Közel 600 söröskorsó között él Vasszécsenyben Pammer István

Farkas Bazsi 2023-12-08 17:24:33
A nem mindennapi gyűjteményt nemrég beválasztották a falu értéktárába.

Kedvesen tessékel be vasszécsenyi házába Pammer István, akit sokan vendéglátósként ismernek, de évek óta próbálja a borfogyasztás kultúráját is népszerűsíteni az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjének elnökeként, ám találkozásunk apropója ezúttal nem a bor, hanem a sör.

 

Pontosabban a söröskorsók. 

1999-ben alapították meg ugyanis a Söröskorsók és Pohárgyűjtők Egyesületét. Az egyesület elnöke, Szemere István Sződligeten rendezte be a Korsók házát. A többszörösen általuk kiadott katalógusban pedig rendszerezve mutatják be a piacon fellelhető korsókat.

- 260 korsó van idelent a házban, még egyszer ennyi - ha nem valamivel több - a padláson, becsomagolva várják a sorsukat - kezd bele vendéglátóm, aki egyébként szakmájának, a vendéglátásnak köszönheti kapcsolatát a korsókkal.

 

De rögtön meg is kérdezem, hogy a magyar vendéglősök miért nem ilyen szép korsókban mérték, vagy mérik jelenleg is a sört?

- Egyszerűbb volt az üveget legyártatni, megnyomni a sörgyár logójával. Ez ilyen egyszerű. Nem azt mondom, hogy nincsen magyar gyártó, mert a Zsolnay is gyártott korsókat. Az egyik legdrágább dragabom is tőlük van. Régen nagy hagyománya volt annak, hogy korsót gyártassanak bányász napokra, egyetemi ballagásra, a belügyi szervek, például a rendőrség is nagy megrendelő volt - meséli Pammer a részleteket.

 

Még vendéglátós volt, amikor 1992-ben egy linzi csoporttól 7 darabos, a nevére szóló korsó készletet kapott. És nem ez az egyedüli olyan darab, ami kifejezetten egyedi megrendelésre készült a gyűjteménybe.

A német King korsógyárat annak idején még az egyesület bízta meg, hogy a tagok számára, az azok arcával és nevével ellátott korsókat gyártsa le. Csakis nekik készültek ilyen egyedi darabok. 

 

- Ma már nem nagyon vásárolok újabb és újabb korsókat, kevés a hely, elrakni sem tudnám. Igaz, amikor az előszobabútort terveztük, akkor a feleségemnek volt az az ötlete, hogy direkt a korsók méretéhez igazítva legyen a bútor szabva. Most még egy vitrint tervezünk a konyhába, akkor talán már minden olyan darab kikerül, aminek itt lenne a helye. Minden évben minimum egy korsóval növekszik a gyűjtemény, ugyanis az egyesület tagjai évente kapnak egy limitált darabot - meséli.

A korsókat aztán se szeri, se száma, hogy éppen milyen szempontok alapján állítják ki. Van olyan korsó, ami több változatban is forgalomba került. Van ami egyszínű kék, a másik ugyanazzal a mintával színesben került gyártásra. Van, ami csak festett, a másik ugyanazzal a képpel dombornyomottan került ki.

Fotó: Farkas Bazsi

Pammer István gyűjteménye sok különleges darabot rejt. Van zenélő korsó, a magyar városok emblematikus épületeivel díszített darab, vagy az athéni Olimpiára kiadott limitált, gigantikus méretű korsó. De nemrég adott kölcsön korsót a szombathelyi Savaria Múzeumnak is, ahol egy Sissyt ábrázoló darabot állítottak ki az egykori uralkodó emlékkiállításán.

 

- Ezt például - mutat rá a olimpiai darabra - több százezer forintért vettem. Nemrég ünnepeltem a 70. születésnapomat, ezt a korsót kaptam, amin rajta van az a német tisztasági törvény, ami alapján a mai napig főzik a sört.

A kérdés pedig adja magát a sok szép és ritka korsó láttán, egyáltalán ki nyúlhat hozzá a törékeny darabokhoz és, hogyan takarítják a több száz korsót.

- A korsókat csak én foghatom meg, egyesével lepakolom, jön a polc takarítása, aztán a korsók is portalanítva lesznek és így kerülnek vissza a helyükre. 

A gyűjteményt elismerve a vasszécsenyi önkormányzat nemrég felvette azt a település értéktárába, és ár igény mutatkozott már rá korábban is, hogy egy kiállítás keretében mutassa be a gyűjteményt Pammer úr, a szállítás és biztosítási költségek magas volta miatt, a szervezők inkább elengedték a dolgot. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.