Aláírásokkal tiltakozik a táplánszentkereszti lakosság a faluba tervezett zöldhulladék-lerakó ellen

Farkas Bazsi 2022-05-26 18:50:00
A község vezetése úgy hozta meg a lerakó létesítésével kapcsolatos döntést, hogy lakossági fórumot majd még csak ez után akarnak tartani. Időközben megjelentek a munkagépek is.

500 aláírásnál jár az a petíció, amit a táplánszentkeresztiek indítottak azért, hogy megakadályozzák a faluba tervezett zöldulladék lerakó létesítését.

A lerakó terve elsőként az áprilisi testületi ülésen merült fel, akkor Perl János (független) polgármester a jegyzőkönyv szerint arról beszélt, hogy a Fakus Alpin Kft. kereste meg a települést azzal, hogy felmerült igényekre alapozva létesítenének lerakót. A tervek szerint nem csak füvet, nyesedéket, de régi fa nyílászárókat és kárpit nélküli, fa bútorokat is el lehetne itt helyezni.

Ezt a cég ügyvezetője Horváth Gergely is megerősítette érdeklődésünkre.

Telepen lehetőség lesz még szöges fa, épület fa, illetve tuskók,gyökerek elhelyezésére is.Ezeknek az anyagoknak a feldolgozása nem a telephelyen történik csak elszállításra kerülnek - írta válaszában Horváth.

A Fakus Alpin Kft. jelenleg is üzemeltet egy ilyen lerakót Cserszegtomajon. A cég ide is van bejegyezve.

Az áprilisi ülésen a táplánszentkereszti képviselők ellenszavazat nélkül szavazták meg a Rákóczi Ferenc utca közelében lévő telek bérbeadását. A bérleti díjat, az elkövetkezendő 5 évre, évi 500 ezer forintban határozták meg.

Csakhogy a bérlő nem a Kft. hanem egy zalaegerszegi magánszemély, Péter Imre. A Fakus Alpin a telephely üzemeltetőjeként lett feltüntetve. Kerestük Péter is, hogy miért ebben a konstrukcióban működne a telephely, hiszen neki semmi köze nincsen a Kft-hez, egyelőre azonban választ nem kaptunk.

De minek is zöldhulladék lerakó egy faluba?

Én magam a kertvárosban nőttem fel. A levágott füvet komposztáltuk, a fa nyesedékkel a kerti sütésnél szoktunk begyújtani, a vastagabb faágakkal pedig a kazánt tápláltuk. Falun nagyjából ugyanez a helyzet.

Ezt maguk a helyi lakosok is megerősítették. Annyi kiegészítéssel, hogy esetleg az új betelepülők azok, akik nehezebben birkóznak meg ezzel a feladattal. Ám a táplániak jelenleg Szombathelyen kéthetente egyszer lerakhatják a zöldhulladékot a Körmendi úti szeméttelepen, ingyen.

Az új lerakóban azonban a falubelieknek is fizetni kell a hulladék elhelyezéséért.

Molnár István (független) képviselő az áprilisi ülésen el is mondta, hogy szerinte, aki beül az autóba az elviszi a zöld hulladékot Szombathelyre ingyen és nem fog fizetni Táplánban a lerakásért.

A lerakó egyébként nem csak a helyi lakosoknak, de gazdasági társaságoknak is nyitva állna. A becslések szerint havonta 10 kamionnyi elszállítandó hulladékot kezelnének itt.

Lakossági fórum nem volt, eddig

Április 21-én döntött a testület, hogy zöld utat ad a hulladékudvar létesítésének. A lakosság május 7-én szerzett tudomást a döntésről, mégpedig úgy, hogy a cég munkatársai terepszemlét tartottak a közel 1 hektáros területen. Ekkor kérdezte meg tőlük a szomszéd, hogy mi járatban vannak.

Azt maga a polgármester is elismerte megkeresésünkre, hogy lakossági fórumot eddig nem tartottak az ügyben. Válaszában ezt írta Perl János:

Táplánszentkereszt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete két alkalommal tárgyal eddig a Zöldudvar létesítéséről. Már az első alkalommal minden képviselő támogatta az ügyet. A következő testületi ülésen a lakosság részéről is voltak érintettek, érdeklődők. A teljeskörű tájékoztatás után kérdéseikre is meg lettek válaszolva. A két órán keresztül tartó tájékoztatás után a képviselő-testület ellenszavazat és tartózkodás nélkül megerősítette az előző ülésen hozott, a Zöldudvar létesítését támogató határozatát.

Egyúttal arról is döntött, hogy lakossági fórumot hív össze a lakosság még szélesebb körének tájékoztatása érdekében. Ennek időpontja a közeljövőben ki lesz tűzve.

Az aláírásgyűjtőket pont az háborította fel a legjobban, hogy társadalmi vita és egyeztetés nélkül döntöttek egy ilyen horderejű beruházásról. Ráadásul a kijelölt terület néhány tíz méterre van a lakóövezettől.

Mert ha még szükség is van ilyen lerakóra - amit a polgármester és a cég is kiemelt válaszában -, akkor azt a lakott területtől többszáz méterre kellene elhelyezni - vélik a lakók. Akiknek a legnagyobb félelme az, hogy a hulladék darálásával járó por és zaj tönkreteszi eddigi nyugalmukat.

Az aláírásgyűjtés továbbra is folyik. A lakossági fórumot eddig még nem hirdették meg, kérdés, hogy a falu vezetése a lakossági tiltakozás ellenére is engedi-e a telep létesítését, amelynek kialakítására a napokban meg is érkeztek a munkagépek.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák