Az országos főépítész elutasította a táplánszentkereszti terület átsorolást, amit egy leendő hulladékkezelő miatt kezdeményezett a polgármester

Farkas Bazsi 2023-12-04 18:07:00
Hiába a helyi lakosok tiltakozása, a hivatali elutasítás, a testület megfellebbezi a döntést.

Tavaly május óta zajlik a tiltakozás Táplánszentkereszten egy tervezett zöldhulladék kezelő ügyében. Az Ugytudjuk.hu többször is beszámolt a vasi településen történtekről.

A lakók legnagyobb felháborodását az vívta ki, hogy a falu vezetése 2022 áprilisában úgy döntött a hulladékkezelő létesítéséről, hogy a lakókat nem is értesítette. Az egyik helyi lakos számára akkor derült ki, hogy mi készül, amikor a kertje végében idegenek mérni kezdtek. 

Az ügy kirobbanásakor Anduska Katalin önkormányzati képviselő vissza is adta a mandátumát.

A helyiek azzal egyébként egyet értenek, hogy létesüljön zöldhulladék kezelő, a kijelölt hellyel azonban nem. Ez ugyanis lakóházaktól alig pár tíz méterre van. 500 aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy a település vezetői egy másik helyet jelöljenek ki erre a célra.

Fotó: Farkas Bazsi

Perl János (független) polgármester lakossági fórumot is tartott az ügyben. Ahol egyébként elmondta, hogy az aláírók közül jónéhányat megkeresett - ami egyébként adatvédelmi incidens - és állítása szerint többen azt sem tudták, hogy mi írnak alá.

Ekkor már egy szerződés is született az önkormányzat, és Péter Imre magánszemély között, a leendő telep bérléséről. A telepetet azonban nem Péter, hanem a Fakus Alpin Kft. üzemeltette volna.

A fórumon hiába kérte a többség, hogy jelöljenek ki másik helyet a hulladékkezelőnek, Perl hajthatatlan volt. Azt mondta, hogy aggodalomra semmi ok, mivel a hatóságok végzik a dolgukat, és ha bármi szabálytalanság merülne fel, azt kezelni fogják.

Két dolgot kőbevésettnek tekintett a falu első embere. Az egyik, hogy a megkötött bérleti szerződés tökéletes, a másik pedig, hogy a kijelölt önkormányzati területnél jobb helye nem lehet a kezelőnek.

A szerződést kis idő múlva megsemmisítették és újat írtak, ekkor már kikerült belőle Péter Imre, és az önkormányzat közvetlenül a Fakus Alpinnal kötött bérleti szerződést.

Fotó: Farkas Bazsi

Ahogy azt szintén nyomon követtük közben megkezdődött az engedélyezési eljárás. 

Mivel a terület az önkormányzaté, így összeférhetetlenség miatt a helyi jegyző ezt nem folytathatja le. A Vas Megyei Kormányhivatal a szombathelyi jegyzőt jelölte ki.

A jegyző 2022 július 14-én kelt határozatában arról számolt be, hogy a kijelölt terület Zöldövezetek területi besorolású, ez pedig nem enged meg ipari tevékenységet, a hulladékudvar működtetése ugyanis annak számít.

Ezért a kérelmet elutasította.

A határozat ellen fellebbezéssel lehetett élni, erre 15 napja volt a Fakus Alpin Kft.-nek. A cég azonban nem élt ezzel a joggal. 

A polgármester viszont kezdeményezte a terület átsorolását. Ezzel újabb lakossági fórumot kellett összehívnia, hatásvizsgálati tanulmányt kellett beadni. Azt továbbra is sokan nem értették, hogy miért kell ez a sok bürokratikus lépés ahelyett, hogy másik terület után nézne a polgármester. 

Bár az eljárást még javában tartott, az önkormányzati területen gyűlni kezdett a zöldhulladék, majd kamionok és darálógép jelent meg idén áprilisban. Ekkora már - bár engedéllyel a cég nem rendelkezett - a Fakus elhordatta a terület humusz rétegét, és ipari léptékben kezdte darálni a hulladékot

A legfrissebb fejlemény az állami főépítész, Csermely Andrea levele (A levél ide kattintva letölthető.), ami november 17-én kelt, és kimondja, hogy nem járul hozzá, hogy a hulladék kezelőnek kijelölt terület zöldterületből átminősítéssel különleges
hulladékkezelő elhelyezésére szolgáló építési övezetet jelöljenek ki.

A táplánszentkereszti képviselő testület ezután ülésezve arról döntött, hogy megfellebbezi a főépítész döntését. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.