Hende Csaba lobbiereje: Szatymaz is előbb kapott pénzt “hulladék reformra”, mint Szombathely

Farkas Bazsi 2020-05-18 10:06:00
A vasi megyeszékhely szinte az utolsó pillanatban csusszant be a pályázatba, ami Hende szerint hatalmas sikere önmagának és az előző városvezetésnek.

Óriási, hatalmas, grandiózus - szinte csak úgy röpködtek ezek a jelzők a kormánypárti médiában annak a nyertes pályázatnak a kapcsán, ami miatt Szombathely hamarosan (bár ez közel 1-2 évet jelent majd) új kukásautókat kap, közel 1 milliárd forintért

Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője nem szerénykedett. Még az országos sajtóban is megíratta bértollnokaival, hogy ő aztán úgy tud lobbizni, mint még soha senki, így aztán a szemét hamarosan szinte magát viszi ki a telepre. 

Hende ugyanis alig egy hete a Facebook-oldalán tette közzé azt az örömhírt, hogy lobbi erejének köszönhetően Szombathely 960 millió forintot kap a hulladékgazdálkodás megreformálására. 

De érdemes utánanézni a pályázatnak, hogy világosan lássuk mekkora is Hende sikere. 

Magát a pályázatot, vagyis a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programot, az Európai Unió finanszírozza, amihez némi önrészt a magyar állam biztosít. A pályázatokat pedig 2015. október 30. és 2019. október 30. között lehetett beadni. Szombathely ezt 2019 augusztusában tette meg. 

A pályázat gyakorlatilag egy meghívásos rendszerű pénzosztás volt. Szombathelyt 2018 december 5-én említi a Magyar Közlöny, hogy adjon be pályázatot a hulladékgazdálkodás megreformálásához szükséges berendezések finanszírozására. Ezzel egyébként a legutolsó olyan település lettünk, amit a kormány kijelölt pénzosztásra. 

Hende Csaba lobbi erejét jól mutatja, hogy Szombathelyt még Domaszék és Szatymaz is megelőzte a sorban. De többek között Várpalota, Miskolc, Szolnok, Pécs, Hódmezővásárhely, Érd, Sopron és Győr is évekkel ezelőtt letudta már azt a pályázatot, amit Szombathely tavaly, utolsóként beadhatott.

Hogy mennyire volt gyorsreagálású az előző, fideszes városvezetés arról elég beszédes az, hogy a decemberben kihirdetett pályázati lehetőséget elsőként a márciusi közgyűlésre vitte be a polgármester. Ahol azt a döntést hozták egyhangúlag a képviselők, hogy a város természetesen éljen vele, annak részleteit pedig dolgozza ki a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság. A Lendvai Ferenc, akkori fideszes tanácsok, elnökletével működő bizottság sem kapkodta el a dolgot. A márciusi közgyűlési döntés után, június 11-én meg is tárgyalták a témát

Érdemes végigolvasni a bizottsági ülés jegyzőkönyvét, amiből egy pillanat alatt kiderül, hogy miért is lett Szombathely az utolsó, aki erről az asztalról enni kapott. 

A helyzet megértéséhez 2016-ig kell visszamenni, amikor is a Fidesz-kormány, új hulladékgazdálkodási törvényt vezetett be. Ezzel nem csak központosította a szemétszállítási díjakat, hanem átrendezte a piacot is. Korábban a szombathelyiek szemetét elszállító városi cég, a SZOMHULL 3000 forintért szállította el a szemét köbméterét, a “kukaholdingnak” nevezett állami cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azonban csak ennek a felét, vagyis 1500 forintot volt hajlandó fizetni. Ez is az orbáni szuperfegyver, a rezsicsökkentés egyik tölténye lett. 

Több százmillió forintos hiányt lehetett prognosztizálni, a többek között szombathelyi tulajdonú, SZOMHULL-nak.

A 2017-ben, a februári közgyűlés döntött úgy, hogy a SZOMHULL-nak fel kell mondania minden olyan településsel a szerződését, amelyik nem tulajdonos a cégben. Szombathely mellett maradt Gencsapáti, Ják, Táplánszentkereszt, Vép, Rum, Zsennye és Tanakajd. 

De ezt az is magával hozta, hogy a korábban a SZOMHULL-hoz tartozó területre egy soproni társaság, a STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. érkezett, vagyis ez a cég lett a közszolgáltató.

A pályázaton pedig egészen az utolsó körig, csakis közszolgáltatók pályázhattak.

