Az internet korában már nem a tartalmak letiltása, átírása, meghamisítása a fő feladat, hanem a nép átnevelése

ugytudjuk.hu 2020-07-05 09:48:00
Eseti tanulmányok kezdő cenzoroknak.

A helyzet ismét fokozódik, ez nem vitás. Minden tolakodó hatalom sarkköve a kultúrharc, mert a nyomuló apparátus és vezére nem bírja a független gondolatokat. Pláne nem a gondolkodókat. Ennek esett áldozatául pár napja a budapesti színészképző intézmény. De jelentős, bár nem lényegi, különbségek vannak a kádári-aczéli és a mostani, NER-es kultúrkampf között.

Cenzornak lenni nem könnyű feladat. Erre születni kell. Egy ország előtt vált ez nyilvánvalóvá a kádári konszolidáció elején, amikor a Magyar Televízió (MTV) műsorra tűzte az amerikai Támadás egy idegen bolygóról című, sokepizódos sci-fi sorozatot. A bemutatót óriási várakozás előzte meg, az első rész 4 (!) millió embert ültetett le a fekete-fehér képcsövek elé.

Ez nem is volt olyan nagy csoda. Alig több, mint tíz évvel vagyunk a levert 56-os forradalom után, már szabadult Darvas Iván, Déry Tibor, vagy a győri eseményekben fontos szerepet játszó újságíró, Bertalan Lajos. lllyés Gyuláról is leszálltak, a hatalom konszolidációja sikeres. A kulturális szféra pártvezére, Aczél György elérkezettnek látta az időt a lazításokra.

A napi pártpropaganda mellett könnyedebb tartalmakat, ezek közlését engedélyezte. Módjával, szűrve és állandóan mérve: ha jelentős volt a nem kívánatos hatás (Mozgó Világ irodalmi folyóirat), akkor tiltottak, bezártak, dobozba raktak.  

A tévé kiemelt terület volt, mert naponta milliók nézték. A Szabad Európa Rádión kívül nem létezett független, nem kormányzati hírforrás. Sem internet, sem másik adó. Ha a néző átkapcsolt, maximum Ceausescu, vagy valamelyik „visegrádi sokak" arcképét látta, magasztaló szövegekkel.

Aztán Aczél döntött, a Támadás... főhőse, David Vincent képernyőre kerülhetett. A sorozatra még a szörnyű jelző is hízelgő, annyira pocsék. De akkor miért vették meg? A cenzorok célja kettős volt: bemutatni, hogy milyen „eccerű" gondolkodású emberek élnek a főellenség USÁ-ban, másrészt, annyira erős a szocialista kultúra, hogy az ellenség filmjeit is vetítheti.  

Más volt a helyzet a moziknál. Ezt a terepet már nem volt olyan könnyű leuralni, mint a televíziót, a rádiót, vagy a sajtót. Műveltebb cenzorokra volt szükség, nyelveket beszélő, tájékozott kollaboránsokra. Akik az előnyökért – nyugati útlevél, magasabb bérezés, könyvkiadás – elvégezték a piszkos munkát. Rájuk várt a „hanyatló nyugati kultúra" egyes darabjainak bemutatása. Ha rosszul döntöttek, a Kossuth téri vetítőből hamar egy vidéki kultúrházban találták magukat.   

A nyugati végeken, Szombathely és Sopron térségben, a hetvenes évek elejére a fiatalok körében általánossá vált az osztrák televízió  (ORF) nézése. Főleg szombaton, amikor az éjjeli órákban cowboy filmeket adtak. Az átkapcsolás tömegessé vált, még a Magyar Néphadsereg határszéli laktanyáiban is „lövöldözős nyugati propaganda" folyt, ahogy egy korabeli hangulatjelentés fogalmazott. Ellensúlyozandó, bemutatták A hallgatag ember című, Paul Newman jegyezte filmet.

Az amúgy tisztességes mű – egy, az indiánoknál nevelkedett fehér, Newman a főhős, visszatér az övéihez, ahol elborzad a – akkor még nem így mondták – rasszizmustól. A film ebben a műfajban a filozofikus, vagyis tömegszinten unalmas kategória, miközben a kiéhezett nép egy jó lövöldözős, indiános, skalpos filmre várt. A cenzorok kettős sikert arattak: a kritikus értelmiségnek tetsző, valós tartalmat engedtek át úgy, hogy a tömeg csalódott. Utóbbi véleménye, lám, Amerikában is lehet „unalmas" filmet csinálni...

Aztán eljött az az idő, amikor a „vájtszemű" értelmiségi szórakoztatási igénye összeért a munkásosztály és a vele szövetséges parasztság elvárásaival. Ezt a mérföldkőt Pokoli toronynak hívták. A valóban látványos és a világpremiertől sem sokkal elmaradó USA katasztrófafilm azt az érzést hozta el a vasfüggönyös társadalomnak, hogy ők is a világ részei. A gőz ismét sikeresen kiengedtetett.

Mit szűrhetnek le mindebből a mai, törekvő cenzoristák?  Főleg azt, hogy tanulni, tanulni, tanulni. Az internet korában nem a tartalmak letiltása, átírása, meghamisítása a fő feladat, hanem a nép átnevelése. Hát, nem lesz könnyű.

De a cenzor sorsa már csak ilyen.

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, na meg a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

Hamarosan Puskás Öcsivel is tudsz majd fifázni

Pancho ott lesz a FIFA legendái között.

Minden idők legszarkasztikusabb Star Wars Lego készlete megvan?

George Lucas és 4 milliárd dollár egy dobozban.

Ungár: a kormánynak többet kellene költenie idősgondozásra

Magyarország utolsó előtti az Európai Unióban az idősgondozásra fordított források szempontjából.

Győrben és Szombathelyen is magas a levegő ózontartalma

A krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Két autó karambolozott Győrben, tűzoltók áramtalanították a járműveket

A társhatóságok és a közútkezelő szakemberei is a helyszínre érkeztek.

A természet fogja bánni, hogy havonta 194 milliárd kesztyűt és maszkot használunk el

A természetvédők szerint egyik globális problémából a másikba fogunk csöppenni.

Megérkezett az Egis Körmend első légiósa

A biztonság kedvéért háromszor is letesztelték, mindhárom negatív lett.

Embercsempészt fogtak Győrnél

Öt illegális határátlépőt szállított autójában egy osztrák menekültkártyával rendelkező afgán sofőr.

Sütni fog a nap, délután jöhet zivatar

Ma is harminc fok fölött lesz a hőmérséklet.

Nagykanizsán tankolt egy Tigris harckocsi

De valahogy közelebb lépve sem lett nagyobb.

Algából készítettek strandpapucsot

Több éve kísérleteznek már vele.

van még itt cikk a témában:

Durva: Facebook-harcosokat fognak képezni Budapesten, állítólag óriási az érdeklődés

Kifejezetten jobboldaliaknak szánják az ingyenes tanfolyamot, ami négy napig fog tartani.

Ma estétől újból lehet mozizni Sárváron

Egyelőre rövidített nyitva tartás mellett üzemel majd a filmszínház.