Közfelháborodás volt Táplánszentkereszten a zöldhulladék-kezelő kapcsán összehívott lakossági fórumon

Farkas Bazsi 2022-06-04 10:01:00
A kezelőt a lakók szeretnék, de nem oda, ahová azt kijelölték. A polgármester nem hajlandó máshova vinni a telepet. Közben pedig úgy néz ki, egyetlen ember biznisze az egész.

Korábban írtunk már a Táplánszentkeresztre tervezett zöldhulladék-kezelő ügyéről. A helyi képviselő testület februárban kapott egy megkeresést Péter Imrétől, aki rámutatott egy konkrét területre, hogy az alkalmas lenne zöldhulladék-kezelő létesítésére. Igaz, hogy a terület a falu szélén van, ám alig pár tíz méterre vannak tőle lakóházak, sőt a közelben egy temető is fekszik.

A testület később egyhangúlag adott zöld utat az ötletnek, úgy, hogy a lakosságot teljes mértékben kihagyták a folyamatból.

A lakók akkor szembesültek azzal, hogy mit terveznek, amikor a kezelőt üzemeltető Fakus-Alpin Kft. emberi megjelentek a területen, hogy méréseket végezzenek. 

A szomszédok aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy a zöldudvarnak egy másik helyet keressen a polgármester. Több, mint 600 szignót gyűjtöttek össze, amit aztán át is adtak a falu vezetésének. Az ügyben tegnap délután tartottak lakossági fórumot, ahol enyhén szólva is puskaporos volt a hangulat. 

Abban mindenki egyetértett, hogy a településnek szüksége van zöldhulladék kezelőre. A helyszínnel már sokan nem értettek egyet, illetve azzal sem, hogy egy ilyen horderejű ügyet miért utólag, a szerződés megkötése után vitat meg a lakossággal a polgármester. 

Perl János (független) polgármester azt mondta, nem akarta a választási időszakban egy ilyen üggyel terhelni a közéletet, a fórum végén azonban elismerte, hogy hibázott, korábban kellett volna a lakókat értesíteni a tervezett beruházásról.

Kicsoda Péter Imre?

A kérdés többször felmerült, hogy ki is az a Péter Imre. Az önkormányzat ugyanis vele kötötte meg a bérleti szerződést, ám a fórumra nem ment el. Az sem volt világos, hogyha a Fakus Alpin Kft. a telep üzemeltetője és nekik van engedélyük hulladékkezelésre, akkor miért Péter Imrével, mint magánemberrel szerződött le a táplánszentkereszti önkormányzat.

Korábban mi is kerestük Pétert, hogy megtudjuk, mi a kapcsolat közte és a Fakus között, ám választ nem kaptunk. 

A fórumon is tettünk fel kérdéseket a Kft. felé és a polgármester felé is. Ám nem derült ki, hogy miért ez a konstrukció született meg. 

Az adott válaszokból az a kép rajzolódott ki, hogy tulajdonképpen Péter volt az, aki a zöldhulladék kezelő létesítését akarja, ehhez talált partnerre az egyébként cserszegtomaji Fakus személyében, amihez végül a területet is megkapta az önkormányzattól.

Miért pont oda?

Ahogy azt már többször is leírtuk, a zöldhulladék kezelő ellen senkinek nincsen kifogása, a hellyel van, ahová létesíteni szeretnék. A polgármester azt mondta, hogy megvizsgáltak minden lehetőséget, és a rendezési terv, valamint a rendelkezésre álló területek közül a most kijelölt a legjobb és egyetlen megoldási lehetőség.

Amikor azt a kérdést tettük fel, hogy az önkormányzat foglalkozott-e azzal, hogy esetleg rendezési tervet módosítson, vagy új területet próbáljon megszerezni, akár vásárlással, akár cserével, akár kisajátítással, akkor azt a választ kaptuk, hogy ha a szakhatóság nem ad majd engedélyt erre a területre, akkor foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

Azt nem sikerült tisztázni, hogyha ekkora lakossági tiltakozás van az ügyben, akkor miért a szakhatóságra mutogat a polgármester és miért nem keresnek egy másik területet a kezelőnek.

A dolog úgy nézett ki, mintha a polgármester nem a lakók érdekeit képviselte volna, hanem azt, hogy Péter Imre és a Fakus Alpin minden pontban ki legyen szolgálva, és elképzelésüket akkor is végre tudják hajtani, ha az a falu közel negyedének nem tetszik.

Még az is elhangzott, hogy lakossági fórumot sem lenne köteles tartani az ügyben a falu vezetése, ám vannak annyira segítőkészek, hogy ezt megteszik.

A polgármester pedig nem egyszer rótta fel az aláírásgyűjtőknek, hogy fél információkat illetve álhíreket terjesztettek a kezelő ügyében. Azt már mi tesszük hozzá, hogy mivel nem volt előzetes tájékoztatás így ezt felróni, erősen aggályos. Perl egyébként kérdésre konkrétumot nem mondott, hogy mi is volt álhír a petíciót indítok részéről.

Darálnak, de mennyit?

Többször elhangzott az is, hogy az önkormányzat egymaga nem tudja megoldani a zöldhulladék kezelését. Egyrészt mert nincsen ilyen szakmai tapasztalata, másrészt pedig azért mert drága. A Fakus egy profitorientált cég, így aztán a hulladékudvar nem csak a táplániaknak, de mindenki másnak is nyitva áll majd. Ágakat, füvet, lombot, de bontott faanyagot, raklapokat is átvesznek.

A lakók legnagyobb félelme az, hogy a hulladék ide szállításával nőni fog a faluban a teherautó és kamion forgalom, a darálás pedig komoly zajjal és porral jár majd.

A cég vezetője azzal nyugtatott, hogy a mostani kalkulációjuk szerint kéthavonta fognak egy, másfél napot darálni, ezen kívül semmiféle bűz, szag, vagy zajhatást nem fognak okozni a kezelővel. 

Többen kértek megvalósíthatási hatástanulmányt a cégtől, ilyent azonban nem tudtak bemutatni, ahogy mondták folyamatban van. Családi Anita, jegyző azt mondta, hogy amint elkészül közzé fogják tenni a község honlapján.

A közel 4 órás fórum egyébként semmiféle eredményt nem hozott. A kezelő marad ott, ahová tervezték, a polgármester pedig folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy ha bármi szabálytalanság lenne a működésben, akkor azt a lakók azonnal tudják jelezni a szakhatóságnak, ami pedig a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően fog eljárni az ügyben.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.