Central Park helyett Reneszánsz kert: civil terv is készült a lebontott győri színház helyére

Pintér Bence 2020-07-10 09:40:00
Martini Gábor a Győri vár egykori falait is beleálmodta a látványtervébe.

Nemcsak a városháza, de a civil szféra is prezentált egy tervet arra az esetre, ha a győri, többek között a kormánypárti polgárok kétharmadának véleményével szembemenve a városvezetés mégis a Győri Nemzeti Színház belvárosi épületének lebontása mellett döntene. A Dézsi Csaba András által látványtervekben bemutatott „Central Park” fantázianevű koncepció után

most Martini Gábor győri polgár tervezett egy, a környék történelmi hagyományaira jobban reflektáló látványtervet Reneszánsz kert néven,

amit a városházához köthető Győriek Győrért oldal publikált. Az alkotó engedélyével mutatjuk mi is:

Fotók: Martini Gábor

Az Arrabona Városvédő Egyesülethez kötődő Martini Gábor szerint a kialakítás Győr történelmére, a reneszánsz várra, azon belül is a várfalra támaszkodik alapvetően, tehát hiteles. A zöldfelületek rendezése során alapvető szempont volt, hogy a fák és növények a talajból táplálkozhassanak, ne csupán egy vasbeton födémről. A koncepció emellett az élőlényekre, az emberekre (gyalogosokra, kerékpárosokra), illetve a városi-polgári életre épít, nem az autós forgalomra. Emellett a turizmus egyfajta új kapuja is lenne.

A terv alkotója abba a vitába nem akar beszállni, hogy le kell-e a bontani a színházat, csupán annyit mond, hogy ha ez a kérdés eldől, azt szeretné, hogy ne csak egyféle koncepció legyen az asztalon, ezért készítette el szabadidejében ezt a koncepciót.

Polgármester: Az ellenzék hergel

A polgármester a fenti koncepciót megosztva arról írt: a színház témájában az ellenzék hergeli a győri embereket. Ez azért érdekes, mert a győri ellenzék többnyire hallgatag a színház kérdésében, egy aláírásgyűjtésbe kezdtek pár hete a témában, de ezen túl bővebb mondanivalójuk, vagy akciójuk nem volt a kérdésben; ellenben a győri polgárok kétharmadának véleménye – miszerint az épületet nem kéne lebontani – már több felmérésből is kiderült, erre pedig azt reagálta a polgármester, hogy ez is egy vélemény, de a Facebook-oldalán érkező lájkokat hitelesebbnek tartja.

Dézsi Csaba András arról is ír, hogy szerinte „Győrben még soha nem folyt a rendszerváltás óta a polgármester által kezdeményezett nyilvános diskurzus egyetlen fontos kérdésben sem”, arról azonban nem ejtett szót, hogy a városháza és a színház május óta nem adja ki azt az energetikai tanulmányt, amely alapján a polgármester áprilisban azt mondta, hogy az épületet nem éri meg felújítani; sem azt a statikai tanulmányt, ami alátámaszthatná azt az állítást, hogy az épület veszélyes. Amíg ez nem történik meg, addig tények és adatok helyett tehát csak a fentihez hasonló csinos látványtervek alapján tud véleményt formálni a publikum a kérdésben.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.