat is veszélyezteti.

A három jégvihar több mint 1 milliárdos kárt okozott a megyében, a Vashegyen például leszüretelte a szőlőtermést. Egy séi gazda fanyar poszttal élt az egyik közösségi fórumon: „A kiskertemet már nem kell sem gondozni, sem öntözni. Mindenütt paradicsomlé. A nagyot meg sem nézem már".

Akkor most jó, vagy sem nekünk a talajgenerátor? A számok azt mutatják, szükség van rá. A kamara információja alapján Vas megyében 2018 óta működnek a generátorok, azóta harmadára csökkent a gazdálkodók által a kamara felé jelzett jégkár. 

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.