Concorde vitte Phil Collinst az Újvilágba dobolni

ugytudjuk.hu 2020-07-13 14:00:02
Harmincöt évvel ezelőtt robbant a világra a Live Aid.

1985. július 13: történelmi nap a világ rockzenéjében és történelmi nap a kollektív összefogásban. Egy angol zenész-újságíró, nem mellesleg a Pink Floyd műre forgatott The Wall című film főhőse, azaz Bob Geldof ezen napon indította útjára a Live Aid elnevezésű rockzenei segélyprogramot. Amit a televíziók jóvoltából 1,5 milliárd ember kísért egyidejűleg figyelemmel a világon.

A nem közvetítők csekély táborához tartozott a Magyar Televízió, szerencsére volt más lehetőség a nyugati határszélen. A „gráci tévé", az akkori köznyelv szerint. István mára nyugdíjas, akkoriban ismert figurája volt a szombathelyi, rockos közéletnek. A Kisfaludy utcai KISZ székház orosz teázójában hallotta, hogy „ma lesz egy nagy koncert a gráci tévén, bemondta a szabadeurópa is, egy nagyon nagy koncert".

„Irány haza, bekapcsoltam a fekete-fehér gépet, éppen dél volt... Akkor kezdtek a Wembleyben, a kedvencemmel, a Status Quo-val. A Rockin All Over the World volt az első nóta, hogy ott mekkora tombolás volt! Fantasztikus még emlékezni is rá! Ott ragadtam a tévé előtt, se kaja, se pia, csak a tévé. A közvetítés egész éjjel ment, Londonból átkapcsoltak Amerikába, ott meg hemzsegtek a szupersztárok. Szóval másnap nem mentem dolgozni, néztem az élő adást. Úgy 30 órát voltam ébren".

Károly herceg és Lady Diana Bob Geldof társaságában a Wembley Live Aid koncerten, Londonban

Valóban emlékezetesre sikeredett a Live Aid. Ráérzett erre Joan Baez énekesnő, amikor az USA-helyszínen, a philadelphiai Kennedy stadionban e mondattal nyitotta meg a nagy eseményt: - Ez a ti Woodstockotok, és ez már régóta időszerű volt! Beindult a gépezet, szinte minden akkori világsztár  fellépett és akadtak különleges pillanatok is.

Ezek közé tartozott a Queen frontemberének showja a Wemleyben, 90 ezer fizető néző előtt. Freddie Mercury élete nagy alakítását hozta nézők és a kamerák előtt. Utóbbinak „játszott" is – e pillanatok örökre emlékezetesek maradnak. Phil Collins is Londonban kezdte, aztán a szuperszonikus Concorde repülőgépre ült, átsűvített az óceánon, majd New Yorkból helikopterrel becélozta a JFK stadiont. Külön poén, hogy a repülőn összefutott Cherrel, s ha már így esett, magával vitte a stadionba. Leírhatatlan őrjöngés fogadta őket...

Phil Collins - In The Air Tonight (Live Aid 1985)

Phil Collins performing at Live Aid in front of 100,000 people in the John F. Kennedy Stadium, Philadelphia USA on the 13th July, 1985. The event was organis...

Ami már csak azért is kitört, mert az énekes-dobos utazásának minden fontosabb mozzanatát élőben közvetítették. Így a nézők a történetben érezhették magukat. A média nagy napjai voltak ezek, mondhatni egyfajta elő-internet, a globális információ-közlés főpróbája. Több száz stáb (!) dolgozott  világon, hogy otthonba vigye az élményt.

A Live Aid új világsztárokat is kitermelt, így Madonnát és a U2 frontemberét, Bono-t. Aki nem is tudta műsorát befejezni, mert szó szerin eltűnt a tömegben – rajongók közé vetette magát, nem tudott visszatérni a színpadra. Fellépett a Led Zeppelin, Mick Jagger – utóbbi Tina Turnerrel énekelt közös dalt. Eközben véletlenül elszakította az énekesnő ruháját, így Tina tornadresszben fejezte be a dalt. Bob Dylan pedig rövid ideig léggitározni kényszerült, mert elment az áram.

A két kontinenses/helyszínes segélykoncert annyira bejött, hogy évekig téma volt a világsajtóban. Geldofot lovaggá ütötték, az afrikai éhezőknek – hiszen értük szólt a rock – sok millió dollárt gyűjtöttek a zenészek. A Live Aid fő érdeme, hogy megváltoztatta a fiatalok gondolkodását, érzékenyebbé téve őket a társadalmi problémák iránt. Ekkor nyert teret az a szemléket, miszerint a Föld nem embercsoportok, hanem az egész emberiség élő-és lakhelye. Ahol mindenkit megillet a tisztességes élethez való jog.

Live Aid- Queen- Full Set HQ

null

De miért nem közvetítette az eseményt az MTV élőben? Hírek szerint szerkesztői hanyagságból. Az eseményről szóló faxot nem könyvelték, elkallódott. Így nem is jelezhettek vissza, hogy átveszik a műsort. Ami jogdíjmentes volt! Óriási lett a felháborodás, ezért később leadtak egy 4 órás, szerkesztett változatot.

Az osztrák tévé jóvoltából több mint 20 órán át futott az élőműsor, de a párhuzamosan futó programok miatt a teljes közvetítési hossz elérhette a 30 órát is. Sem előtte, sem utána nem volt ilyen nagyszabású, tévés élőközvetítés a bolygón. És már nem is lesz: az internet teljesen átírta a média, benne a rockzene világát.

De a Live Aid már a halhatatlan történtek közé tartozik. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.