Ipari méretben folyt a zöldhulladék darálása egy olyan táplánszentkereszti területen, ahol erre engedély sem volt

Farkas Bazsi 2023-04-06 20:58:00
A jegyző szerint az önkormányzat megteheti, hogy a saját területén ilyen tevékenységet végez. Közben a jogszerű működés miatt folyamatban vannak az engedélyek beszerzései.

A múlt héten összegyűjtötték, most pedig bedarálták a táplánszentkeresztiek zöldhulladékát - röviden ennyi történt a faluban, bár ennél azért sokkal többször van szó, hiszen olyan területre szállították el a hulladékot, majd darálták be, amelynek nemhogy működési engedélye nincsen, de terület átsorolás hiányában továbbra is zöldterület, így ipari tevékenység ott nem folyhat.

Kezdetektől fogva végig követtük a tápláni zöldhulladék kezelő ügyét. 

Tavaly májusban a cserszegtomaji Fakus-Alpin Kft. megjelent a faluban azzal, hogy egy magánember, Péter Imre hívta fel rá a figyelmüket, hogy a környéken nincs zöldhulladék kezelő. Illetve van Szombathelyen, de az drága és szerinte a településre jó ötlet lenne egy ilyen telep alapítása. 

Péter aztán abba a szerződésbe is belekerült, mint bérlő, amit a polgármester, Perl János (független) javaslatára elfogadott a testület. 

Bár itt már kész tény volt a kezelő befogadása, és üzemeltetése egy adott területen, a község lakói mit sem tudtak róla. Ezzel akkor szembesültek kész tényként, amikor a szomszéd észrevette, hogy emberek a telke végében méricskélnek. Itt robbant ki az ügy és meg sem állt egy indulatokkal teli lakossági fórumig

A falu lakói azzal a mai napig egyetértenek, hogy akár még szükséges is lehet egy ilyen beruházás, annak kijelölt helyével azonban nem bírnak megbékélni.

A közel 2000 választásra jogosult táplániból 600-an írták alá azt a petíciót, amiben arra kérték a polgármester, hogy jelöljön ki másik területet a hulladékkezelőnek. 

A polgármester a lakossági fórumon az mondta, hogy néhány aláírót ő vissza is hívott, hogy elbeszélgessen vele. Azt a falu jegyzője is megerősítette kérdésünkre, hogy Perl a szigorúan zártan kezelendő adatokból mazsolázva hívta fel majd vonta kérdőre a lakosokat. Ez olvasatunkban a GDPR durva szintű megsértése. 

A polgármester az első lakossági fórumon két dolgot jelentett ki:

A céggel megkötött bérleti szerződés - amiben évi 500 ezer forintos bérleti díjat állapítottak meg - tökéletes, csakúgy mint a kijelölt terület.

A szerződést kis idő múlva fel kellett bontani és újat kötni, mivel erősen aggályos volt Péter Imre szerepeltetése a kontraktusban.

A területről pedig kiderült, hogy besorolása nem teszi alkalmassá arra, hogy ott ipari tevékenységet folytassanak, vagyis zöldhulladék-kezelőt üzemeltessenek.

Hogy ezt megoldják, a polgármester kedzeményezte a terület átsorolását. Az eljárás egyszer már adminisztrációs hiba miatt megakadt. Újra be kellett adni a kormányhivatalhoz minden szükséges dokumentumot. Jelenleg tehát egy továbbra is zöldterület besorolással rendelkező területről beszélünk, ami így semmiféle szakhatósági engedéllyel nem rendelkezik, a cégnek a telepre működési engedélye nincs.

A Fakus mégis elhordta a terület felső humusz rétegét, helyette pedig kaviccsal fedte le azt. Az átsorolás miatt összehívott lakossági fórumon hiába kérdezték a lakók, hogy hova tűnt a humusz, hova szállították, a cég képviselői nem tudtak rá választ adni.

Hamarosan egyébként valószínű újabb szerződésmódosításra lesz szükség, mivel a megállapodás szerint a 87-es főútról a régi vasúti töltésen hajtanánk ki és be kamionok. Csakhogy időközben kiderült, hogy a töltésre eddig illegálisan hajtottak be a járművek, a Magyar Közút pedig az útkereszteződésbe le is tett egy beton út akadályt. A nehéz gépjárművek így a sok esetben alappal sem rendelkező falu útjain lesz kénytelen közlekedni.

Mivel a Fakus alaposan magára haragította a falubelieket, legutóbb két akcióval próbált jó pontot szerezni náluk. 200 fát ültettek el a faluban. Bár tudomásunk szerint magánterületre is jutott a növényekből, a tulajdonos megkérdezése nélkül ültettek el több tucat fát, egy építési területnek kijelölt telken.

Valamint a múlt héten előzetes értesítés után elszállították a házak elé kihelyezett zöldhulladékot. 

A jegyző akkor a helyieknek azt mondta, hogy ugyan nincs még működési engedélye a telepnek, de mivel ez önkormányzati terület, az önkormányzat jóváhagyásával ott fogják tárolni az összegyűjtött zöldet. Egy évet várnak vele, addigra végbe kell mennie minden eljárásnak, addig pedig csak eldől az összegyűjtött zöldhulladék sorsa.

Tegnap aztán kamionok és egy teherautó méretű daráló jelent meg a telepen. Facebook liveban mutattuk meg, hogyan is folyik az ipari tevékenység a zöldterületen, működési engedély nélkül.

Ezután bementünk a polgármesteri hivatalba, ahol a jegyző előbb nem akart nekünk válaszolni, végül mégis mondott egy-két dolgot.


Kérdésünkre válaszolva a jegyző azt mondta, hogy ugyan nincs a terület átsorolva, és nincs a telepnek működési engedélye, de az önkormányzat a saját területén végezheti a tevékenységet.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor miért kell átsorolni a területet, és miért kell mindenféle engedélyeket beszerezni azt válaszolta, hogy azért, hogy minden jogszerű legyen.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.