Lemondott egy ácsi képviselő a katódgyár miatt

Pintér Bence 2023-06-26 14:38:00
Az ácsi képviselőtestület rendkívüli ülést hívott össze. A képviselők is csak a sajtóból értesült a Komárom-Esztergom megyei településen létesülő üzemről.

„Elnézést kérek mindazoktól, akik bizalmat adtak nekem 2019-ben. Képviselői munkámat igyekeztem a legjobb tudásom szerint végezni, most azonban úgy érzem, mandátumot vissza kellett adnom, amiről ma reggel a nyilatkozatomat a Polgármesteri Hivatalban leadtam” – írta Facebookon Nagy Sándorné ácsi képviselő, miután kiderült, hogy a Komárom-Esztergom megyei, Győrtől húsz kilométerre található város határában akkumulátorgyártához kapcsolódó üzem, katódgyár épül.

Azt írta: a képviselői mandátuma átvételekor esküt tett arra, hogy képviselőként Ács város fejlődését, az itt élők érdekeit képviseli.

„A jelenleg kialakult körülmények közt úgy érzem, eskümet megtartani nem tudom. A településünk határában tervezett katódgyártó üzemről a sajtó bejelentést megelőzően tudomással nem bírtam. A tervezett beruházásról részletes, hiteles információkkal azóta sem rendelkezem. Az előzetes tájékoztatás hiányát, a hiteles széleskörű információk hiányát – egy ilyen nagy horderejű beruházás esetén, ami nagyon sok szempontból érinti az itt élők életét – elfogadni nem tudom.”

A beruházásról először június 7-én adott hírt a város Facebook-oldalán a polgármester, de akkor még nem árulta el, hogy miről lenne szó, később pedig kifejezetten tagadta, hogy akkumulátorgyár, vagy a környezetre bármennyire is veszélyes beruházásról lenne szó.

Az ácsi képviselők most egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint júnis 29-ére rendkívüli közgyűlést hívtak össze, amelyen egyrészt lakossági fórum megtartására, másrészt pedig környezetvédelmi és egyéb hatástanulmányok elkészítésére akarják kötelezni a polgármestert, Dr. Szentirmai Istvánt.

Az indítványt az alpolgármesteren, Nagy Tamáson kívül a testület összes képviselője aláírta.

A nagyjából 520 milliárd forint értékű beruházás nyomán 900 új munkahely jön létre, amihez az állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta. A katódgyártás nem konkrétan akkumulátorgyár, de mégis ahhoz szorosasn kapcsolódó termelés; ezen felül a környezeti hatásai sem valami rózsásak – ez derült ki legalábbis Debrecenben, ahol már működik egy ilyen gyár.

Az ottani gyár, az EcoPro BM 26 különböző veszélyes (mérgező és gyúlékony) anyagot használ fel a gyártás során, emellett a debreceni telep lezárt környezethasználati engedélyezési eljárásához készített hatástanulmányban az olvasható, hogy „az üzemelés hatásai minden környezeti elemre negatívan hatnak”. Az anyagban azt is írják, hogy a gyár működése a felszín alatti vízkészlet hosszútávú és jelentős megcsapolásával annak mennyiségi és ezáltal akár minőségi romlását is okozhatja. Az EcoPro BM tervezett napi iparivíz-felhasználása 2800 köbméter lesz.

A debreceni gyárban a tervezett ácsihoz hasonló mennyiségű, azaz évente 108 ezer tonna magas nikkeltartalmú katódot fognak előállítani

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.