Emelkedő üzemanyagárak, kusza új menetrend és a szombathelyi zeneiskola botránya borzolta a kedélyeket júniusban

Fehér Buda 2020-12-24 16:56:16
Jónéhány patáliával kezdődött a nyár idén.

Lassan elérünk 2020 végére. Nem volt ez az év se nem rövid, se nem könnyű, viszont rengeteg olyan cikkel jelentkeztünk nap mint nap, amelyek talán segített egy kicsit átvészelni ezt a történelmi időszakot. Szilveszterhez közeledve úgy döntöttünk, hogy minden nap összeszedjük nektek, hogy melyik anyagaink tetszettek a legjobban az olvasóinknak egy adott hónapban. Júniussal folytatjuk a sorozatunkat.

1. Emelkedő üzemanyagárakkal indult a nyár

Sokan nem örültek neki, amikor június 17-én kiderült, a következő hónaptól jelentősen növekednek majd az üzemanyagárak. A koronavírusjárvány után várható volt, hogy egyre többen kezdenek ismét közlekedni, amivel az állam növelni tudja bevételeit. Így jött az adóemelés, 12,7 forinttal drágult a gázolaj és 6,35 forinttal nőtt a benzin bruttó ára.

 

A kormány megemeli az üzemanyagok adóját, júliustól csak emiatt a benzin literje 6, a gázolajé pedig 12 forinttal lesz drágább

Immár biztosra vehető, hogy július 1-től az adótartalom emelkedése miatt 12,7 forinttal drágul a gázolaj és 6,35 forinttal nő a benzin bruttó ára - írja a Népszava. A lap becslése szerint június 15-ével bezárólag mintegy 29 dollárra jön ki az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj negyedéves hordónkénti átlagára.

 

2. Megérkezett a jó idő, felborult a MÁV menetrendje

A nyár elején történt az is, hogy megváltozott a MÁV menetrendje. Sok helyen nem éreztek a változásokból, viszont néhány esetben úgy megkeveredett a járatok rendje, hogy szinte lehetetlen volt átlátni. Így történt például a Szombathely-Pécs vonalon, ahol a változtatások után három átszállásra kellett készülnie az utazóknak.

 

A MÁV új menetrendjével ezentúl három átszállás kell majd, hogy Szombathelyről eljussunk Pécsre

A tegnap este jelent meg a MÁV-Start június 6-tól érvényes menetrendje, ami miatt már most nem egy szervezet emelte fel a hangját, az utasok pedig zúgolódnak, ami nem csoda. A Magyar Közlekedési Klub szerint az új menetrend a legsúlyosabb botrány kategóriájába tartozik, mely „totálisan tönkreveri egész térségek közösségi közlekedését", a Közlekedő Tömeg pedig közlekedéspolitikáért felelős államtitkár lemondását követeli.

 

3. Szombathely egyik képviselője visszakövetelte a koronavírus elleni küzdelemre felajánlott képviselői keretét

Sokan nem tudtak szónélkül elmenni amellett, hogy Takátsné Tenki Mária, a szombathelyi közgyűlés képviselője bejelentette: szeretné visszakapni a képviselői keretét, vagyis azt a pénzt, amit korábban a szombathelyi Fidesz-frakciójának tagjai felajánlottak a koronavírus elleni küzdelemre. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) költségvetésért is felelős alpolgármester az ülést követően azt mondta, hogy megdöbbentő, hogy egy városi képviselő visszaköveteli a jótékony célra, a járvány elleni védekezésre felajánlott (köz)pénzt, Horváth álláspontját a kommentelőink is visszhangozták.

 

Visszaköveteli a koronavírus elleni küzdelemre felajánlott képviselői keretét Takátsné Tenki Mária

Nem mindennapi közjáték zajlott tegnap a szombathelyi Gazdasági és Jogi Bizottság ülésén. Takátsné Tenki Mária képviselő ugyanis azzal állt elő, hogy szeretné visszakapni a képviselői keretét, azt a pénzt, amit korábban a szombathelyi Fidesz-frakciójának tagjai felajánlottak a koronavírus elleni küzdelemre.

 

4. Mestervizsgán buktatás, személyes ellentétek és bosszú a Bartók Béla Zeneiskolában

Arról is júniusban adtunk hírt, hogy kirúgták Rác Gábort, a Bartók Béla Zeneiskola hegedűtanárát, Pulay Teréz igazgatóhelyettest pedig lefokozták. A történet akkor indult, amikor a zeneiskola igazgatója saját kérésre részt vett Pulay Teréz igazgatóhelyettes mestervizsgáján, majd olyannyira lepontozta a pedagógust,  hogy a jelölt végül nem felelt meg a háromtagú bizottság előtt. Az Oktatási Hivatal később helyt adott a fellebbezésnek, így Pulay Teréz megismételheti a védését egy másik bizottság előtt.

 

Kirúgták a szombathelyi zeneiskola tanárát, mert felszólalt a kollégája védelmében

Kirúgták Rác Gábort, a Bartók Béla Zeneiskola hegedűtanárát, Pulay Teréz igazgatóhelyettest pedig lefokozták - írja a Savaria Fórum. A történet akkor indult, amikor a zeneiskola igazgatója saját kérésre részt vett Pulay Teréz igazgatóhelyettes mestervizsgáján, majd olyannyira lepontozta a pedagógust, hogy a jelölt végül nem felelt meg a háromtagú bizottság előtt.

 

Később interjút is készítettünk Rác Gáborral, aki akkor azt mondta, nem bánta meg, hogy kiállt a kollégája mellett.

 

Rác Gábor: Ha újra kezdhetném, akkor is szóvá tenném az igazságtalanságot

Hétfő híre volt, hogy kirúgták állásából Rác Gábort, azt a hegedűtanárt, aki a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában tanított. Rác hozta nyilvánosságra azt az esetet, mikor is Pulay Teréznek, az iskola igazgatóhelyettesének mestervizsgáján saját kérésére, bírálóként részt vett Czenek László, az iskola igazgatója is.

 

5. Kásler Miklós bejelentette, nincs pénz a szociális dolgozók jutalmára, hiába álltak helyt a koronavírus alatt

Olvasóink amellett sem tudtak elmenni szótlanul, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Facebook-oldalára feltöltött 6 perces videóban beszélt arról, hogy a magyar egészségügy helytállt a koronavírus időszakában, csakúgy, mint a nemzet egy forradalom idején. Szóba került az egészségügyben dolgozóknak tervezett bruttó 500 ezer forintos jutalom is, amit azonban a szociális szféra nem fog megkapni.

 

Kásler Miklós: nincs pénz a szociális dolgozók jutalmára, hiába álltak helyt a koronavírus alatt

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Facebook-oldalára feltöltött 6 perces videóban beszélt arról, hogy a magyar egészségügy helytállt a koronavírus időszakában, csakúgy, mint a nemzet egy forradalom idején. Szóba került az egészségügyben dolgozóknak tervezett bruttó 500 ezer forintos jutalom is, amit azonban a szociális szféra nem fog megkapni.

Szólj hozzá!

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.