Pont ma 35 éve, hogy a Lord elindult meghódítani az NDK-t

ugytudjuk.hu 2020-04-13 10:23:00
Kelet-Berlin központi kultúrházában is koncertezett a szombathelyi zenekar.

Vannak dolgok, amiket már soha nem lehet megismételni. Ezek közé tartozik az szombathelyi Lord együttes 1985-ös NDK-beli koncertturnéja. Az ok egyszerű: már régen nincs olyan, hogy NDK, vagyis Német Demokratikus Köztársaság.

A Lord hivatalosan 1972-ben alakult meg, de volt zenei előzménye. Mégpedig a Red Fire formáció, amelyet két ével korábban Vida Ferenc alapító Papp Lászlóval hozott össze. A történet gyorsan kifulladt, de Vida jó érzékkel bevitte a szombathelyi Művelődési és Sportházba a csapatot és innentől kezdődött el az igazi építkezés. Ahogy azt Kozma Gábor Lord – Rock-sztori című, forrásértékű könyvében leírja, a zenekart igazából két ember rázta „gatyába": Vida és a Sportház akkor hivatalba lépő direktora, Babos Sándor.

Fotók: Gombás Endre, Semei Ferenc

Az MSH igazgatója a könyvben így emlékezett:

„Eleinte a kottát sem ismerték... Gondoltam, hozok be egy kis konkurenciát, ismert zenészekkel, ez lett a Fix. Polgár Tibor, Bugletits Lőrinc és Morris Miguel Pedró... Remek muzsikusok, de képtelenség volt őket egybe fogni. Vidáék ellenben lenyűgöző makacssággal nyomultak előre, képezték magukat és elkezdett egy rajongói kör alakulni körülöttük. Na, ez engem is megfogott, a végén már és is a szurkolójuk lettem".

1985-re a Lord és a miskolci Edda lett a két legismertebb koncertzenekar az országban, tekintélyes táborral. Ennek köszönhetően meghívást kaptak a Német Demokratikus Köztársaságba, a Magyar Kulturális Napokra. Nem volt piskóta a dolog, mivel ott léphettek fel, ahol hónapokkal előtte a Fonográf, a Hungária, vagy Karel Gott. Lindenhof, Halle, Drezda, Zwickau (Karl-Marx Stadt) és a főváros, Berlin színpada várta őket. Vida basszusozott, Erős Attila szólógitározott, Pohl Mihály énekelt, Hollósi László dobolt és Mészáros Gábor billentyűzött. Poór Márton hangosított, Domján Tibor (Baba) és Völgyi Zoltán (Csünti) roadként működtek közre. A csapat nem hivatalos támogatója/menedzsere ekkor Berger István volt, akinek Barkas típusú, NDK-s gyártmányú kisbuszán utazott a társaság.

Fotók: Gombás Endre, Semei Ferenc

Előttük pedig egy öreg, talán mondani sem kell: NDK-s gyártmányú IFA pöfékelt a szereléssel. A turné éppen 35 évvel ezelőtt, húsvéthétfőn indult, fagyos tavaszi időben. A csehszlovák határ után az IFA bedöglött, javítása órákat vett igénybe. Így a kisé elkenődött társaság csak késő este érkezett meg a szállásra, egy bittenfeldi szállodába. Amikor a katonás portás meglátta a színes ruhájú, hosszúhajú társaságot, bezárkózott. Egyszerűen nem engedte be a magyarokat, így azok a szálló előtt, a Barkasban éjszakáztak. Reggel megérkezett a német koncertszervező, a helyzet tisztázódott. A portás, az erős fizikumú Baba pillantásaitól kísérve szabadságot vett ki.  

Az első koncertre a hallei Philipp Müller kultúrközpontban került sor, telt ház előtt. Felcsendültek a később legendássá vált nóták, így a Kisfiú, Fordul a föld, Zaklatott fények, Vándor, Kell az értelem. A turnéra Pohl öt nótát angolul is betanult, ez jó ötletnek bizonyult. A sikeres kezdet után az együttest a Karl Marx Stadt-i (Zwickau) toronyszállóba vitték, néhány napot itt töltöttek. A szálló tetején féllegális bár működött, telefonos „szolgáltatással". A zenészek lazítottak, fizetniük sem kellett. A bár üzemeltetője ugyanis egy magyar volt. Ő adta a legfontosabb tanácsot: „Egy szóval sem politizáljatok, mert mindenütt ott van a Stasi. Ha betartjátok, mindent megtehettek".

