2010-ben kötötte Borkai a máig titkos szerződést az Audival az iparűzési adóról

Pintér Bence 2024-04-15 07:50:22
2007-től fizetett helyi iparűzési adót a cég, 2010-ben szerződést kötött velük Borkai, 2014-ben kezdte el lefelé vinni az adókulcsot az önkormányzat.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Mint arról beszámoltunkmárcius 27-i győri közgyűlésen (egy óra tizenhat perc környékén) Pollreisz Balázs (MSZP) részéről elhangzott egy kérdés az Audi és a város között még Borkai Zsolt polgármestersége alatt kötött, helyi iparűzési adóra is vonatkozó szerződésről. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) azt mondta, hogy a szerződés végén titoktartási záradék van, ezért nem beszélhet róla nyilvánosan, de szerinte ez egy város számára előnytelen megegyezés.

Közérdekű adatigénylést küldtem az önkormányzatnak az ügyben, hogy nyilvánosságra kerüljön a dokumentum, amit azonban Dézsi Csaba András elutasított. Annyi kiderült azonban, hogy a szerződést még 2010-ben kötötték. 

A polgármester indoklása szerint titoktartási záradék van a szerződésben, ami a szerződés megkötésének időpontjában megfelelt a törvényeknek. Az Auditól korábban megkérdezte lapunk: nyilvánosságra tudják-e hozni ezt a dokumentumot ők? Így szólt a válasz: „Szeretnénk arról informálni, hogy az Audi általánosságban nem ad tájékoztatást partnereivel kötött megállapodásairól.”

Mint ismeretes, az Audi Győrbe települése után több mint egy évtizedig nem fizetett helyi iparűzési adót, azt 2007-ben fizettek először, míg az államkasszába társasági adót 2011-ben. Az iparűzési adó kulcsa Győrben 2014-ben csökkent először 2 százalékról 1,8 százalékra, majd 2018-ban 1,8 százalékról 1,6 százalékra. Az Audi eközben Magyarországon 2010 és 2020 között 33,5 milliárd forint állami támogatást kapott.

Egy 1998-as Népszabadság-cikk így foglalja össze, hogyan működtek akkor a kedvezmények Győrben:

„Győrött világos, egyértelmű rendelet szabályozza a városba letelepedő cégek adókedvezményei. A Győri Nemzetközi Ipari Parkban beruházó cégek alanyi jogon két év mentességet kapnak az iparűzési, valamint az építményadó alól. Ha Győr városába bármelyik termelő cég legalább egymilliárd forintot beruház, az öt évig nem fizeti az említett két adót. További öt esztendeig mentességben részesül akkor, ha a nyereségét helyi fejlesztésekbe forgatja vissza, és ennek eredményeképpen újabb egymilliárdot fektet be. Az iparűzési adó egyébként jelenleg a nettó árbevétel 1,2 százaléka Győrött. Ehhez képest az építményadó mértéke nem jelentős.”

A helyi iparűzési adó mértéke most azért kérdéses, mert Győr az utolsó nagyváros, ahol nem állították még vissza 2 százalékra. Eközben azonban a szolidaritási adó számításakor úgy számolnak, mintha 2 százalék lenne az iparűzési adó Győrben is, és 11,1 milliárd forintot vonnak el például idén a várostól, miközben az alacsony iparűzési adóval 7 milliárd forintot hagy a város a cégeknél, ennek legnagyobb részét mérete miatt az Audinál.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.