Molnár Miklós (Pro Savaria), akkori alpolgármester a következőket mondta el a bizottsági ülésen:

Erre a bizonyos pályázatra közszolgáltatók pályázhattak. Általában az országban a közmű társaságok rendelkeznek közszolgáltatási jogosultsággal. A mi területünk vonatkozásában nem igaz, hogy nincs közszolgáltatási jogosultsággal kijelölt szervezet. Van, ez az STKH, a Sopron és Térsége társaság. Hogy miért nem a szombathelyi hulladékszállító, ez egy hosszabb vitát megérne. A SZOMHULL egyébként közszolgáltatóként látja el ezt a feladatot. Az egy más kérdés, hogy jogszerű közszolgáltató vagy nem. Mivel egy ilyen joghézagos helyzet van, az STKH-nak kellene lenni. Meg is állapodtak egyébként, 8-an voltak Sopronban. Már legalább 1,5 évvel ezelőtt. Az aljegyzők és jegyzők letárgyalták a szerződéses feltételeket. Konkrétan, tételesen végigmentek minden soron és szón. Megállapodtak, és a két Polgármester (Fodor Tamás soproni és Puskás Tivadar szombathelyi polgármester) kezet rázott. Még jelvényt is cseréltek, legalább is Puskás Tivadar feltűzte Fodor Tamásnak, ezzel is jelezve, hogy mekkora a barátság. Ezek után Sopron a mai napig nem írta alá azt az alvállalkozói szerződést, amely alvállalkozói szerződés lévén, teljesen jogszerűen tudná ellátni a hulladékszolgáltatási tevékenységet a SZOMHULL. Ha aláírásra került volna, akkor az STKH vagy akár a város tudott volna pályázni ezen pályázati konstrukció keretében eszközbeszerzésre. 960 millió forintról volt szó. Egyébként már legalább két éve ki van dolgozva, hogy milyen eszközállományra van szükség. A mai napig nem került sor pályázatra. Mivel az STKH nem írta alá. Ha aláírná, akkor neki lenne fizetési kötelezettsége az alvállalkozóval szemben. És ha az NHKV nem fizet neki, akkor ő nem tud fizetni nekünk. Mi függetlenné válnánk az NHKV-től, ezért STKH-nak nincs garanciája, hogy az állam kifizeti neki a hulladékszállítást – hiszen neki is több száz millióval tartoznak – ezért nem írja alá a szerződést. Teljesen jogos. 

A problémát végül úgy orvosolták a pályázatot kezelő Innovációs és Technológiai Minisztériumban, hogy módostották, hogy önkormányzatok is pályázhassanak. 

De vélhetően ez sem Hende Csaba lobbijának volt köszönhető, hiszen Hódmezővásárhely, Pécs és Várpalota is a helyi önkormányzatán keresztül pályázhatott. Előbbi kettő 2017-ben, utóbbi 2018-ban lett kijelölve pályázat beadására. 

A lényeg azért mégis csak az, hogy kap Szombathely 860 millió forintot az EU-tól, 100 milliót pedig a kormánytól, hogy vásároljon többek között 11 vadiúj kukásautót, ami ránk fér, hiszen jelenleg 16 év ezeknek a járműveknek az átlagéletkora. 

Hende Csaba lobbierejét pedig fitotktathatná a Nemzeti Hulladékkezelőnél, mivel a cég jelenleg is fél milliárd forinttal tartozik Szombathelynek az elszállított szemétért. Csak, nehogy azon a fizetési listán is utolsóak legyünk végül. 

Szólj hozzá!

Fél évszázada készült el az első magyar koncertlemez

A Metro együttes honosította meg a koncertfelvételeket.

Megkezdődött a balatoni vitorlás szezon

A Balaton megkoszorúzásával és szolid ünnepséggel vette kezdetét az idei vitorlás szezon szombat délelőtt Balatonfüreden.

Válogatott játékos és erős légiósok érkeznek a győri női kosárcsapathoz

Két új magyar és három légiós a UNI-Győr – MÉLY-ÚT keretében.

Két ittas sofőrt is fogtak pénteken a Vas megyei rendőrök

Egyikük ráadásul eltiltás hatálya alatt furikázott.

Szeles, borongós időt hoz magával a hosszú hétvége

Várni kell még a nyári időjárásra.

Élő adásban tartóztatták le a minneapolisi tüntetésről tudósító CNN stábját

Omar Jimenez és csapata a a rendőri erőszak elleni tüntetésekről forgatott Minneapolisban.

Kiakadtak az internetezők, miután az influencer anyuka megvált az autista kisfiától

A nő nem bírta a gyermeknevelést, örökbe adta a négyéves fiút.

A NASA is szívesen segítene Tom Cruise és Elon Musk űrben forgatott akciófilmjében

Már rendezőt és forgatókönyvírót is találtak a nem mindennapi projekthez.

100 millió forinttal támogatta az Audi a koronavírus ellen harcoló győrieket

Az adományt hat egészségügyi és szociális intézmény kapta.

Hatalmas, egybefüggő mozaikot találtak egy olasz szőlőültetvény alatt

Hihetetlenül jó állapotban van a kétezer éves alkotás.

van még itt cikk a témában:

Gódor József: Nem jó, amit a Kőszegi-hegység erdejével terveznek

A kőszegi MSZP volt elnöke szerint a helyi vezetők félnek saját döntéseket hozni.

Ungár Péter költségvetés-módosító javaslatot fog benyújtani, hogy Szombathely gazdálkodása ne kerüljön veszélybe

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője azt mondta, Hende Csaba nem a szombathelyieket képviseli, hanem a Fidesz érdekeit szolgálja ki.