Több Adria, kevesebb Balaton?

Bazsó Bálint 2020-08-19 20:01:00
Több mint tíz évvel ezelőtt két fiatal politikus hatalmas lendülettel ostorozta a kormányon lévő szocialista-szabaddemokrata politikusok fényűző életvitelét. A "luxubaloldal és a limuzinszocialisták" már több mint tíz év a múlté, a két fiatal politikus viszont ma már nem írna közleményt és tartana sajtótájékoztatót luxuskérdésben.

"Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is"

- olvashattuk még 2006-ban Szijjártó Péter közleményét. A Fidesz frissen kinevezett szóvivője persze maga sem gondolta volna, hogy 14 év múlva, akkori sorait róla is írhatnánk.

A magyar külügyminiszter tehát "luxusjachton" nyaral az Adrián, mégsem ez a legnagyobb baj ezzel.

Egyrészt egy olyan kormány tagjaként utazott az Adriára, amelynek feje egy hónapja hirdette meg a "több Balaton, kevesebb Adria" utazási direktívát, másrészt - és ez a nagyobb baj - jövedelmi viszonyait ismerve a magyar külügyminiszternek nagyon nem telt volna egy ekkora hajó kibérlésére.

Félreértés ne essék: Nem az a probléma, hogy Szijjártó Péter drága nyaraláson vesz részt, még csak az sem, hogy az Adrián - legfeljebb hitelteleníti a saját politikájukat - sokkal inkább az, hogy egy, az adófizetők pénzén alaposan kitömött vállalkozó kegyéből tette ezt.

Ez pedig tőlünk néhány kilométerre nyugatra a politikus karrierjébe kerülne.

Itt meg nem. Ahogy nem került a szocialista-szabaddemokrata politikusok karrierjébe sem, bármennyire is igyekezett a szintén közismerten szerényen éldegélő Rogán Antallal együtt Szijjártó még 2006-ben.

Az egyszem kivétel Borkai Zsolt, aki ugyanakkor nem ezért bukott. Egyrészt pechjére buta módon különböző hölgyek társaságát is igénybe vette a nyaraláshoz (és még csak fel sem tűnt neki, hogy valaki fényképezi is), másrészt sokkal kisebb hal volt, így értelemszerűen beáldozható.

Vagyis Borkai, a maga kisstílű, kültelki módján könnyedén átugrotta a magyar társadalom tűréshatárát, míg a jóval nagyobb tételben játszó Szijjártó nem. 

És pontosan ezért marad miniszter.

Csakhogy értse mindenki: Ma Magyarországon, egy 160 ezer forintot kereső rendőr az állásával és a jövőjével játszik, ha elfogad egy csomag bonbont egy hálás állampolgártól vagy egy ajándék kávét a kutastól egy fagyos éjszakai műszakban. De semmi sem történik, ha magyar politikusok méregdrága magángépes utazásokat, ajándék meccseket és adriai nyaralásokat vágnak zsebre olyan vállalkozóktól, akik éppen a magyar kormány döntései miatt vásárolhattak maguknak magángépeket, helikoptereket és persze méretes jachtokat.

Persze a puritán elveket szem előtt tartva.

Címlapfotó: atlatszo.hu / Németh Dániel

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.