Balla Jenő a költségvetésről: rengeteg pénzt von el Győrtöl a kormányzat

Pintér Bence 2021-02-22 07:06:26
48 órája volt a győri képviselőknek véleményezni az idei költségvetés 123 oldalas tervezetét.

A héten valamikor nyilvánosságra kerül az idei győri költségvetés, amelynek várhatóan nem lesz rendes, nyilvános vitája a járványhelyzet miatt a közgyűlésben – erre utal az is, hogy a költségvetés mintegy 123 oldalas tervezetét múlt héten megkapták véleményezésre a képviselők, akiknek 48 órájuk volt reagálni a méretes dokumentum számaira.

Bár mi is láttuk ezt a dokumentumot, a számok részletes ismertetésébe egyelőre nem vágnánk bele, mivel tervezetről van szó, amelyből – értesüléseink szerint – olyan fontos tételek hiányoznak, mint hogy a különféle központi elvonásokért cserébe milyen összeggel kompenzálja a várost a kormányzat. Annyit érdemes azért tudni, hogy mínuszos költségvetés készül, amelyben a hiányt a korábbi évek maradványösszegei, illetve a város tulajdonában lévő értékpapírok értékesítése pótolja ki.

Balla Jenő, az Összefogás Győrért civil képviselője már végigrágta magát a papírokon, és elküldte nekünk gondolatait, mivel azt szeretné, hogy minden győri polgár tájékozódjon a városunk életét érintő döntésekről, és formáljon véleményt.

„2021 egy nehéz év az önkormányzatoknak, nem kivételek ez alól a kormánypárti színekben működő önkormányzatok sem. A költségvetési tervezetben számos kockázatot találtam, szeretném, ha ezek bekerülnének a köztudatba is, és ezzel szélesebb körben, építő, konstruktív vitát lehet kezdeni arról, hogy 2021-ben mi az ami fontos a város életében, és mi az ami kevésbé” – írta lapunknak a képviselő.

Mint az köztudott: 2021-ben a győriek által fizetett gépjárműadó nem a győri költségvetést fogja gazdagítani.

A képviselő szerint városi parkolás kieső bevételei is hiányozni fognak a kasszából, és a beszedett iparűzési adó és az építményadó mértéke is várhatóan csökken – előbbi a kkv-k adómértékének 1 százalékra csökkentése miatt, utóbbi pedig a tavaly bejelentett 200 milliós engedmények miatt.

„Ennek ellenére a város kulturális, sport és kommunikációs területen közel 15 százalékkal többet tervez a város elkölteni, miközben pandémia miatt kérdéses, hogy az idei évben lesz-e egyáltalán lehetőség tömeg rendezvényeket tartani. Ezt nem tartom jó iránynak, még akkor sem, ha a növekedést részben a város 750 éves fennállásának ünneplésével indokolják. Azt gondolom, hogy ezen a területen is vissza kell fogni a kiadásokat, és inkább a város bajba került vállalkozásait kellene megtámogatni e költségkeret terhére. A kormányzati segítsége a szállodáknak, vendéglátósoknak minimális, miközben a bevételeik jelentősen visszaestek. Ha ezeket a cégeket városi szinten megsegítjük, akkor a város jövőjébe fektetünk, és azt üzenjük, hogy nem csak akkor kellenek, amikor az adót kell befizetni, hanem akkor is számíthatnak ránk, amikor bajba kerülnek, szolidaritást vállal velük a városuk” – írta Balla.

Hol vannak Győr parlamenti képviselői?

Az idei év költségvetésében szerepel egy 7,88 milliárdos tétel, az úgynevezett szolidaritási adó. „Egy olyan válságévben, amikor az önkormányzat bevételei részben kormányzati döntések miatt lecsökkennek, a tavalyi 5,7 milliárd forint után idén a kormány közel 8 milliárd forintot tervez elvonni, elvinni Győrből. Ennek a központi elvonásnak a mértéke Budapest után Győrben a legmagasabb, még az ellenzéki vezetésű megyeszékhelyeknél sem tapasztalható ilyen mértékű elvonás (összehasonlításképp: 2020-ban a hasonló bevételekkel és költségvetéssel rendelkező Székesfehérvár 3,6 milliárdot fizetett ezen a jogcímen). Ez a pénz Győr bevételeiből származik, iparűzési és építményadójából, amit nem azért fizetnek be a helyi vállalatok, vállalkozások, hogy aztán a kormányzat elvonja és ki tudja hol, ki tudja mire használja” – foglalta össze a képviselő.

A számítás alapja egyébiránt a beszedett iparűzési adó, de a két évvel ezelőtti; így egy válságévben a kormányzat a két évvel ezelőtti, gazdasági szempontból rekordév bevételei alapján határozta meg az adó mértékét.

Balla jelezte a polgármesternek, hogy nem tudja elfogadni a szolidaritási adó mértékét, ugyanakkor azt is tudja, hogy ez nem győri döntés. Mint arról Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) lapunknak adott interjújában beszámolt, korábban kérte a Győrre vonatkozó szolidaritási adó mérséklését a pénzügyminisztertől, de erre akkor (január végén) még nem kapott választ.

Balla azonban nem is a polgármester, hanem a szintén fideszes Simon Róbert Balázs és a Kara Ákos győri országgyűlési képviselők munkájával elégedetlen az ügyben.

„Hiányolom a győriek által megválasztott parlamenti képviselők tiltakozását.  Ha egy ilyen mértékű forráselvonáshoz tiltakozás nélkül asszisztálnak, akkor felvetődik a kérdés, hogy a kormánypárt a győri helytartóiként tevékenykednek, vagy a győriek által megválasztott képviselőként. Budapest érdekeit képviselik Győrben, vagy Győr érdekeit Budapesten. Nem mindegy” – írta Balla.
 

Balla Jenő végül összegzésként azt írta: a rengeteg elvonás miatt, illetve a némileg optimista bevételi tervek (elsősorban iparűzési és építményadó) miatt számos kockázatot lát a győri költségvetésben, ami a szolidaritási adó jelentős csökkentésével, vagy akár eltörlésével megszüntethető lenne.

Szólj hozzá!

Állítólag soha ennyi fiatalnak nem volt még félretett pénze

Ha csak egy számot ragadunk ki a statisztikákból, akkor nagyon jó most fiatalnak lenni.

Délutánra 38 fokot mutathat a hőmérő

Egy kis szél is érkezik mellé.

Szívecskés feliratot kapott a sárvári Csónakázó-tó

Újabb látványosságot helyeztek el a part közelében.

Ezért látsz sok őzet magad körül az utak mentén

Elkezdődött az őzek násza, kiszámíthatatlanokká váltak az állatok.

Szijjártó: Nincs abban semmi meglepő, ha a magyar kormány kémszoftvert vásárol

Elvégre minden ország titkosszolgálata használ speciális programokat.

Ha akarjuk, önként megoszthatjuk a rendőrség applikációjával a sebességünket

Amennyiben szabályszerűen közlekedünk, jutalompontokat is fogunk kapni.

Müller Cecília: eddig 58 esetben azonosították a delta variánst Magyarországon

Az országos tisztifőorvos szerint azonban a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás.

Pestisben halt meg egy tízéves kislány Colorado államban

Az amerikai állam hat járásában van jelen a betegség.

Több mint fél éve keres egy andrásfai férfit a rendőrség

2020 novembere óta körözik Bödei Istvánt.

Hosszú szünet után újból lesz Hacuka Szombathelyen

A vásár védettségi igazolvány és maszk nélkül látogatható.

A házigazda ellen javított a magyar férfi vízilabda-válogatott

Magabiztosan hozta a második meccsét Magyarország.

Novemberben a Győri Filharmonikus Zenekarral lép fel az Iron Maiden énekese és a Deep Purple basszerosa

A Deep Purple és a White Snake egykori orgonistájának műve, a Concerto For Group And Orchestra kerül műsorra.

Halott anyja miatt tört-zúzott a győri férfi

Mint a vádiratból kiderül: az ereszcsatorna nemcsak menekülő útvonal, de a rongálás eszköze is lehet.

Nevetséges a benzinár

A gatyánkat is a benzinkúton hagyjuk egy teletankért.

Breaking: Kokainkereskedelem miatt emeltek vádat Árpa Attila ellen

A színész-rendező egyelőre szabadlábon védekezik.

Vas Kata Blanka szenzációs versenyzéssel negyedik lett hegyikerékpárban

A sportág történetének legjobb magyar eredménye ez.

Elhunyt egy koronavírusos beteg, 26 az új fertőzött

73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

van még itt cikk a témában:

Halott anyja miatt tört-zúzott a győri férfi

Mint a vádiratból kiderül: az ereszcsatorna nemcsak menekülő útvonal, de a rongálás eszköze is lehet.

Nyilvánosan is elérhetőek a Győr-Szol idei szerződései

Javulás történt februárhoz képest az elérhető közérdekű adatok tekintetében a városi cégnél.

Ma is lesz kémiai szúnyoggyérítés Győrben

Hogy pontosan hol gyérítenek, lentebb kiderül.