Jégverte nyár volt az idei és ez lesz a jellemző

ugytudjuk.hu 2020-09-14 07:31:00
Csak a megyében több százmilliós károk keletkeztek

Sok szó esik a klímaváltozásról, amit ezen a nyáron ugyancsak megtapasztalhattunk. Júliusban és augusztusban több olyan vihar alakult ki, amely jeget hozott. A legbrutálisabb jégvihar a kánikula zárónapján, augusztus 29-én robbant ki.

Ez a nap is kánikulával indult, 30-32 fokos meleggel.  A fülledt nyári lég késő délutánig kitartott, majd Klagenfurt-Graz irányából erőteljes vihar érte el Oberwartot. Rövid idő alatt nagy mennyiségű eső esett, folyamatosan villámlott. Kisméretű jég is esett, de nagyobb károkat nem okozott.

A vihar a magyar határ felé húzódott. Az itteni, feláramló nagy meleg, valamint az érkező hűvösebb légtömeg mintegy összecsúszott, kialakult a peremfelhőzet, majd a turbulencia hatására egy testes szupercella. Ami a Torony-Sé- Lukácsháza-Kőszeg vonalon mozgott, helyenként teniszlabda nagyságú jegekkel tette tönkre a termést. Fröccsent a paradicsom, hasadt a paprika, horpadt az autó.

Többen kérdezték: miért nem segített a 2018-ban telepített, „teljes védelmet" hirdető jégelhárító rendszer? Mielőtt erre választ kapunk, röviden a jégelhárító szisztémáról, annak hátteréről.

A jégvédelem jegyében az országban 986 talajgenerátort telepítettek, ebből 222 automata, a többi kézi vezérlésű. Az automatákat az OMSZ jelzése után a Jégkárelhárító Rendszer központjából indítják be, napelem az áramforrás. A szerkezet egy kéményen keresztül juttatja a légkörbe a speciális anyagot, ami megakadályozza a felhőkben a jégszemek vastagodását. Hatóanyaga ezüst-jodid, amely a meleg hatására  több kilométerre emelkedik, majd a jégszemekhez kapcsolódik, gátolva növekedésüket.

Talajgenerátor

Vas megyében a NAK tájékoztatása szerint automata és kézi vezérlésű generátorok egyaránt működnek. Nálunk 39 ilyen generátor van, Szombathelyen és környékén három, de több akad Sárváron és Körmenden is.  „Gyakorlatilag 10x10 négyzetkilométeres négyzethálóba osztották fel a megyét, a metszéspontokon helyezték el a berendezéseket. Ez teljes lefedettséget jelent".

Ekkora lefedettség mellett is kialakult pusztító jégeső korábban Káldon, nemrég pedig a Vashegyen és a legutóbbi Kőszeg környékén. Egy amatőr meteorológus szerint a határmentiség is bele játszhat a komoly viharok kialakulásába. „Ez egy peremvidék, ha Grác felöl jön a front, gyakran elér Felsőőrre, majd onnét a Kőszegi-hegység felé sodródik, szabályosan ütközik. Itt találkozik a meleg levegő a hűvösebbel és kialakulhatnak helyi szupercellák. Ha ez az érkező peremfelhővel összeadódik, abból komoly történet lehet, ez ellen a talajgenerátor sem véd meg".

Agrárszakemberek szerint igazi védelmet a védőhálós lefedés jelent, amit Ausztriában és Szlovéniában egyre kiterjedtebben alkalmaznak a gyümölcsösök, szőlőültetvények védelmére. Bár a telepítés drága, de hosszabb távon megéri. „A közeljövőben rendszeressé válnak a hasonló,  szupercellás viharok Nyugat-Magyarországon, ezáltal megyénkben is. Ez a klímaváltozás egyik tipikus tünete".

A kutatói modellek szerint a felmelegedés egyik leginkább sújtott országa a kontinensen éppen a szomszédunk, Ausztria lesz. Ebből nem nehéz következtetni arra, hogy az Alpok természetes hűtése és az egyre melegebb légkör milyen kombinációkkal lepi majd meg térségünket...

És akkor a klímaváltozás épp ránk rúgja az ajtót

Pedig még kopogott is, csak nem hallottuk meg. Tavasszal súlyos aszály, nyáron óriási pusztítással járó villámárvizek okoztak és okoznak egyre nagyobb kárt hazánknak. A klímaváltozás évekkel ezelőtt elért minket, mégis még mindig úgy teszünk, mintha ez nem a mi problémánk lenne, pedig az éghajlatváltozás a mi utcánkat is veszélyezteti.

A három jégvihar több mint 1 milliárdos kárt okozott a megyében, a Vashegyen például leszüretelte a szőlőtermést. Egy séi gazda fanyar poszttal élt az egyik közösségi fórumon: „A kiskertemet már nem kell sem gondozni, sem öntözni. Mindenütt paradicsomlé. A nagyot meg sem nézem már".

Akkor most jó, vagy sem nekünk a talajgenerátor? A számok azt mutatják, szükség van rá. A kamara információja alapján Vas megyében 2018 óta működnek a generátorok, azóta harmadára csökkent a gazdálkodók által a kamara felé jelzett jégkár. 

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.