Nem hogy csökkenne, növekedni fog az önkormányzatok szolidaritási adója

Pintér Bence 2023-05-26 14:38:00
Hiába lobbizott a győri városvezetés is azért, hogy csökkentsék az adót?

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester hívta fel a figyelmet, majd a 444 írt cikket arról, hogy

a kormány tovább növelné a gazdagabb önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulás mértékét a jövő évi költségvetésben, mégpedig összességében a 2022-es évben beszedett összeg duplájára.

A dolog a Költségvetési Tanács költségvetésről készült álláspontjából derült ki. Ebben a 17. oldalon ezt írják:

„Az önkormányzati támogatások részbeni bevételeként tervezett önkormányzati szolidaritási hozzájáru|ás (IX. fejezet) összege 29,] százaIékkal magasabb a2023. év várhatő értéknél és majdnem a duplája (195,9 százaléka) a 2022. évi tényadatnak. A hozzájarulás alapjára elsődlegesen a helyi iparuzési adőfizetők nettó árbevételének alakulása van hatással.”

Karácsony azt írta, hogy eközben az önkormányzatok feladatellátásához járó állami normatíva „alig emelkedik, súlyos problémákat okozva a száguldó infláció miatt”. Viszont az, hogy ez nem emelkedik, azt is jelzi, hogy a tehetősebb önkormányzatoktól (így Budapest mellett például Győrtől vagy Székesfehérvártól) beszedett szolidaritási adót nem a céljára, tehát a kevésbé tehetős önkormányzatok támogatására, hanem valami másra költik.

Nem csak Karácsony, de a Költségvetési Tanács is úgy látja, hogy az adóemelés közben az önkormányzatok működési támogatása és a gyermekétkeztetés kiadásai sorok 2024-ben alig haladják meg az ideit.

Újabb csapás a győri költségvetésnek

Balla Jenő győri független önkormányzati képviselő már 2021-ben problematizálta a szolidaritási adó mértékét, és később számszerűen az is kiderült, hogy 2020-ban Győr egy főre vetítve kiemelkedően magas szolidaritási adót fizetett még a tehetős önkormányzatokhoz, így Budapesthez képest is.

2023-ban egyébként ez az összeg 9,6 milliárd forint volt, magyarán szólva nagyjából az Auditól érkező adóbevételt, az iparűzési adó kb. 40 százalékát el is viszi a szolidaritási hozzájárulás.

Ennek kapcsán Balla Jenő egyébként azt a kérdést tette fel: mit vétett győr, miért éri a győri polgár kevesebb mint a felét a debreceninek?

„Szokás szerint a városvezetés megadóan fogadta a tényt, az országgyűlési képviselőink továbbra is láthatatlanok a témában, se egy nyilatkozat, se egy próbálkozás. Mondjuk miért is erőlködnének, ha a győriek szavazatát úgy is megkapják, ha a város nem fejlődik, nem fejlesztik, nem kap pénzt, sőt még el is visznek innen forrásokat?”

– kérdezte a képviselő.

Dézsi Csaba András polgármester is már 2021-ben azt nyilatkozta, hogy a szolidaritási hozzájárulás túlzott terhet jelent a város költségvetésének, és azóta elvileg többsször tárgyalt is az ügyben, de idén év elején elmondta, hogy nem sikerült változást elérnie a kormánynál. Pedig tavaly óta a polgármester többször is arról beszélt, hogy Győr már nem az a gazdag város, ami egykor volt. (Mi pedig itt írtunk róla, hogy akkor mégis miért hihetik Budapesten, hogy az.)

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?