Már megint önmagával került ellentmondásba a szombathelyi Fidesz

Farkas Bazsi 2024-04-15 17:34:49
A kormánypárt helyi politikusai azt hangoztatják, hogy ha ők kerülnének hatalomra akkor bőven jönne kormányzati támogatás a városba. Közben szerintük teljesen rendben van az, hogy a kormány szolidaritási adó címén pénzt von el Szombathelytől.

3800 millió forint

- ennyi szolidaritási adót kell befizetnie 2024-ben a szombathelyi önkormányzatnak. Csak összehasonlításképpen: a városvezetés ebben az évben 800 millió forintból 9 út felújítását valósítja meg, javarészt olyan gyűjtőutak, mint a Csaba út, Bartók Béla utca, István Lajos körút, Bocskai István körút vagy éppen a Brenner Tóbiás körút. Ha csak ennél a területnél maradunk, akkor kis túlzással, de ez a pénz elég lenne Szombathely főbb útvonalainak teljes felújítására.

A szombathelyi Fidesz egyik kampány mondása lett, hogy amennyiben ők kerülnének ismét városvezetői pozícióba, úgy nagyobb mennyiségben érkezne kormánytámogatás a városba, ezzel pedig nőne az útfelújítások mennyisége, hiszen a pénzhiány nem lenne akadály.

2010 és 2019 között Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) vezette a szombathelyi önkormányzatot. A városvezetés egyszínezetű volt a kormánnyal, így pont az az állapot mutatkozott meg, amiről a szombathelyi Fidesz most még csak ábrándozik. Ám hiába volt “végeláthatatlan” pénz a városvezetés kezében, járdafelújítási terve még csak nem is volt az önkormányzatnak.

Erről Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester beszélt 2023-ban, a szeptember 28-án tartott városi közgyűlésen.

2019-ig nem volt ennek a városnak járda felújítási programja, ez úgy nézett ki, hogy éppen, ha aktuálisan valahol beszakadt a járda, akkor azon a négyzetméteren kimentek a SZOVA Zrt. munkatársai és próbálkoztak valamit csinálni. Nem volt járdaprogram - mondta az alpolgármester.

Horváth Attila akkor a Ferenczy utca felújításáról is beszélt. Ennek az utcának a felújítására uniós forrást kapott Szombathely. Csakhogy az előzetes költségbecsléshez képest az sokkal kevesebbe került, így a városvezetés kilobbizta, hogy a maradék pénzt ne kelljen visszafizetni, hanem további utcafelújításra lehessen használni. 

Horváth ezzel kapcsolatban akkor ezt mondta:

"A Ferenczy utcai fejlesztésnél, amikor azt önöktől megörököltük, olyan szám szerepelt, nemhogy azt a számot nem értük el, hanem annak a maradványából meg lehetett csinálni a Károly Róbert utcát, a Szőlős utcát és a Kodály Zoltán utcának a felújítása is elkezdődhetett. Károly Róbert, Szőlős és Kodály Zoltán utca. Önök pedig a Ferenczy utcára úgy gondolták, hogy az egészet oda rá kell tenni. Szóval így zajlottak ezek az előkészítések. Úgy tudtunk letenni soha nem látott mértékű járdaprogramot, soha nem látott útfelújítási programot, hogy mindeközben a városnak az iparűzési adóbevétele 2019-ben 9,9 milliárd Ft volt, ezt a 9,9 milliárd Ft-ot, ezt 819 millió Ft-nyi szolidaritási adó sújtotta."

Az alpolgármester egyébként kitért arra is, hogy 2019-ben úgy vették át a várost, hogyha lett volna pénz is útfelújításra, annak akkor sem tudtak volna nekilátni, mivel egyetlen utca felújításának megtervezése sem volt előkészítve. 

Ahogy fentebb is írtuk 2024-ben 3800 millió forintot kell szolidaritási adóként az államkasszába fizetnie Szombathelynek.  

A szombathelyi fideszes képviselők pedig ebben a témában keveredtek teljes önellentmondásba. Ugyanis bár szerintük ők el fogják tudni intézni, hogy több pénz kerüljön a városba, azt mégsem tudják jelenleg megakadályozni, sőt szerintük még rendben is van, hogy a csillagászati összeget ahelyett, hogy Szombathely önmagára tudná költeni, beleteszi azt a nagy közös kalapba.

Engem meglep, hogy szinte teljesen baloldali indíttatású városvezető frakció tagjai, MSZP, DK, megkérdőjelezik a szolidaritásnak az elvét. Ezt többnyire a politológusok a konzervatív toposznak szokták tartani. Nem is értem ezt az egészet. Fel lehet tenni, hogy nem szeretjük az Ormánságot, Baranyát, Hernád, Sajó völgyet, Tiszántúl bizonyos területeit, maradjanak ott, ahol vannak. Pechükre nincs iparűzési adó bevételük, tehát akkor ne is fejlődjenek. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos és kívánatos dolog, egy dolgot lehet mondani, a mértékét, az ebből következő jövedelem elosztását azt lehet politikai oldalról is vitatni, akár még a konzervatív oldalról is - ezt már Kecskés László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő mondta 2024-ben, a január 25. közgyűlésen. 

Mindez abban a vitában hangzott el, ahol Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely frakció-vezetője arról beszélt, hogy a kormánypárti képviselők inkább helyeslik Szombathely adóforintjaiból más települések boldogulását, mint azt, hogy a saját pénzét a város önmaga fejlődésére költhesse el. 

Amikor egy ellenzéki polgármester lobbizik azért, hogy a brüsszeli pénzek odaérkezzenek az önkormányzatokhoz, az én olvasatomban az egy önkormányzat-párti politikai innováció, egy cselekvés. Amikor meg önök azt mondják, hogy más városokat is terhel a szolidaritási adó, és ez Szombathelyen is rendben van, az meg egy önkormányzatiság-ellenes tevékenység. Én azt gondolom, hogyha más nem, ez a mai Közgyűlésen teljesen világossá vált, ha eddig valaki ezt nem látta volna, most már biztos. Én nem is értem. Mindig megkérdezem, hogy nézegetik-e időnként a lakcímkártyájukat, hogy azon milyen város szerepel. Most újra megkérem, hogy vegyék elő, aztán nézzék meg legyenek kedvesek, hogy valóban Szombathely áll-e rajta, vagy Kiskundorozsma, mert az is lehet egy szép település, biztos azért is sokat lehet tenni, csak önök itt laknak egyelőre még. - hangzott el akkor, az Éljen Szombathely! frakció-vezetőjétől.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.