Aláírásokkal tiltakozik a táplánszentkereszti lakosság a faluba tervezett zöldhulladék-lerakó ellen

Farkas Bazsi 2022-05-26 18:50:00
A község vezetése úgy hozta meg a lerakó létesítésével kapcsolatos döntést, hogy lakossági fórumot majd még csak ez után akarnak tartani. Időközben megjelentek a munkagépek is.

500 aláírásnál jár az a petíció, amit a táplánszentkeresztiek indítottak azért, hogy megakadályozzák a faluba tervezett zöldulladék lerakó létesítését.

A lerakó terve elsőként az áprilisi testületi ülésen merült fel, akkor Perl János (független) polgármester a jegyzőkönyv szerint arról beszélt, hogy a Fakus Alpin Kft. kereste meg a települést azzal, hogy felmerült igényekre alapozva létesítenének lerakót. A tervek szerint nem csak füvet, nyesedéket, de régi fa nyílászárókat és kárpit nélküli, fa bútorokat is el lehetne itt helyezni.

Ezt a cég ügyvezetője Horváth Gergely is megerősítette érdeklődésünkre.

Telepen lehetőség lesz még szöges fa, épület fa, illetve tuskók,gyökerek elhelyezésére is.Ezeknek az anyagoknak a feldolgozása nem a telephelyen történik csak elszállításra kerülnek - írta válaszában Horváth.

A Fakus Alpin Kft. jelenleg is üzemeltet egy ilyen lerakót Cserszegtomajon. A cég ide is van bejegyezve.

Az áprilisi ülésen a táplánszentkereszti képviselők ellenszavazat nélkül szavazták meg a Rákóczi Ferenc utca közelében lévő telek bérbeadását. A bérleti díjat, az elkövetkezendő 5 évre, évi 500 ezer forintban határozták meg.

Csakhogy a bérlő nem a Kft. hanem egy zalaegerszegi magánszemély, Péter Imre. A Fakus Alpin a telephely üzemeltetőjeként lett feltüntetve. Kerestük Péter is, hogy miért ebben a konstrukcióban működne a telephely, hiszen neki semmi köze nincsen a Kft-hez, egyelőre azonban választ nem kaptunk.

De minek is zöldhulladék lerakó egy faluba?

Én magam a kertvárosban nőttem fel. A levágott füvet komposztáltuk, a fa nyesedékkel a kerti sütésnél szoktunk begyújtani, a vastagabb faágakkal pedig a kazánt tápláltuk. Falun nagyjából ugyanez a helyzet.

Ezt maguk a helyi lakosok is megerősítették. Annyi kiegészítéssel, hogy esetleg az új betelepülők azok, akik nehezebben birkóznak meg ezzel a feladattal. Ám a táplániak jelenleg Szombathelyen kéthetente egyszer lerakhatják a zöldhulladékot a Körmendi úti szeméttelepen, ingyen.

Az új lerakóban azonban a falubelieknek is fizetni kell a hulladék elhelyezéséért.

Molnár István (független) képviselő az áprilisi ülésen el is mondta, hogy szerinte, aki beül az autóba az elviszi a zöld hulladékot Szombathelyre ingyen és nem fog fizetni Táplánban a lerakásért.

A lerakó egyébként nem csak a helyi lakosoknak, de gazdasági társaságoknak is nyitva állna. A becslések szerint havonta 10 kamionnyi elszállítandó hulladékot kezelnének itt.

Lakossági fórum nem volt, eddig

Április 21-én döntött a testület, hogy zöld utat ad a hulladékudvar létesítésének. A lakosság május 7-én szerzett tudomást a döntésről, mégpedig úgy, hogy a cég munkatársai terepszemlét tartottak a közel 1 hektáros területen. Ekkor kérdezte meg tőlük a szomszéd, hogy mi járatban vannak.

Azt maga a polgármester is elismerte megkeresésünkre, hogy lakossági fórumot eddig nem tartottak az ügyben. Válaszában ezt írta Perl János:

Táplánszentkereszt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete két alkalommal tárgyal eddig a Zöldudvar létesítéséről. Már az első alkalommal minden képviselő támogatta az ügyet. A következő testületi ülésen a lakosság részéről is voltak érintettek, érdeklődők. A teljeskörű tájékoztatás után kérdéseikre is meg lettek válaszolva. A két órán keresztül tartó tájékoztatás után a képviselő-testület ellenszavazat és tartózkodás nélkül megerősítette az előző ülésen hozott, a Zöldudvar létesítését támogató határozatát.

Egyúttal arról is döntött, hogy lakossági fórumot hív össze a lakosság még szélesebb körének tájékoztatása érdekében. Ennek időpontja a közeljövőben ki lesz tűzve.

Az aláírásgyűjtőket pont az háborította fel a legjobban, hogy társadalmi vita és egyeztetés nélkül döntöttek egy ilyen horderejű beruházásról. Ráadásul a kijelölt terület néhány tíz méterre van a lakóövezettől.

Mert ha még szükség is van ilyen lerakóra - amit a polgármester és a cég is kiemelt válaszában -, akkor azt a lakott területtől többszáz méterre kellene elhelyezni - vélik a lakók. Akiknek a legnagyobb félelme az, hogy a hulladék darálásával járó por és zaj tönkreteszi eddigi nyugalmukat.

Az aláírásgyűjtés továbbra is folyik. A lakossági fórumot eddig még nem hirdették meg, kérdés, hogy a falu vezetése a lakossági tiltakozás ellenére is engedi-e a telep létesítését, amelynek kialakítására a napokban meg is érkeztek a munkagépek.

Szólj hozzá!

Elegáns és stílusos falat szeretnél? Nézd meg, mi rejlik a tapétákban!

A tapéták napjainkban már nagyon széles választékban kaphatók az üzletek polcain. Ha szeretnél valami újat és izgalmasat csempészni a szobák falára, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben egy kis ajánlót találsz a tapéták típusairól és anyagáról, hogy segítséget kapj terveid megvalósításához.

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.