Már megint önmagával került ellentmondásba a szombathelyi Fidesz

Farkas Bazsi 2024-04-15 17:34:49
A kormánypárt helyi politikusai azt hangoztatják, hogy ha ők kerülnének hatalomra akkor bőven jönne kormányzati támogatás a városba. Közben szerintük teljesen rendben van az, hogy a kormány szolidaritási adó címén pénzt von el Szombathelytől.

3800 millió forint

- ennyi szolidaritási adót kell befizetnie 2024-ben a szombathelyi önkormányzatnak. Csak összehasonlításképpen: a városvezetés ebben az évben 800 millió forintból 9 út felújítását valósítja meg, javarészt olyan gyűjtőutak, mint a Csaba út, Bartók Béla utca, István Lajos körút, Bocskai István körút vagy éppen a Brenner Tóbiás körút. Ha csak ennél a területnél maradunk, akkor kis túlzással, de ez a pénz elég lenne Szombathely főbb útvonalainak teljes felújítására.

A szombathelyi Fidesz egyik kampány mondása lett, hogy amennyiben ők kerülnének ismét városvezetői pozícióba, úgy nagyobb mennyiségben érkezne kormánytámogatás a városba, ezzel pedig nőne az útfelújítások mennyisége, hiszen a pénzhiány nem lenne akadály.

2010 és 2019 között Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) vezette a szombathelyi önkormányzatot. A városvezetés egyszínezetű volt a kormánnyal, így pont az az állapot mutatkozott meg, amiről a szombathelyi Fidesz most még csak ábrándozik. Ám hiába volt “végeláthatatlan” pénz a városvezetés kezében, járdafelújítási terve még csak nem is volt az önkormányzatnak.

Erről Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester beszélt 2023-ban, a szeptember 28-án tartott városi közgyűlésen.

2019-ig nem volt ennek a városnak járda felújítási programja, ez úgy nézett ki, hogy éppen, ha aktuálisan valahol beszakadt a járda, akkor azon a négyzetméteren kimentek a SZOVA Zrt. munkatársai és próbálkoztak valamit csinálni. Nem volt járdaprogram - mondta az alpolgármester.

Horváth Attila akkor a Ferenczy utca felújításáról is beszélt. Ennek az utcának a felújítására uniós forrást kapott Szombathely. Csakhogy az előzetes költségbecsléshez képest az sokkal kevesebbe került, így a városvezetés kilobbizta, hogy a maradék pénzt ne kelljen visszafizetni, hanem további utcafelújításra lehessen használni. 

Horváth ezzel kapcsolatban akkor ezt mondta:

"A Ferenczy utcai fejlesztésnél, amikor azt önöktől megörököltük, olyan szám szerepelt, nemhogy azt a számot nem értük el, hanem annak a maradványából meg lehetett csinálni a Károly Róbert utcát, a Szőlős utcát és a Kodály Zoltán utcának a felújítása is elkezdődhetett. Károly Róbert, Szőlős és Kodály Zoltán utca. Önök pedig a Ferenczy utcára úgy gondolták, hogy az egészet oda rá kell tenni. Szóval így zajlottak ezek az előkészítések. Úgy tudtunk letenni soha nem látott mértékű járdaprogramot, soha nem látott útfelújítási programot, hogy mindeközben a városnak az iparűzési adóbevétele 2019-ben 9,9 milliárd Ft volt, ezt a 9,9 milliárd Ft-ot, ezt 819 millió Ft-nyi szolidaritási adó sújtotta."

Az alpolgármester egyébként kitért arra is, hogy 2019-ben úgy vették át a várost, hogyha lett volna pénz is útfelújításra, annak akkor sem tudtak volna nekilátni, mivel egyetlen utca felújításának megtervezése sem volt előkészítve. 

Ahogy fentebb is írtuk 2024-ben 3800 millió forintot kell szolidaritási adóként az államkasszába fizetnie Szombathelynek.  

A szombathelyi fideszes képviselők pedig ebben a témában keveredtek teljes önellentmondásba. Ugyanis bár szerintük ők el fogják tudni intézni, hogy több pénz kerüljön a városba, azt mégsem tudják jelenleg megakadályozni, sőt szerintük még rendben is van, hogy a csillagászati összeget ahelyett, hogy Szombathely önmagára tudná költeni, beleteszi azt a nagy közös kalapba.

Engem meglep, hogy szinte teljesen baloldali indíttatású városvezető frakció tagjai, MSZP, DK, megkérdőjelezik a szolidaritásnak az elvét. Ezt többnyire a politológusok a konzervatív toposznak szokták tartani. Nem is értem ezt az egészet. Fel lehet tenni, hogy nem szeretjük az Ormánságot, Baranyát, Hernád, Sajó völgyet, Tiszántúl bizonyos területeit, maradjanak ott, ahol vannak. Pechükre nincs iparűzési adó bevételük, tehát akkor ne is fejlődjenek. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos és kívánatos dolog, egy dolgot lehet mondani, a mértékét, az ebből következő jövedelem elosztását azt lehet politikai oldalról is vitatni, akár még a konzervatív oldalról is - ezt már Kecskés László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő mondta 2024-ben, a január 25. közgyűlésen. 

Mindez abban a vitában hangzott el, ahol Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely frakció-vezetője arról beszélt, hogy a kormánypárti képviselők inkább helyeslik Szombathely adóforintjaiból más települések boldogulását, mint azt, hogy a saját pénzét a város önmaga fejlődésére költhesse el. 

Amikor egy ellenzéki polgármester lobbizik azért, hogy a brüsszeli pénzek odaérkezzenek az önkormányzatokhoz, az én olvasatomban az egy önkormányzat-párti politikai innováció, egy cselekvés. Amikor meg önök azt mondják, hogy más városokat is terhel a szolidaritási adó, és ez Szombathelyen is rendben van, az meg egy önkormányzatiság-ellenes tevékenység. Én azt gondolom, hogyha más nem, ez a mai Közgyűlésen teljesen világossá vált, ha eddig valaki ezt nem látta volna, most már biztos. Én nem is értem. Mindig megkérdezem, hogy nézegetik-e időnként a lakcímkártyájukat, hogy azon milyen város szerepel. Most újra megkérem, hogy vegyék elő, aztán nézzék meg legyenek kedvesek, hogy valóban Szombathely áll-e rajta, vagy Kiskundorozsma, mert az is lehet egy szép település, biztos azért is sokat lehet tenni, csak önök itt laknak egyelőre még. - hangzott el akkor, az Éljen Szombathely! frakció-vezetőjétől.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.