Járványhelyzet ide, járványhelyzet oda, húszmilliárd forintot azért csak elköltünk a Citadellára

Bazsó Bálint 2020-11-25 16:48:00
A főváros kultikus épülete teljes egészében megújul. Az előkészítő munkálatok során megtalálták az 1815-ben épült csillagvizsgáló alapjait, török kori érméket és egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányzatározat szerint a kormány "a Citadella erőd és sétány megújítása érdekében" húszmilliárd forintot különít el. A tervek szerint itt kap helyet a Magyar Szabadságharcosok Múzeuma is.

A fővárosi Gellért-hegyen található kultikus épület és környezete régóta felújításra szorul. A húszmilliárd forintot ugyanakkor nem egyszerre kapja meg a  a Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. Az idei költségvetésből 16 milliárdot, a 2022-esből pedig négymilliárd forintot különít el a célra a kormány. 

A munkálatok előkészítésére a kormány a nyáron már elkülönített 2,5 milliárd forintot, illetve ezzel párhuzamosan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a rekonstukciót.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezt követően ősszel az épület felújítására húszmilliárd forint keretösszegű közbeszerzést írt ki a budai várat is kezelő Várkapitányság Nonprofit Zrt.

A pályázati kiírásban a fenntartó kiemelte: a Citadella állapota több mint egy évszázada folyamatosan romlik. A 20. Század fővárosi fegyveres összetűzései során ma is jól látható sérüléseket szenvedett az épületkomplexum. Az életveszély elkerülése érdekében a teljeskörű rekonstrukció elkerülhetetlen.

Találtak első világháborús légvédelmi ágyútalpat, török kori érméket és a csillagvizsgáló alapjait

A közlönyben megjelent kormányhatározattal párhuzamosan a napokban megkezdődtek az előkészületi munkálatok, majd a következő lépésben megkezdődik a Citadella belső udvarának megújítása, valamint a külső falak rekonstrukciója.
    
A régészek megtalálták az 1815-ben József nádor kezdeményezésére készült, két tornyú egyetemi csillagvizsgálónak a falmaradványait. A Gellért-hegyen felépített Csillagda Európa legkorszerűbb csillagvizsgálójának számított, de szerepét csak 50 évig tölthette be, 1870-ben bontották el. "A mostani feltárások során a déli alapfalak részleteit megtaláltuk, a Csillagda keleti tornyának helyét pedig a mai napig jelzi a csillagászati meridián. Így most már pontosan megállapítható, hogy hol helyezkedett el egykor a csillagvizsgáló" - mondta el Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti csoportvezetője.
    
A Csillagda alapjai mellett a régészek egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat is találtak. A lelet pontos meghatározásába bevonták a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértőit. Az Osztrák-Magyar Monarchiában készült eszközből mindössze négy-öt található Európában, közülük a mai kutatások szerint a most megtalált szerkezettel együtt kettő van Magyarországon.
    
Az 1250 kilogramm tömegű ágyútalp a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba kerül. "A Citadellán megtalált, ritkaságnak számító ágyútalp csavarjai is épségen megmaradtak, így a lelet igen értékesnek számít. Az ágyútalp "testvére" ma is megtekinthető a Hadtörténeti Múzeum előtt az Anjou sétányon. Ők ketten voltak itt egykor a Citadellán, öröm, hogy most már mindkettő előkerült a föld alól" - fogalmazott Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.
    
A régészeti feltárás során kelta időkből származó kerámiaanyagot, római kori éremleletet és török kori érmét és kerámiatöredéket is találtak. Ezek mind a korábbi térrendezésekhez használt, feltételezhetően a hegy más részeiről idehordott földrétegekből kerültek elő.

Citadellára 20 milliárd, Lánchídra 6 milliárd (sem)

Mint ismert, a főváros vezetése és a kormány között hosszú hónapok óta tart a birkózás a Lánchíd felújítása kapcsán. Az egyre rosszabb állapotban lévő híd rekonstrukciójára a kormány hatmilliárd forintot ígért, ám ezt csak akkor hajlandó odaadni, ha megkezdődik a munka. Fürjes Balázs, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár október végén azt mondta: 

„Amint a főváros lezárja a közbeszerzést, szerződést köt, megkezdődik a munka, és már csak a 6 milliárd hiányzik, akkor érkezik a kormányzati támogatás”

Fotó: Pixabay

A Fővárosi Közgyűlés a Lánchíd felújítására valamivel több mint 23 milliárd forintot szavazott meg, ám Budapestnek ennyi pénze biztosan nem lesz rá, így továbbra is kérdéses, hogy mikor kezdődhet meg a munka. Az biztos, hogy 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.