Ha Győr már nem gazdag város, miért vesz 700 milliós ingatlanokat?

Pintér Bence 2023-01-13 07:17:00
A polgármester nem érti, miért nem értik Budapesten, hogy Győr már nem gazdag város. Aztán megvesz egy ingatlant 700 millióért, amire milliárdokat kell költeni.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol először megjelent!

Van-e pénze Győrnek, vagy nincs? Azt gondolnánk, hogy ez egy nagyon egyszerű kérdés, 2022 év végén így is kezelte Dézsi Csaba András polgármester, amikor – reagálva talán ezzel kapcsolatos cikkeinkre – kirakott egy pillanatképet arról, hogy éppen milyen sok pénz van a kasszában.

Tette mindezt azután, hogy nyártól kezdve semmi másról nem beszélt egyébként, minthogy Győrnek elfogyott a pénze: a Győrkőcfesztivál megnyitóján elhangzott ikonikus mondatától kezdve egészen a New York Times-nak küldött decemberi válaszáig ez volt a lemez, és hát láttuk is, hogy szeptemberben majdnem minden bezárt, és most januárban még a színház is.

Ezzel a korábbi lemezzel összhangban áll a polgármester másik állandóvá váló siráma, miszerint Budapesten egyszerűen nem értik meg, hogy Győrben elfogyott a pénz, még mindig azt hiszik, hogy valamiért nálunk kolbászból van a kerítés.

De tegyük fel a fontos kérdést: vajon miért hiszik ezt?

Addig nyújtózkodik, amíg leesik az ágyról

Ha ránézünk most Győrre, akkor ugyanis valóban nem az látszik, hogy – bármennyire is pörög az Audi – tejjel-mézzel folyó Kánaán lenne. Zárva a könyvtár, az uszoda, a színház, a múzeum, a levéltár, a kultúrházak; tagóvodák bezárását tervezgetik; a Győri Balett pedig az Audi rendezvényközpontjában próbál inkább.

A városi cégek közül több is hónapok, ha nem évek óta a csőd szélén táncol, ami működött, annak is betett az energiaválság: bajban van régóta a GYHG, és most már jó ideje a Győr-Szol és a Győr Projekt is, folyamatosan pluszpénzre szorulnak, adott esetben hiteleket vesznek fel. Közben pedig mindennek emelik az árát: a parkolás, a lakbér, a közterület-használat, a sírhelyek – ezek mind a Győr-Szolhoz mennek, a megemelt építményadó pedig a város kasszájába.

Mégis, amikor az a kérdés, hogy mely városok mennyi rezsitámogatást kapjanak, Győr a sor végén kullog, lakosságarányosan a támogatást kapó települések közül hátulról az ötödik. Miért lehet ez?

Az egyik magyarázat, hogy a budapesti kormány, ami épp olyan színű, mint a polgármester, egyszerűen nem érti meg, hogy hiába a sok adóbevétel, ha elveszik azt szolidaritási adó formájában. Bőven benne van a pakliban, ebben az esetben az a kérdés, hogy az összes győri fideszes fejes miért nem tud ezügyben kilobbizni semmit évek óta.

A másik lehetséges magyrázat az, hogy a kormány azt gondolja: nem a pénz kevés Győrben, hanem a menedzsment rossz. Magyarán szólva nem pluszpénzeket kell adni a városnak, amelynek cégeiből kérdéses helyekre folyik el alvállalkozókon keresztül temérdek pénzt, hanem rá kell szorítani a városvezetést, hogy valóban felelősen gazdálkodjon.

Ebben a környezetben a lehető legrosszabb üzenet Budapest felé az, hogy a gázmizériás ügyből befolyó pár milliárd forint egy jelentős részét egy olyan épület felvásárlására fordítja az önkormányzat, amire még további milliárdokat kell majd egyszer költeni.

Jót, rosszkor

Azt hiszem senki nem vitatja, hogy a Bécsi kapu téri Schäffer-ház legjobb helyen a győri önkormányzatnál van, és kár volt eladni még a kettővel ezelőtti évtizedben – utólag vagyunk persze okosak, akkor úgy tűnt, hogy komoly befektető veszi meg kész tervekkel.

De nagy kérdés, hogy akkor kell-e 700 milliós épületet vásárolni Borkai Zsolt volt polgármester országszerte ismert ügyvédjétől, amikor a város a fent felsorolt problémákkal küzd. Ha azt a 700 milliót a lakásügyre fordítja a város, máris nem kell hirtelen, egy inflációs és megélhetési válság közepén átlagosan 80, egyes esetekben jóval több százalékkal felemelni az önkormányzati bérlakások árát.

De lehetne fordítani arra is, hogy a pofátlanul alacsony keresetű óvónők visszakapják 2023-ban a ruhapénzt, amit tavaly elvettek tőlük. Vagy ki lehetett volna belőle nyitni az uszodát, hogy elindulhasson az Úszó Nemzet Program Győrben is, amiből most így egy egész évfolyam esik majd ki.

De tényleg, akármi másra, mint erre. Múzeumi negyedről álmodozik a polgármester a Bécsi kapu téren, miközben a múzeum zárva van, állandó várostörténeti kiállítás pedig kilencedik éve (!) nincs. 600 milliárdos kulturális negyedről álmodozik a polgármester, miközben a Győri Nemzeti Színház épületét be kell zárni három hónapra, mert az ő döntése nyomán nem valósult meg a felújítása.

Ha én ülnék Budapesten, én sem akarnék egy forintot sem adni annak az önkormányzatnak, ami egész évben pénzért kilincsel, majd amikor pénzhez jut, akkor elsőnek egy sokmilliárdért felújítandó épületet vesz belőle.

Nyitókép: Wikimedia Commons, 2011-es kép

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.