Ellenzéki operatív törzset állítana fel a Momentum a járvány okozta válság enyhítésére

Fehér Buda 2020-09-10 15:06:11
Meg is hívták a 2022-es együttműködésben résztvevő pártok elnökeit és társelnökeit.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy mai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a koronavírus járvány okozta válság enyhítése és a második hullám negatív hatásainak megfékezése érdekében ellenzéki operatív törzs felállítását kezdeményezi, melybe meg is hívta a 2022-es együttműködésben résztvevő párt elnökeit, társelnökeit. Fekete-Győr szerint az ellenzék 2022-től közösen szeretné kormányozni Magyarországot, ehhez pedig arra van szükség, hogy egy ilyen nemzeti sorskérdésben, mint amilyen a koronavírus-válság, közösen tudjanak fellépni. 

Az ellenzéki operatív törzs feladata a tervek szerint az lenne, hogy

egységesen, közösen tegyenek javaslatokat a kormánynak a járványkezelésre, és közösen fogalmazzanak meg kritikát az éppen aktuális járványügyi intézkedésekről.

Emellett országos szintre emelnékazokat a jó gyakorlatokat, amelyeket az ellenzéki vezetésű önkormányzatokban látnak, valamint országos kezdeményezéseket, adománygyűjtéseket is indíthatnának a jövőben. Hozzátette: Karácsony Gergely és Jakab Péter már biztosították a támogatásukról a kezdeményezést, ott lesznek az ellenzéki egyeztetésen. 

 

Security Check Required

null

 

A második hullám kapcsán Fekete-Győr elmondta, hogy szerinte a kormány a nyáron nem készült fel a második hullámra, helyette inkább körbejachtozták az Adriát, pedig Magyarország komoly elszegényedés elé néz. A Momentum elnöke hozzátette, a kormány tagjai nem tettek lépéseket a gazdaság védelmére: mára a munkanélküliek száma megközelíti a 400 ezer főt, az élelmiszerek drágulása a nyáron pedig a 7%-ot is meghaladta. 

A Momentum bejelentésére az LMP egy nyílt levélben reagált, amiben azt írják, elfogadják a felkérést, de hozzátették, nem akarnak politikai kérdést csinálni a járványból. A teljes levelet a következőkben változtatás nélkül közöljük:

Kedves András!

Köszönjük a meghívást az ellenzéki operatív törzsbe. A meghívást természetesen elfogadjuk, hiszen mi is fontosnak tartjuk megmutatni, hogy az ellenzéki pártok képesek hatékonyan együttműködni. Két szempontot azonban előzetesen szeretnénk felvetni a javaslat kapcsán. Egyrészt, meglátásunk szerint az elmúlt hónapokban pont az volt a legnagyobb probléma, hogy a kormány a legtöbbször politikai, és nem tudományosan megalapozott szakmai döntéseket hozott a víruskezelés kapcsán. Óva intenénk az ellenzéket attól, hogy ugyanezt tegye, és partnerei legyünk a Fidesznek abban, hogy politikai kérdést csináljunk egy olyan kérdésből, ahol pont az ellenkezőjét kéne tenni. Nekünk még az idei év se volt elég arra, hogy képzett epidemológusnak és/vagy infektológusnak érezzük magunkat, ezért szigorúan tudományos kérdésekben továbbra sem tervezünk megszólalni.
Ugyanakkor eggyel távolabbról nézve a helyzetet nagyon is látunk olyan terepet, ahol az ellenzéknek határozottan fel kell lépnie. A koronavírus okozta gazdasági válságot a kormány ugyanis egészen tragikusan kezeli, az elmúlt tíz évben látott perverz újraelosztás talán most ér a csúcsára. Az államnak most kiemelt feladata lenne ott lenni, és segítő kezet nyújtani mindenkinek, aki önhibáján kívül lehetetlen helyzetbe került, de sajnos Magyarországon újra csak nagy szavak és embertelen döntések jutottak százezreknek. Meggyőződésünk, hogy itt közösen kell fellépnünk és megmutatni, hogy ez igenis lehetne másképp, az állam nem csak gáncsolni és lenyomni, hanem segíteni is tud.

A meghirdetett együttműködésben azzal a reménnyel tudunk részt venni, hogy sokkal inkább az utóbbi célt fogja szolgálni, és közösen talán reményt tudunk adni emberek százezreinek, hogy nem hagyta őket magukra a politika.

Üdvözlettel:

Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté,

az LMP társelnökei

 

Címlapfotó: Fekete-Győr András Facebook-oldala

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában: