Nem hogy csökkenne, növekedni fog az önkormányzatok szolidaritási adója

Pintér Bence 2023-05-26 14:38:00
Hiába lobbizott a győri városvezetés is azért, hogy csökkentsék az adót?

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester hívta fel a figyelmet, majd a 444 írt cikket arról, hogy

a kormány tovább növelné a gazdagabb önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulás mértékét a jövő évi költségvetésben, mégpedig összességében a 2022-es évben beszedett összeg duplájára.

A dolog a Költségvetési Tanács költségvetésről készült álláspontjából derült ki. Ebben a 17. oldalon ezt írják:

„Az önkormányzati támogatások részbeni bevételeként tervezett önkormányzati szolidaritási hozzájáru|ás (IX. fejezet) összege 29,] százaIékkal magasabb a2023. év várhatő értéknél és majdnem a duplája (195,9 százaléka) a 2022. évi tényadatnak. A hozzájarulás alapjára elsődlegesen a helyi iparuzési adőfizetők nettó árbevételének alakulása van hatással.”

Karácsony azt írta, hogy eközben az önkormányzatok feladatellátásához járó állami normatíva „alig emelkedik, súlyos problémákat okozva a száguldó infláció miatt”. Viszont az, hogy ez nem emelkedik, azt is jelzi, hogy a tehetősebb önkormányzatoktól (így Budapest mellett például Győrtől vagy Székesfehérvártól) beszedett szolidaritási adót nem a céljára, tehát a kevésbé tehetős önkormányzatok támogatására, hanem valami másra költik.

Nem csak Karácsony, de a Költségvetési Tanács is úgy látja, hogy az adóemelés közben az önkormányzatok működési támogatása és a gyermekétkeztetés kiadásai sorok 2024-ben alig haladják meg az ideit.

Újabb csapás a győri költségvetésnek

Balla Jenő győri független önkormányzati képviselő már 2021-ben problematizálta a szolidaritási adó mértékét, és később számszerűen az is kiderült, hogy 2020-ban Győr egy főre vetítve kiemelkedően magas szolidaritási adót fizetett még a tehetős önkormányzatokhoz, így Budapesthez képest is.

2023-ban egyébként ez az összeg 9,6 milliárd forint volt, magyarán szólva nagyjából az Auditól érkező adóbevételt, az iparűzési adó kb. 40 százalékát el is viszi a szolidaritási hozzájárulás.

Ennek kapcsán Balla Jenő egyébként azt a kérdést tette fel: mit vétett győr, miért éri a győri polgár kevesebb mint a felét a debreceninek?

„Szokás szerint a városvezetés megadóan fogadta a tényt, az országgyűlési képviselőink továbbra is láthatatlanok a témában, se egy nyilatkozat, se egy próbálkozás. Mondjuk miért is erőlködnének, ha a győriek szavazatát úgy is megkapják, ha a város nem fejlődik, nem fejlesztik, nem kap pénzt, sőt még el is visznek innen forrásokat?”

– kérdezte a képviselő.

Dézsi Csaba András polgármester is már 2021-ben azt nyilatkozta, hogy a szolidaritási hozzájárulás túlzott terhet jelent a város költségvetésének, és azóta elvileg többsször tárgyalt is az ügyben, de idén év elején elmondta, hogy nem sikerült változást elérnie a kormánynál. Pedig tavaly óta a polgármester többször is arról beszélt, hogy Győr már nem az a gazdag város, ami egykor volt. (Mi pedig itt írtunk róla, hogy akkor mégis miért hihetik Budapesten, hogy az.)

Szólj hozzá!

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.