Jégverte nyár volt az idei és ez lesz a jellemző

ugytudjuk.hu 2020-09-14 07:31:00
Csak a megyében több százmilliós károk keletkeztek

Sok szó esik a klímaváltozásról, amit ezen a nyáron ugyancsak megtapasztalhattunk. Júliusban és augusztusban több olyan vihar alakult ki, amely jeget hozott. A legbrutálisabb jégvihar a kánikula zárónapján, augusztus 29-én robbant ki.

Ez a nap is kánikulával indult, 30-32 fokos meleggel.  A fülledt nyári lég késő délutánig kitartott, majd Klagenfurt-Graz irányából erőteljes vihar érte el Oberwartot. Rövid idő alatt nagy mennyiségű eső esett, folyamatosan villámlott. Kisméretű jég is esett, de nagyobb károkat nem okozott.

A vihar a magyar határ felé húzódott. Az itteni, feláramló nagy meleg, valamint az érkező hűvösebb légtömeg mintegy összecsúszott, kialakult a peremfelhőzet, majd a turbulencia hatására egy testes szupercella. Ami a Torony-Sé- Lukácsháza-Kőszeg vonalon mozgott, helyenként teniszlabda nagyságú jegekkel tette tönkre a termést. Fröccsent a paradicsom, hasadt a paprika, horpadt az autó.

Többen kérdezték: miért nem segített a 2018-ban telepített, „teljes védelmet" hirdető jégelhárító rendszer? Mielőtt erre választ kapunk, röviden a jégelhárító szisztémáról, annak hátteréről.

A jégvédelem jegyében az országban 986 talajgenerátort telepítettek, ebből 222 automata, a többi kézi vezérlésű. Az automatákat az OMSZ jelzése után a Jégkárelhárító Rendszer központjából indítják be, napelem az áramforrás. A szerkezet egy kéményen keresztül juttatja a légkörbe a speciális anyagot, ami megakadályozza a felhőkben a jégszemek vastagodását. Hatóanyaga ezüst-jodid, amely a meleg hatására  több kilométerre emelkedik, majd a jégszemekhez kapcsolódik, gátolva növekedésüket.

Talajgenerátor

Vas megyében a NAK tájékoztatása szerint automata és kézi vezérlésű generátorok egyaránt működnek. Nálunk 39 ilyen generátor van, Szombathelyen és környékén három, de több akad Sárváron és Körmenden is.  „Gyakorlatilag 10x10 négyzetkilométeres négyzethálóba osztották fel a megyét, a metszéspontokon helyezték el a berendezéseket. Ez teljes lefedettséget jelent".

Ekkora lefedettség mellett is kialakult pusztító jégeső korábban Káldon, nemrég pedig a Vashegyen és a legutóbbi Kőszeg környékén. Egy amatőr meteorológus szerint a határmentiség is bele játszhat a komoly viharok kialakulásába. „Ez egy peremvidék, ha Grác felöl jön a front, gyakran elér Felsőőrre, majd onnét a Kőszegi-hegység felé sodródik, szabályosan ütközik. Itt találkozik a meleg levegő a hűvösebbel és kialakulhatnak helyi szupercellák. Ha ez az érkező peremfelhővel összeadódik, abból komoly történet lehet, ez ellen a talajgenerátor sem véd meg".

Agrárszakemberek szerint igazi védelmet a védőhálós lefedés jelent, amit Ausztriában és Szlovéniában egyre kiterjedtebben alkalmaznak a gyümölcsösök, szőlőültetvények védelmére. Bár a telepítés drága, de hosszabb távon megéri. „A közeljövőben rendszeressé válnak a hasonló,  szupercellás viharok Nyugat-Magyarországon, ezáltal megyénkben is. Ez a klímaváltozás egyik tipikus tünete".

A kutatói modellek szerint a felmelegedés egyik leginkább sújtott országa a kontinensen éppen a szomszédunk, Ausztria lesz. Ebből nem nehéz következtetni arra, hogy az Alpok természetes hűtése és az egyre melegebb légkör milyen kombinációkkal lepi majd meg térségünket...

És akkor a klímaváltozás épp ránk rúgja az ajtót

Pedig még kopogott is, csak nem hallottuk meg. Tavasszal súlyos aszály, nyáron óriási pusztítással járó villámárvizek okoztak és okoznak egyre nagyobb kárt hazánknak. A klímaváltozás évekkel ezelőtt elért minket, mégis még mindig úgy teszünk, mintha ez nem a mi problémánk lenne, pedig az éghajlatváltozás a mi utcánkat is veszélyezteti.

A három jégvihar több mint 1 milliárdos kárt okozott a megyében, a Vashegyen például leszüretelte a szőlőtermést. Egy séi gazda fanyar poszttal élt az egyik közösségi fórumon: „A kiskertemet már nem kell sem gondozni, sem öntözni. Mindenütt paradicsomlé. A nagyot meg sem nézem már".

Akkor most jó, vagy sem nekünk a talajgenerátor? A számok azt mutatják, szükség van rá. A kamara információja alapján Vas megyében 2018 óta működnek a generátorok, azóta harmadára csökkent a gazdálkodók által a kamara felé jelzett jégkár. 

Szólj hozzá!

Zöldségenként 10 nap elzárást kapott egy paprikatolvaj

7 paprikát zsákmányolt, most 70 napig lesz hűvösön.

Tévés lesz az SZKKA hétvégi bajnokija

Az MTK-hoz látogatnak majd a szombathelyi kézis lányok.

Le fogsz döbbenni, hogy honnan is ered a szív ábrázolása

A meleg érzelmek helyett, sokkal inkább egy hidegvérű hüllőhöz van köze. 

Halálos baleset történt a 74-es főúton

Teljes szélességében lezárták hétfő reggel a 74-es főutat Zalaegerszeg és Egervár között egy halálos baleset miatt.

Ma is folytatódik a vénasszonyok nyara

28 fokig kúszik ma a hőmérő higanyszála.

Az Egis Körmend nyerte a Göcsej Kupát

A körmendi kosárlabdacsapat a Sopront győzte le, 88-79 lett a vége.

Lemosta a Gyirmót a pályáról a Kerekegyházi SE-t

1-5 volt az állás a félidőben, 1-8 lett a vége.

A győri Pollreisz Balázs is bekerült az MSZP országos elnökségébe

Tisztújítást tartott a szocialista párt, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes lettek a társelnökei.

Új rekord: 1070 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, nyolcan hunytak el

404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

van még itt cikk a témában:

Hogy sikerült idén a szúnyoggyérítés Győrben? – A Győr-Szol illetékeseivel beszélgettünk

Össze lehet vetni két évet szúnyogártalom szempontjából? Mi határozta meg a győri gyérítés feltételeit? Mi lehet az oka, hogy akkor is van szúnyog, ha jó hatásfokkal működik a biológiai, illetve a földi kémiai gyérítés? Lárvatérkép, szúnyogbölcső, deltametrin: minden, amit a gyérítésről tudni érdemes.

Fura szagokat hozott a szél Szombathelyre 

Trágya okozta tegnap a “bűzriadót”.