Nem politizálni azért nehéz volt, hiszen ekkor került hatalomra a Szovjetunióban Mihail Gorbacsov és vele a peresztrojka és a glasznoszty. Mindezt nagyon nem szerették az NDK-ban, mármint az elvtársak. De volt kiskapu, – a foci. A Videoton az UEFA-kupában ment előre, a keletnémetek is neki drukkoltak. Kérdezték, miként vittétek ennyire? Berger válasza találó volt: úgy, ahogy ti a Barkasszal autózni tudtok.

Fotók: Gombás Endre, Semei Ferenc

A fellépések sorából mindenképpen kilógott egy, amelyre Johanngeorgenstadtban került sor. A határmenti bányászvárosban rengeteg volt a fiatal, szinte forrt a levegő. A körülményekre így emlékezett az egyik zenekari tag: „Már pakoltuk ki a cuccot, mire látjuk, százak mennek a kultúrház felé. Mi lesz ott? Mi meg hol lépünk majd fel? – ezt kérdezgettük, mert arra nem is gondoltunk volna, hogy koncert előtt két órával ekkora tömeg verődik össze. Mikor megtudtuk, hogy miattunk a felhajtás, egészen lázba jöttünk... A teremben több mint ezren zsúfolódtak össze, százak álltak az utcán. Hatalmas volt, úgy nyomattuk, mint az őrültek, mindent beleadva!  Fefe (Vida Ferenc) csak azt hajtogatta:

Na mit mondtam kisgyerek?! Mit mondtam?!

És tényleg: előtte egy nappal Fefe mindezt megjósolta...  

A buli aztán kurtán-furcsán ért véget. A műsor felénél rendőrök jelentek meg, kiszorították a tömeget és leállították a zenét. Botrány tört ki, de ebben a Lord már nem vett részt, mert a berlini szervező azonnali indulásra adott utasítást. Később derült ki, hogy a fiatalok összecsaptak a rendőrökkel. Egy újság pedig at írta, hogy azért kellett intézkedni, mert „túl sokan voltak a teremben". Az együttest aztán Berlinben kárpótolták. A magyar ORI-hoz képest sztárgázsival, mindenki napi 120 márkát kapott. Egy komplett ebéd itallal és borravalóval akkoriban 4-5 márkát kóstált. A csapatot Berlin főutcáján, a Karl Marx Allén helyezték el, mégpedig egy luxushotelben. Ahol a keleti szektort ellenőrző angol, amerikai és francia tisztek is tartózkodtak. Így a politizálást nehéz volt elkerülni.

A Lord turné zárására Berlin legnagyobb koncerttermében, az 5 ezer főt befogadó Jugend Talentum Hausban került sor, az NDK első számú rock együttese, a Puhdys előtt. Az arénát megtöltötte a fegyelmezett közönség, a Lordot gyér taps fogadta. Ahogy haladt előre az idő és jöttek a nagy számok, úgy változott meg a hangulat. A végén több százan zengték Zu-ga-be!, azaz Vissza! Vidáék sikeresen léphettek le a színről. A Puhdys frontembere, Dieter Birr külön is megköszönte fellépésüket.

Hazafelé Prága magasságban kerítette elő a fáradt, de jókedvű társaság éljenzése közepette Berger a Barkas egyik rejtett zugából az M-készletet. A házikolbász és szalonna, kiérlelt pálinkával és némi sörrel lazítva igazi turnézárásnak bizonyult. De a java még hátra volt.  A Videoton éppen ekkor vívta élethalál harcát a döntőbe jutásért a Zeljeznicar otthonában. Vesztésre álltak a magyarok, de aztán sikerült egy gólt bevarrni, a vereség győzelembe fordult.

A focirajongó Vida ekkor jegyezte meg: mindenhonnan fel lehet állni, mindenhol lehet győzni. Részben így is lett. Az NDK-s turné után megszaladt a Lord szekere, sorra jöttek az LP-k, a legendás koncertek az évi 150-200 fellépés mellé. De már közeledett egy új világ, másféle hangszereléssel.

Szólj hozzá!

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.