Több mint egymillió forintjába került Táplánszentkeresztnek a zöld hulladékos kaland lezárása

Farkas Bazsi 2024-10-28 15:41:00
A hulladékudvart működtető céggel szerződést bontottak, a terület helyreállítását az önkormányzat vállalta magára. Ezzel ért véget Verl polgármester utolsó ciklusa.

2022 májusáig nyúlik vissza a táplánszentkereszti hulladékudvar, pontosabban zöldhulladék kezelő története. 

A lerakó terve elsőként a 2022. áprilisi testületi ülésen merült fel, akkor Perl János (független) polgármester a jegyzőkönyv szerint arról beszélt, hogy a Fakus Alpin Kft. kereste meg a települést azzal, hogy felmerült igényekre alapozva létesítenének lerakót. A tervek szerint nem csak füvet, nyesedéket, de régi fa nyílászárókat és kárpit nélküli, fa bútorokat is el lehetne itt helyezni.

Az áprilisi ülésen a táplánszentkereszti képviselők ellenszavazat nélkül szavazták meg a Rákóczi Ferenc utca közelében lévő telek bérbeadását. A bérleti díjat, az elkövetkezendő 5 évre, évi 500 ezer forintban határozták meg.

Csakhogy a bérlő nem a Kft. hanem egy zalaegerszegi magánszemély, Péter Imre. A Fakus Alpin a telephely üzemeltetőjeként lett feltüntetve. 

A polgármester ötletével nem mindenki értett egyet. Főleg azok a lakosok nem, akik a hulladék kezelőnek tervezett - korábban egyébként mezőgazdasági területként hasznosított -  terület közelében laknak.

Összesen 500 tiltakozó aláírást nyújtottak be. Arányaiban fontos megjegyezni, hogy a településen összesen 2126 szavazásra jogosult él. 

Volt parázs hangulatú lakossági fórum, ahol Perl polgármester kijelentette, hogy márpedig a hulladékkezelőt meg fogják valósítani. A testületi döntéssel kapcsolatban pedig két dolog egészen biztos, hogy a szerződés és a kijelölt terület is tökéletes.

Aztán 2022. áprilisában egy újabb testületi ülésen a szerződést felbontották, ekkor már kikerült a képből Péter Imre. 

Majd 2022. augusztusában kiderült, hogy a terület nem alkalmas arra, hogy ott ipari tevékenységet végezzenek. Ám a polgármester ekkor sem adta fel, a terület átsorolását kezdeményezte.

Hosszú és kitartó munkája nem azonban nem hozott eredményt, mivel végül 2023. decemberében az országos főépítész is elutasította a terület átsorolását.

Fotó: Farkas Bazsi

A zöldhulladék kezelő ügye azonban így is lógott a levegőben. Az önkormányzat saját maga ugyanis engedélyt adott arra - holott olvasatunkban pontosan azért kezdődött a hatósági eljárás mivel engedélyt csakis szakhatóság adhat ki -, hogy a területen zöldhulladékot helyezzen el a lakosság. A darálást pedig mobil darálóval oldották meg

Júniusban új polgármestert választott a település. Perl el sem indult, a négy jelölt közül pedig Tóth Gábor Tamás (független) kapott felhatalmazást.

Az előző testület utolsó ülését szeptember 26-án tartotta. Ennek az ülésnek a meghívóját, előterjesztéseit azonban nem találtuk a település weboldalán. Hogy miről is döntöttek ott, az az október 29. ülés meghívójából derül ki. A 8. napirendi pont, vagyis a Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról című előterjesztés többek között az alábbiakat tartalmazza:

47/2024./IX.26./ sz. határozat: Fakus Alpin Kft. bérleti szerződés megszüntetése – 2024.09.30. napjával a bérleti szerződést az önkormányzat azonnali hatállyal felmondta, a bérleti szerződés megszüntetéséről a céget értesítettük.

48/2024./IX.26./ sz. határozat: Előirányzat átcsoportosítás községgazdálkodási feladatra – A 2024. évi költségvetési tartalék terhére 800 ezer+áfa összegű előirányzat átcsoportosítás megtörtént a zöldhulladék telepen keletkezett hulladék elszállításának és lerakásának költségeinek fedezésére. 

Vagyis szeptemberben a testület megszüntette a szerződést a Fakus-szal, a terepet pedig az önkormányzat saját költségén bruttó 1 millió 16 ezer forintért tisztította ki és rakta rendbe. 

Ezzel végleg lezárult az ügy. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Pintér Bence megvétózta a fideszes jelölt kinevezését a Győr Projekt Kft. élére

A győri polgármester szerint a jelenlegi ügyvezető jól végzi a dolgát, semmi indok nincsen a leváltására.

Kane vagy Haaland lesz idén a gólkirály?

Minden Bajnokok Ligájában hatalmas a harc azért, hogy ki legyen az adott versenysorozat gólkirálya.

Haragosa autóján állt bosszút egy szombathelyi férfi

Megrúgta és az autó egyik gumiabroncsát is kiszúrta.

Válásakor új cégbe mentette a közös ingatlant a Győr mellett élő ex férj

82 millió forintos közös házukat 15 millió forintért adta el új, egyszemélyes cégének.

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.