Járványhelyzet ide, járványhelyzet oda, húszmilliárd forintot azért csak elköltünk a Citadellára

Bazsó Bálint 2020-11-25 16:48:00
A főváros kultikus épülete teljes egészében megújul. Az előkészítő munkálatok során megtalálták az 1815-ben épült csillagvizsgáló alapjait, török kori érméket és egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányzatározat szerint a kormány "a Citadella erőd és sétány megújítása érdekében" húszmilliárd forintot különít el. A tervek szerint itt kap helyet a Magyar Szabadságharcosok Múzeuma is.

A fővárosi Gellért-hegyen található kultikus épület és környezete régóta felújításra szorul. A húszmilliárd forintot ugyanakkor nem egyszerre kapja meg a  a Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. Az idei költségvetésből 16 milliárdot, a 2022-esből pedig négymilliárd forintot különít el a célra a kormány. 

A munkálatok előkészítésére a kormány a nyáron már elkülönített 2,5 milliárd forintot, illetve ezzel párhuzamosan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a rekonstukciót.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezt követően ősszel az épület felújítására húszmilliárd forint keretösszegű közbeszerzést írt ki a budai várat is kezelő Várkapitányság Nonprofit Zrt.

A pályázati kiírásban a fenntartó kiemelte: a Citadella állapota több mint egy évszázada folyamatosan romlik. A 20. Század fővárosi fegyveres összetűzései során ma is jól látható sérüléseket szenvedett az épületkomplexum. Az életveszély elkerülése érdekében a teljeskörű rekonstrukció elkerülhetetlen.

Találtak első világháborús légvédelmi ágyútalpat, török kori érméket és a csillagvizsgáló alapjait

A közlönyben megjelent kormányhatározattal párhuzamosan a napokban megkezdődtek az előkészületi munkálatok, majd a következő lépésben megkezdődik a Citadella belső udvarának megújítása, valamint a külső falak rekonstrukciója.
    
A régészek megtalálták az 1815-ben József nádor kezdeményezésére készült, két tornyú egyetemi csillagvizsgálónak a falmaradványait. A Gellért-hegyen felépített Csillagda Európa legkorszerűbb csillagvizsgálójának számított, de szerepét csak 50 évig tölthette be, 1870-ben bontották el. "A mostani feltárások során a déli alapfalak részleteit megtaláltuk, a Csillagda keleti tornyának helyét pedig a mai napig jelzi a csillagászati meridián. Így most már pontosan megállapítható, hogy hol helyezkedett el egykor a csillagvizsgáló" - mondta el Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti csoportvezetője.
    
A Csillagda alapjai mellett a régészek egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat is találtak. A lelet pontos meghatározásába bevonták a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértőit. Az Osztrák-Magyar Monarchiában készült eszközből mindössze négy-öt található Európában, közülük a mai kutatások szerint a most megtalált szerkezettel együtt kettő van Magyarországon.
    
Az 1250 kilogramm tömegű ágyútalp a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba kerül. "A Citadellán megtalált, ritkaságnak számító ágyútalp csavarjai is épségen megmaradtak, így a lelet igen értékesnek számít. Az ágyútalp "testvére" ma is megtekinthető a Hadtörténeti Múzeum előtt az Anjou sétányon. Ők ketten voltak itt egykor a Citadellán, öröm, hogy most már mindkettő előkerült a föld alól" - fogalmazott Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.
    
A régészeti feltárás során kelta időkből származó kerámiaanyagot, római kori éremleletet és török kori érmét és kerámiatöredéket is találtak. Ezek mind a korábbi térrendezésekhez használt, feltételezhetően a hegy más részeiről idehordott földrétegekből kerültek elő.

Citadellára 20 milliárd, Lánchídra 6 milliárd (sem)

Mint ismert, a főváros vezetése és a kormány között hosszú hónapok óta tart a birkózás a Lánchíd felújítása kapcsán. Az egyre rosszabb állapotban lévő híd rekonstrukciójára a kormány hatmilliárd forintot ígért, ám ezt csak akkor hajlandó odaadni, ha megkezdődik a munka. Fürjes Balázs, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár október végén azt mondta: 

„Amint a főváros lezárja a közbeszerzést, szerződést köt, megkezdődik a munka, és már csak a 6 milliárd hiányzik, akkor érkezik a kormányzati támogatás”

Fotó: Pixabay

A Fővárosi Közgyűlés a Lánchíd felújítására valamivel több mint 23 milliárd forintot szavazott meg, ám Budapestnek ennyi pénze biztosan nem lesz rá, így továbbra is kérdéses, hogy mikor kezdődhet meg a munka. Az biztos, hogy 

Szólj hozzá!

Győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot a férfi kéziválogatott

Zöld-foki Köztársaság kipiálva, vasárnap Uruguay következik.

Tűz volt egy sárvári lakásban

A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Török sztárcsapathoz igazolt a válogatott focista, Szalai Attila

Másfél év után távozik a ciprusi Apollon Limasszoltól.

Terrortámadással és a Parlament lerohanásával fenyegetőzött, letartóztatásban marad

A hajléktalan férfi többször állt már pszichiátriai kezelés alatt.

Nagy Feró 75: Új dallal készült a Fatal Error

A szombathelyi gitárossal, Joós Bencével felálló együttes is szülinapi bulit tart.

Az ADOM Diákmozgalom többek között az javasolja, idén se legyen szóbeli érettségi

Emellett még hat javaslatuk van az érettségi vizsgák kapcsán.

Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Az országban 70-100 gyanús esetet találtak a napokban.

Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

Közeledik a választás, „napirendre került” a 82-es út új győri bevezető szakaszának tervezése

Elkezdtek foglalkozni vele, de az út megépítésére még sok évet kell várni.

Trump még gyorsan belerúgott a Xiaomiba

Elnökségének utolsó napjaiban feketelistára tette a népszerű techcéget.

Operatív törzs: túl jól haladnak az oltások Magyarországon

Megtartják februárban a központi írásbeli felvételiket.

Új erőnléti edző érkezett az Egis Körmendhez

Saša Ogrizović helyett Jure Muršec érkezett a vasi csapathoz.

A gyermekeket bármikor zaklathatják az interneten

A szakértők szerint a szülők feladata lenne a helyzet kezelése.

van még itt cikk a témában:

Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

„Rohadt stadion”, pótlóbusz és hivatali pingpong – így szívatja a politika a csepelieket

Augusztus 31-ig biztosan pótlóbuszozni fog több tízezer csepeli, szigetszentmiklósi és halászteleki utas, mivel a hivatalok egymás közti aktatologatása miatt nem sikerült összehangolni a munkát, vagyis az épülő atlétikai stadionhoz kapcsolódó infrastruktúra kiépítését. Talán nem túlzunk, ha a legújabb stadionprojektünk a derék csepeliek között nem a legnépszerűbb jelen pillanatban. Helyszíni riportunk.