Beosztottja édesanyjának segítségével zokogja tele a Vas Népét a fideszes kávézóbérlő

ugytudjuk.hu 2019-10-26 17:09:00
Valami baja van a Savaria mozikávézó tulajának, de nem tudunk rájönni, hogy mi az.

A NER propagandagépezetbe silányított megyei napilap hasábjaink jelent meg egy hosszú írás, melyben a Cinema Café jelenlegi tulajdonosa számol be nosztalgiával vegyes depressziójáról. A cikket jegyző Nagy Ildikó, bár ezt az ilyenkor szokásos sajtóetikai elvekkel szemben nem jelzi, érintett a témában: lánya a kávézó munkatársa, ő maga pedig gyakran zár egy-egy fárasztóbb nap után ugyanitt. 


A cikk a Fidesz tag kávézófőnök Hetényi Norbert szemszögéből tekinti át a Cinema Café elmúlt 15 évét, amely alatt, mint az az írásból is kiderül, egyszer sem kellett újra pályáznia az üzemeltetésre, hiszen párttársai kiírás nélkül hosszabbítgatták a szerződését. Sokszori átolvasásra sem értjük azonban a megjelent cikk lényegét: hol úgy tűnik, hogy Hetényinek baja van azzal, hogy a szerződésének lejárta miatt pályázatot írt ki az önkormányzat, hol azt olvassunk, hogy örül ennek és már régóta ezt szorgalmazta. 


Az önellentmondásokban hemzsegő cikk, valószínűleg szándéka ellenére le is leplezi a  Fideszt, hiszen leírják benne, hogy az előző városvezetés a kávézót és a mozit egyszerre szerette volna értékesíteni. Kicsit egyszerűbben fogalmazva a kávézó működtetőjének nem csupán a vendéglátóhelyre, de az amúgy AGORA fenntartásban, art moziként működő önkormányzati kulturális intézményre is fájt a foga, amit, ha nyer a kormánypárt helyben, sejthetően meg is szerez magának. 


Az erre utaló jelekről nyár során már írtunk. Parais István, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója (aki a kampány során kopogtatással is bizonyította a Fidesznek párthűségét) a júniusi közgyűlés számára maga kezdeményezte a mozi privatizációját egy előterjesztésben. Mint az anyagban olvasható:


„Igazgató Úr kifejti, hogy időről-időre felvetődik az önálló Kft létrehozása, így az egész mozi bérbe-üzemeltetésbe adása is lehetséges. Ennek indoka, hogy a törvény nem jelöli meg a mozit, mint kötelezően fenntartandó közművelődési helyszínt. 
Az emelkedő nézőszámok, emelkedő bevételeket is jelentenek, s így egy esetleges csak piaci alapú működés is fenntartható lehet.”


Az akkori városvezetés csak a már többségbe került ellenzéki képviselők szavazatával tudta megakadályozni a mozi teljes bérbeadását. Az igazi probléma tehát valószínűleg ez. Jelenleg ugyanis előre lepacsizott mozi privatizációról már szó sincs, a kávézóra is pályázni kell, de igen, bármilyen furcsa is egy NER lovag számára, demokratikus körülmények között írni kell egy, a többiekénél jobb pályázati anyagot és meg kell mérettetni magukat tiszta versenykörülmények között, nem a Vas Népében zokogni arról, hogy a régi szép mutyizós idők már elmúltak.

Az pedig sajnálatos, hogy az újságíró kolléga - valószínű a kávézóban szerzett emlékek bódulatától - belső információnak minősíti az aula bérleti díját, ami egyébként egy minden állampolgár számára hozzáférhető közadat. Az AGORA ugyanis közpénzből gazdálkodik, így köteles minden bérleti és egyéb szerződését nyilvánosságra hozni. 

Az aula bérléséért egyébként 30 ezer forintot fizetett koncertenként Hetényi, miközben 2000-2500 forintos jegyáron töltötték meg a 300 fő befogadására alkalmas helyiséget. 

A korrektségről pedig annyit, hogy a „Már a jegyeket is árulják a szombathelyi Cinema Café következő koncertjeire, pedig bérleti szerződése sincs a helynek a programokra” című cikkünk megjelenése után, vagyis október 16-án az AGORA értesítette a kávézót, hogy nem fognak velük bérleti szerződést kötni a meghirdetett koncertek időpontjára, a jegyeket azonban továbbra is árulják. 

Szólj hozzá!

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.