2010-ben kötötte Borkai a máig titkos szerződést az Audival az iparűzési adóról

Pintér Bence 2024-04-15 07:50:22
2007-től fizetett helyi iparűzési adót a cég, 2010-ben szerződést kötött velük Borkai, 2014-ben kezdte el lefelé vinni az adókulcsot az önkormányzat.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Mint arról beszámoltunkmárcius 27-i győri közgyűlésen (egy óra tizenhat perc környékén) Pollreisz Balázs (MSZP) részéről elhangzott egy kérdés az Audi és a város között még Borkai Zsolt polgármestersége alatt kötött, helyi iparűzési adóra is vonatkozó szerződésről. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) azt mondta, hogy a szerződés végén titoktartási záradék van, ezért nem beszélhet róla nyilvánosan, de szerinte ez egy város számára előnytelen megegyezés.

Közérdekű adatigénylést küldtem az önkormányzatnak az ügyben, hogy nyilvánosságra kerüljön a dokumentum, amit azonban Dézsi Csaba András elutasított. Annyi kiderült azonban, hogy a szerződést még 2010-ben kötötték. 

A polgármester indoklása szerint titoktartási záradék van a szerződésben, ami a szerződés megkötésének időpontjában megfelelt a törvényeknek. Az Auditól korábban megkérdezte lapunk: nyilvánosságra tudják-e hozni ezt a dokumentumot ők? Így szólt a válasz: „Szeretnénk arról informálni, hogy az Audi általánosságban nem ad tájékoztatást partnereivel kötött megállapodásairól.”

Mint ismeretes, az Audi Győrbe települése után több mint egy évtizedig nem fizetett helyi iparűzési adót, azt 2007-ben fizettek először, míg az államkasszába társasági adót 2011-ben. Az iparűzési adó kulcsa Győrben 2014-ben csökkent először 2 százalékról 1,8 százalékra, majd 2018-ban 1,8 százalékról 1,6 százalékra. Az Audi eközben Magyarországon 2010 és 2020 között 33,5 milliárd forint állami támogatást kapott.

Egy 1998-as Népszabadság-cikk így foglalja össze, hogyan működtek akkor a kedvezmények Győrben:

„Győrött világos, egyértelmű rendelet szabályozza a városba letelepedő cégek adókedvezményei. A Győri Nemzetközi Ipari Parkban beruházó cégek alanyi jogon két év mentességet kapnak az iparűzési, valamint az építményadó alól. Ha Győr városába bármelyik termelő cég legalább egymilliárd forintot beruház, az öt évig nem fizeti az említett két adót. További öt esztendeig mentességben részesül akkor, ha a nyereségét helyi fejlesztésekbe forgatja vissza, és ennek eredményeképpen újabb egymilliárdot fektet be. Az iparűzési adó egyébként jelenleg a nettó árbevétel 1,2 százaléka Győrött. Ehhez képest az építményadó mértéke nem jelentős.”

A helyi iparűzési adó mértéke most azért kérdéses, mert Győr az utolsó nagyváros, ahol nem állították még vissza 2 százalékra. Eközben azonban a szolidaritási adó számításakor úgy számolnak, mintha 2 százalék lenne az iparűzési adó Győrben is, és 11,1 milliárd forintot vonnak el például idén a várostól, miközben az alacsony iparűzési adóval 7 milliárd forintot hagy a város a cégeknél, ennek legnagyobb részét mérete miatt az Audinál.

Szólj hozzá!

Szombathelyi általános iskolában kampányolt a Fidesz

Nemény polgármester úgy tudja, a szülők panaszt tettek a Választási Bizottságnál.

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.