Van szerződés az iparűzési adóról Győr és az Audi között, de titkos

ugytudjuk.hu 2024-03-28 07:26:00
A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület szerint nyilvánosságra kell hozni a Borkai által kötött, Dézsi szerint hátrányos szerződést.

A keddi közgyűlésen Pollreisz Balázs képviselő (MSZP) rákérdezett Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármesternél, hogy van-e olyan szerződés a város és az Audi Hungaria között, ami korlátozza a várost abban, hogy módosítson a helyi iparűzési adón? A polgármester beszélt erről korábban, de az adórendelettel kapcsolatos anyagokban nem esik szó róla, és a képviselő szerint érdemes lenne tisztázni a helyzetet.

Dézsi polgármester elmondta: van ilyen szerződés, titoktartási kötelezettség van a végén, Borkai Zsolt kötötte és szerinte hátrányosan érinti a várost.

Pollreisz személyesen bemehet és megnézheti, de a közgyűlésen nem tudnak róla tárgyalni. A képviselő jelezte, hogy élni fog a lehetőséggel.

Szerdán Facebookon reagált az ügyre Borkai Zsolt volt polgármester, polgármesterjelölt akit telefonon is kerestünk. Borkai elmondta: szerinte jó megállapodást kötöttek akkor az Audival, amivel minden győri cég jól járt, és most sem emelné meg a helyi iparűzési adót. Hozzátette: nem igaz egyébként, hogy a szerződés kötné a városvezetés kezét, van benne olyan pont, ami megengedi, hogy a körülmények változása esetén újratárgyalják azt.

A Tiszta Szívvel a Városért közleményt adott ki az ügyben. Pintér Bence polgármeserjelölt kifejtette: nonszensz, hogy egy városi költségvetést alapvetően befolyásoló szerződés titkos legyen.

Felszólították az önkormányzatot, hogy tegye közzé ezt a szerződést.

„Párhuzamosan közérdekű adatigényléssel kikértem ezt a szerződést az önkormányzattól, és ha kell, bíróságra fogunk menni az ügyben. Nonszensz, hogy egy városi költségvetést alapvetően befolyásoló szerződés titkos legyen, és egy vállalat mondja meg egy városnak, hogyan intézze az ügyeit. A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület programjában megígérjük: a város minden szerződését nyilvánosan elérhetővé fogjuk tenni, az Audival kötött titkos és hátrányos Borkai-szerződést is nyilvánosságra fogjuk hozni. Elég a titkolózásból, rendbe rakjuk Győrt!”

– írták.

A helyi iparűzési adó mértéke azért kérdéses, mert Győr az utolsó nagyváros, ahol nem szállították még vissza 2 százalékra. Eközben azonban a szolidaritási adó számításakor úgy számolnak, mintha 2 százalék lenne az iparűzési adó Győrben is, és 11,1 milliárd forintot vonnak el például idén a várostól, miközben az alacsony iparűzési adóval 7 milliárd forintot hagy a város a cégeknél, ennek legnagyobb részét mérete miatt az Audinál.

Az ügyben kérdéseket küldtünk az Audi Hungariának.

Szólj hozzá!

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak.