HIRDETÉS

Fotó: BBC

Csernobilból származó vízzel és gabonával készül a világ legújabb kézműves vodkája

Fehér Buda
2019. augusztus 8. csütörtök, 10:54
A készítők szerint nem radioaktív.

Egy Atomikra keresztelt új vodkamárka jelent meg nemrég a piacon, írja a BBC. Az új márka azonban még  azoknál is meghökkentőbb, amelyek üvegében halott skorpiókat dugdosnak, az Atomik ugyanis Csernobilból származó vízzel és rozzsal készül.

 

A vodka ötletével Jim Smith, a portsmouthi egyetem egyik professzora jött elő. A készítők között mindenki évek óta a csernobili lezárt zónában dolgozott és kutatott, főleg az érdekelte őket, hogy miként gyógyítja magát a föld az 1986-os katasztrófa közelében. A csernobili lezárt zóna.

 

Ekkor gondolták úgy, hogy a lezárt zónában rozst kezdenek termeszteni, majd a gabonát olyan vízzel párolják le, ami szintén az atomreaktor közeléből származik. Smith professzor szerint azonban nincs ok a pánikra, a vodkájuk egyáltalán nem radioaktív. Szerinte a lepárlás során ugyanis mindenfajta szennyeződés hátramarad. A felhasznált vizet is desztillálták, ezzel pedig az elmondásuk szerint jóval az elfogadható határérték alá került a vodka radioaktivitása.

 

A professzor állításait a southamptoni egyetem is megerősítette, az egyetem laborjával mérték, hogy sugárzik-e a vodka, de végül nem találtak semmit. Dr. Gennady Laptev, a vodkát készítő Chernobyl Spirit Company egyik alapítótagja szerint a pia rámutatott arra, hogy miként lehet majd a jövőben hasznosítani a radioaktivitástól szennyezett területeket. Szerinte a rozs és a víz enyhén sugárzik, amikor kihozzák őket a lezárt zónából, de a lepárlással megoldódik minden probléma.

 

Smith professzor azt mondja, direkt azért választották a vodkát az első terméküknek, mert tudták, hogy így tesztelhetik a lepárlás sikerességét. A bevételek egy részéből majd a Csernobil körül élő közösségeket támogatják. Smith lassan már harminc éve dolgozik a lezárt zóna körül, szerinte megdöbbentő, hogy a közelben élőket még mindig sújtja az atomkatasztrófa. Az itt élőknek ugyanis nincs munkájuk, nem engedhetik meg maguknak, hogy rendes étrenden éljenek. Hiába kezd megtisztulni a föld, az emberek még mindig szenvednek.

 Narodichi városkában, Csernobil közvetlen közelében még mindig nehéz az élet. Fotó: BBC

 

Magáról a vodka ízéről azt mondják, hogy sokkal gyümölcsösebb, mint az eredeti vodkák, még mindig érezni a rozs ízét a végtermékben. Az Atomikból egyelőre eddig egyetlen üveg készült el, Smith és társai az év végéig 500 üveggel akarnak legyártani belőle. Az Atomikot végül először a Csernobilba látogató turistáknak kezdik árulni, szóval még kell néhány év, amíg a boltok polcain is megjelenhet a szesz.

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás