Hatalmas indulatokat szült a kölyök tacskót megölő szombathelyi fiatalember esete

ugytudjuk.hu 2018-11-29 07:08:00
Bár úgy tűnhet, hogy a magyar törvény nem elég kemény, az elmúlt években többször is börtönbüntetést szabott ki a bíróság állatkínzás miatt.

November közepén, elsőként az Ugytudjuk.hu, helyi portál írt róla, hogy Szombathelyen egy fiatalember megölt egy kölyök tacskót. Az elkövető tettét később maga is elismerte. Egy vasárnap este a kutyával együtt érkezett meg abba a szombathelyi lépcsőházba, ahol a édesapja lakása található. A lakásba a hugai laktak, akik látva, hogy bátyjuk zaklatottan érkezett hozzájuk, egyszerűen nem engedték be a lakásba. A fiatalember ezen annyira felhúzta magát, hogy dühét a nála lévő kölyök tacskón vezette le. A kutyát falhoz vágta, az állat pedig a helyszínen belepusztult a sérüléseibe - írja összefoglaló cikkében az atlatszo.hu.

A rendőrök a 32 éves férfit már aznap este előállították ellene büntetőeljárást kezdeményeztek. Az elkövető egyébként már volt büntetve, korábban késelés miatt kellett börtönbe vonulnia.

Érdekes, hogy az eset előtt alig egy héttel egy másik állatkínzásos ügy is történt Szombathely mellett. A vasi megyeszékhelytől pár kilométerre lévő Dozmat határában egy gazda egy bakkecskét talált. Az állat lábai gyorskötözővel voltak összekötve. Mint később kiderült a nyakát is átvágáták, ám az elkövető az erős kecske bőrön nem tudott alapos munkát végezni. Az állatra rátaláló gazda a kecskét befogadta. Nyáron kőszegi, fiókástól levert fecskefészekről számoltak be. Bár az eset végkimeneteléről nem tudni, akkor az ügyben megszólaló szakember azt mondta, hogy nagy valószínűséggel természetvédelmi bírsággal megússza az elkövető.

Bár ezek az esetek is felrázták a környék állatvédőit, akkora indulatokat mégsem szült, mint a kutya esete. Valószínűleg ez azért alakult így, mivel a tacskó életét kioltó elkövetőt sokan személyesen ismerik Szombathelyen. A vele készült beszélgetésben is azt említi, hogy rengeteg kommentet olvasott, ahol halálosan megfenyegették.

Az eset után egy héttel az állatvédők régen látott tömegben gyűltek össze Szombathelyen, egy néma megemlékezésre, gyertyagyújtásra és közös kutyasétáltatásra. Az ezres tömegben is sokan azt beszélték egymás között, hogy mi lesz, ha kap egyáltalán büntetést. Sokan pont amiatt gondolták, hogy az önbíráskodáson kívül nincs más megoldás, mert a hatóságok részéről meglehetősen lassú eljárást és végül enyhe büntetést tapasztaltak.

Szinte az esettel párhuzamosan hozott ítéletet a Zala Megyei Kormányhivatal a Vajda János Gimnáziumban történt élve boncolásos esetben, ahol a boncolást végrehajtó tanárt nem, az iskolát pedig mindössze 150 ezer forintra büntette a hivatal.

Pedig hazánkban 2013 júliusa óta törvény bünteti az állatkínzást. A törvény azt mondja, hogy aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, az akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ennek ellenére úgy tűnhet, hogy szabadságvesztéssel szinte nem is is büntetnek. Kíváncsiak voltunk arra, hogy valóban ennyire enyhe büntetések születnek, vagy csupán egyszerűen elfelejtődnek az esetek, mire a bíróság ítéletet hoz egy-egy ügyben.

Az Átlatszó az Országos Bírói Hivatalhoz fordult statisztikáért: tájékoztatásuk szerint 2013-ban összesen 22 főt ítéltek jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre állatkínzás vétsége vagy bűntette miatt. 2014-ben és 2015-ben 23-23 főt, 2016-ban 19-et míg 2017-ben 23 vádlottat. A hivatal hozzátette, hogy a bíróság több esetben halmazati büntetést szabott ki, vagyis az állatkínzás mellett más bűncselekményt is elkövetett a tettes.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.