Bencsik János: Fogadjuk be és nyújtsunk menedéket a belarusz menekülteknek!

Bazsó Bálint 2020-08-28 16:57:00
Bencsik János független országgyűlési képviselő határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy hazánk fogadja be és nyújtson jogi segítséget mindazon belarusz menekültek számára, akikkel szemben a karhatalom erőszakosan lépett fel, vagy akik joggal tartanak politikai alapú megtorlásoktól.

Mint írja:

"Vannak történelmi pillanatok, amikor nem maradhatunk némák. Amikor el kell dönteni, a barikád melyik oldalára állunk. Mert az utókor rólunk is ítéletet fog mondani. Hogy mit tettünk és mit tehettünk volna."

Security Check Required

null

Emlékeztetett: Az elmúlt hetekben a karhatalom brutális támadásokat intézett a tüntetők ellen, a közösségi médiát pedig sokkoló képsorok járták be. Egy tüntetőt közvetlen közelről lőttek le. Több mint hétezer demonstrálót letartóztattak. Egyikük szabadulása után azt mondta, legalább tíz alkalommal sokkolták árammal azért, hogy kiszedjék belőle, kik szervezik a tüntetéseket. Újságírók és ellenzéki politikusok tűnnek el egyik napról a másikra.

Fotó: Fotó: Bencsik János Facebook oldala

Kiemelte, hogy a megkínzott, bebörtönzött és börtönnel fenyegetett emberek pedig semmilyen jogi segítségre nem számíthatnak hazájukban.

"Meggyőződésem, hogy 1848 és 1956 nemzetének határozottan ki kell állnia a jövőjükért harcba szálló belaruszok mellett. Lássa az egész világ, hogy Rákóczi és Kossuth népe mindenkinek segítő kezet nyújt a világban, aki szabadságáért és igazságáért küzd."

Mint ismert, a belarusz események kapcsán a magyar diplomácia vezetése sokáig nem érezte szükségét, hogy megszólaljon. Megtette viszont Hollik István, aki - párhuzamosan azzal, hogy ezreket hurcoltak el a tüntetésekről - közölte:

„Ahogy mi sem szeretjük, hogy beleszólnak a mi dolgainkba, úgy mi is tiszteletben tartjuk a többi ország szuverenitását. Egy józan állami vezető ilyen helyzetben tájékozódik, és utána beszél. Nekünk is meg kell várni, és elemezni, mi történik most pontosan Fehéroroszországban. Szerintem még nem gyűlt össze elég információ az állásfoglaláshoz, senki nem tudja, mi zajlik ott pontosan.”

Hogy ez ne legyen elég, Szijjártó Péter külügyminiszterről kiderült, hogy a válság napjaiban egy magyar üzletember jóvoltából egy luxusjachton nyaral, vagyis az ő elmondása szerint: dolgozik.

Több Adria, kevesebb Balaton?

Több mint tíz évvel ezelőtt két fiatal politikus hatalmas lendülettel ostorozta a kormányon lévő szocialista-szabaddemokrata politikusok fényűző életvitelét. A "luxubaloldal és a limuzinszocialisták" már több mint tíz év a múlté, a két fiatal politikus viszont ma már aligha írna közleményt és tartana sajtótájékoztatót luxuskérdésben.

Bencsik: Európaiként és keresztényként is szolidárisnak kell lennünk

"Megdöbbentőben tartom, hogy annak a kormánynak nincs mondanivalója a belarusz események kapcsán, amely a mostani hatalmát nem kis részben épp a 2006 őszi eseményeknek köszönhette. Mindezt úgy, hogy eközben a többi visegrádi ország már élesen elítélte Aljakszandr Lukasenka rendszerét"

-mondta érdeklődésünkre Bencsik János. A képviselő úgy véli: Miközben ez a kormány másfél évtized után is - egyébként joggal - számon kéri Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökön a rendőri brutalitásokat, a mostani kapcsán már mélyen hallgat. Eközben azt látjuk, hogy a kormányzati sajtó és közmédia is mentegeti a saját népére lövető és gumibotozó diktátort.

"Persze mit várunk egy kormánytól, amely a mai napig nem szolgáltatott igazságot és nem adott kártérítést a 2006-os karhatalmi önkény áldozatainak.

Hozzátette: 

"Szolidárisnak kell lennünk a belarusz néppel, európaiéként és keresztényként is kötelességünk így tenni"

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.