Közfelháborodás volt Táplánszentkereszten a zöldhulladék-kezelő kapcsán összehívott lakossági fórumon

Farkas Bazsi 2022-06-04 10:01:00
A kezelőt a lakók szeretnék, de nem oda, ahová azt kijelölték. A polgármester nem hajlandó máshova vinni a telepet. Közben pedig úgy néz ki, egyetlen ember biznisze az egész.

Korábban írtunk már a Táplánszentkeresztre tervezett zöldhulladék-kezelő ügyéről. A helyi képviselő testület februárban kapott egy megkeresést Péter Imrétől, aki rámutatott egy konkrét területre, hogy az alkalmas lenne zöldhulladék-kezelő létesítésére. Igaz, hogy a terület a falu szélén van, ám alig pár tíz méterre vannak tőle lakóházak, sőt a közelben egy temető is fekszik.

A testület később egyhangúlag adott zöld utat az ötletnek, úgy, hogy a lakosságot teljes mértékben kihagyták a folyamatból.

A lakók akkor szembesültek azzal, hogy mit terveznek, amikor a kezelőt üzemeltető Fakus-Alpin Kft. emberi megjelentek a területen, hogy méréseket végezzenek. 

A szomszédok aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy a zöldudvarnak egy másik helyet keressen a polgármester. Több, mint 600 szignót gyűjtöttek össze, amit aztán át is adtak a falu vezetésének. Az ügyben tegnap délután tartottak lakossági fórumot, ahol enyhén szólva is puskaporos volt a hangulat. 

Abban mindenki egyetértett, hogy a településnek szüksége van zöldhulladék kezelőre. A helyszínnel már sokan nem értettek egyet, illetve azzal sem, hogy egy ilyen horderejű ügyet miért utólag, a szerződés megkötése után vitat meg a lakossággal a polgármester. 

Perl János (független) polgármester azt mondta, nem akarta a választási időszakban egy ilyen üggyel terhelni a közéletet, a fórum végén azonban elismerte, hogy hibázott, korábban kellett volna a lakókat értesíteni a tervezett beruházásról.

Kicsoda Péter Imre?

A kérdés többször felmerült, hogy ki is az a Péter Imre. Az önkormányzat ugyanis vele kötötte meg a bérleti szerződést, ám a fórumra nem ment el. Az sem volt világos, hogyha a Fakus Alpin Kft. a telep üzemeltetője és nekik van engedélyük hulladékkezelésre, akkor miért Péter Imrével, mint magánemberrel szerződött le a táplánszentkereszti önkormányzat.

Korábban mi is kerestük Pétert, hogy megtudjuk, mi a kapcsolat közte és a Fakus között, ám választ nem kaptunk. 

A fórumon is tettünk fel kérdéseket a Kft. felé és a polgármester felé is. Ám nem derült ki, hogy miért ez a konstrukció született meg. 

Az adott válaszokból az a kép rajzolódott ki, hogy tulajdonképpen Péter volt az, aki a zöldhulladék kezelő létesítését akarja, ehhez talált partnerre az egyébként cserszegtomaji Fakus személyében, amihez végül a területet is megkapta az önkormányzattól.

Miért pont oda?

Ahogy azt már többször is leírtuk, a zöldhulladék kezelő ellen senkinek nincsen kifogása, a hellyel van, ahová létesíteni szeretnék. A polgármester azt mondta, hogy megvizsgáltak minden lehetőséget, és a rendezési terv, valamint a rendelkezésre álló területek közül a most kijelölt a legjobb és egyetlen megoldási lehetőség.

Amikor azt a kérdést tettük fel, hogy az önkormányzat foglalkozott-e azzal, hogy esetleg rendezési tervet módosítson, vagy új területet próbáljon megszerezni, akár vásárlással, akár cserével, akár kisajátítással, akkor azt a választ kaptuk, hogy ha a szakhatóság nem ad majd engedélyt erre a területre, akkor foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

Azt nem sikerült tisztázni, hogyha ekkora lakossági tiltakozás van az ügyben, akkor miért a szakhatóságra mutogat a polgármester és miért nem keresnek egy másik területet a kezelőnek.

A dolog úgy nézett ki, mintha a polgármester nem a lakók érdekeit képviselte volna, hanem azt, hogy Péter Imre és a Fakus Alpin minden pontban ki legyen szolgálva, és elképzelésüket akkor is végre tudják hajtani, ha az a falu közel negyedének nem tetszik.

Még az is elhangzott, hogy lakossági fórumot sem lenne köteles tartani az ügyben a falu vezetése, ám vannak annyira segítőkészek, hogy ezt megteszik.

A polgármester pedig nem egyszer rótta fel az aláírásgyűjtőknek, hogy fél információkat illetve álhíreket terjesztettek a kezelő ügyében. Azt már mi tesszük hozzá, hogy mivel nem volt előzetes tájékoztatás így ezt felróni, erősen aggályos. Perl egyébként kérdésre konkrétumot nem mondott, hogy mi is volt álhír a petíciót indítok részéről.

Darálnak, de mennyit?

Többször elhangzott az is, hogy az önkormányzat egymaga nem tudja megoldani a zöldhulladék kezelését. Egyrészt mert nincsen ilyen szakmai tapasztalata, másrészt pedig azért mert drága. A Fakus egy profitorientált cég, így aztán a hulladékudvar nem csak a táplániaknak, de mindenki másnak is nyitva áll majd. Ágakat, füvet, lombot, de bontott faanyagot, raklapokat is átvesznek.

A lakók legnagyobb félelme az, hogy a hulladék ide szállításával nőni fog a faluban a teherautó és kamion forgalom, a darálás pedig komoly zajjal és porral jár majd.

A cég vezetője azzal nyugtatott, hogy a mostani kalkulációjuk szerint kéthavonta fognak egy, másfél napot darálni, ezen kívül semmiféle bűz, szag, vagy zajhatást nem fognak okozni a kezelővel. 

Többen kértek megvalósíthatási hatástanulmányt a cégtől, ilyent azonban nem tudtak bemutatni, ahogy mondták folyamatban van. Családi Anita, jegyző azt mondta, hogy amint elkészül közzé fogják tenni a község honlapján.

A közel 4 órás fórum egyébként semmiféle eredményt nem hozott. A kezelő marad ott, ahová tervezték, a polgármester pedig folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy ha bármi szabálytalanság lenne a működésben, akkor azt a lakók azonnal tudják jelezni a szakhatóságnak, ami pedig a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően fog eljárni az ügyben.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.