Az internet korában már nem a tartalmak letiltása, átírása, meghamisítása a fő feladat, hanem a nép átnevelése

ugytudjuk.hu 2020-07-05 09:48:00
Eseti tanulmányok kezdő cenzoroknak.

A helyzet ismét fokozódik, ez nem vitás. Minden tolakodó hatalom sarkköve a kultúrharc, mert a nyomuló apparátus és vezére nem bírja a független gondolatokat. Pláne nem a gondolkodókat. Ennek esett áldozatául pár napja a budapesti színészképző intézmény. De jelentős, bár nem lényegi, különbségek vannak a kádári-aczéli és a mostani, NER-es kultúrkampf között.

Cenzornak lenni nem könnyű feladat. Erre születni kell. Egy ország előtt vált ez nyilvánvalóvá a kádári konszolidáció elején, amikor a Magyar Televízió (MTV) műsorra tűzte az amerikai Támadás egy idegen bolygóról című, sokepizódos sci-fi sorozatot. A bemutatót óriási várakozás előzte meg, az első rész 4 (!) millió embert ültetett le a fekete-fehér képcsövek elé.

Ez nem is volt olyan nagy csoda. Alig több, mint tíz évvel vagyunk a levert 56-os forradalom után, már szabadult Darvas Iván, Déry Tibor, vagy a győri eseményekben fontos szerepet játszó újságíró, Bertalan Lajos. lllyés Gyuláról is leszálltak, a hatalom konszolidációja sikeres. A kulturális szféra pártvezére, Aczél György elérkezettnek látta az időt a lazításokra.

A napi pártpropaganda mellett könnyedebb tartalmakat, ezek közlését engedélyezte. Módjával, szűrve és állandóan mérve: ha jelentős volt a nem kívánatos hatás (Mozgó Világ irodalmi folyóirat), akkor tiltottak, bezártak, dobozba raktak.  

A tévé kiemelt terület volt, mert naponta milliók nézték. A Szabad Európa Rádión kívül nem létezett független, nem kormányzati hírforrás. Sem internet, sem másik adó. Ha a néző átkapcsolt, maximum Ceausescu, vagy valamelyik „visegrádi sokak" arcképét látta, magasztaló szövegekkel.

Aztán Aczél döntött, a Támadás... főhőse, David Vincent képernyőre kerülhetett. A sorozatra még a szörnyű jelző is hízelgő, annyira pocsék. De akkor miért vették meg? A cenzorok célja kettős volt: bemutatni, hogy milyen „eccerű" gondolkodású emberek élnek a főellenség USÁ-ban, másrészt, annyira erős a szocialista kultúra, hogy az ellenség filmjeit is vetítheti.  

Más volt a helyzet a moziknál. Ezt a terepet már nem volt olyan könnyű leuralni, mint a televíziót, a rádiót, vagy a sajtót. Műveltebb cenzorokra volt szükség, nyelveket beszélő, tájékozott kollaboránsokra. Akik az előnyökért – nyugati útlevél, magasabb bérezés, könyvkiadás – elvégezték a piszkos munkát. Rájuk várt a „hanyatló nyugati kultúra" egyes darabjainak bemutatása. Ha rosszul döntöttek, a Kossuth téri vetítőből hamar egy vidéki kultúrházban találták magukat.   

A nyugati végeken, Szombathely és Sopron térségben, a hetvenes évek elejére a fiatalok körében általánossá vált az osztrák televízió  (ORF) nézése. Főleg szombaton, amikor az éjjeli órákban cowboy filmeket adtak. Az átkapcsolás tömegessé vált, még a Magyar Néphadsereg határszéli laktanyáiban is „lövöldözős nyugati propaganda" folyt, ahogy egy korabeli hangulatjelentés fogalmazott. Ellensúlyozandó, bemutatták A hallgatag ember című, Paul Newman jegyezte filmet.

Az amúgy tisztességes mű – egy, az indiánoknál nevelkedett fehér, Newman a főhős, visszatér az övéihez, ahol elborzad a – akkor még nem így mondták – rasszizmustól. A film ebben a műfajban a filozofikus, vagyis tömegszinten unalmas kategória, miközben a kiéhezett nép egy jó lövöldözős, indiános, skalpos filmre várt. A cenzorok kettős sikert arattak: a kritikus értelmiségnek tetsző, valós tartalmat engedtek át úgy, hogy a tömeg csalódott. Utóbbi véleménye, lám, Amerikában is lehet „unalmas" filmet csinálni...

Aztán eljött az az idő, amikor a „vájtszemű" értelmiségi szórakoztatási igénye összeért a munkásosztály és a vele szövetséges parasztság elvárásaival. Ezt a mérföldkőt Pokoli toronynak hívták. A valóban látványos és a világpremiertől sem sokkal elmaradó USA katasztrófafilm azt az érzést hozta el a vasfüggönyös társadalomnak, hogy ők is a világ részei. A gőz ismét sikeresen kiengedtetett.

Mit szűrhetnek le mindebből a mai, törekvő cenzoristák?  Főleg azt, hogy tanulni, tanulni, tanulni. Az internet korában nem a tartalmak letiltása, átírása, meghamisítása a fő feladat, hanem a nép átnevelése. Hát, nem lesz könnyű.

De a cenzor sorsa már csak ilyen.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.