Bárány István szerint azért nincs rendben a győri költségvetés

Pintér Bence 2023-02-27 15:09:56
El nem készült, félbehagyott projekteket sorolt fel a ciklusból a képviselő.

„Győr rendben van” – ezzel a költségvetésre vonatkozó főcímmel a címlapján jelent meg múlt pénteken a GyőrPlusz magazin. Nem minden képviselő ért egyet azonban ezzel az összegzéssel. Bárány István, Bácsa, Kisbácsa, Víziváros, Révfalu és Sárás ellenzéki színekben megválasztott, a közgyűlésben független képviselője ugyanis ezzel kommentálta ezt a címlapot a Facebookon:

„Úgy vagyunk rendben, hogy pl. a kisbácsai  csapadékvíz-elvezetés folytatása és a Révfalui körút nem; a bácsai kerékpárút, a Mayer Lajos utca [felújítása], a sárási csatorna részben teljesül(t), mint a ciklus terveinek legtöbbje.”

A képviselő arra utalt például, hogy a bácsai kerékpárútnak csak egy kis szakasza készült el tavaly, pedig évek óta fut a projekt; miközben teljesen leállították az új Mosoni-Duna-híd építését, ami az Ipar utat kötné össze az északi városrészekkel.

Bárány a Városstratégiai Bizottság ülésén még keményebben fogalmazott egyébként a költségvetés vitájában. A jegyzőkönyv szerint itt első körben arról beszélt, hogy csak ott szembesült azzal, hogy hitelfelvételre kényszerül a város 2023-ban.

Szerinte ezt a költségvetésről döntést hozó városvezetőknek már tavaly novemberben tudniuk kellett volna, ennek megfelelően nem érti az elmúlt két hónap költekezését.

A város ugyebár 420 millió forint hitelt vesz fel a Szalay úti bölcsőde építésének önrészére, miközben tavaly decemberben a Győr-Szol 700 millió forintért megvásárolta a Schäffer-házat Rákosfalvy Zoltán cégétől, januárban pedig a Memento temetkezési cég felvásárlására kapott felhatalmazást a közgyűléstől 140 millió forintért, amely ügyben Pollreisz Balázs szocialista képviselő egyébként hűtlen kezelés miatt fejelentést tett.

Bárány szerint az lett volna felelős döntés, ha ezt a sok százmillió forintot nem költik el, hanem visszafizettetik a Győr-Szolnak korábban adott 600 millió forintos tagi kölcsönt, vagy bent hagyják ugyan a pénzt a cégben, de ennyivel kevesebb támogatást ad a város a városüzemeltetésre idén. Ugyanígy Bárány szerint akkor elfogadható a megszorítás a város cégeinél, intézményeinél, hogyha közben a költekezés oldalán is látszik a spórolás. Szerinte mindezeket figyelembe véve nem lehet elfogadni, hogy a városvezetés csak a külső körülményekre, az energiaárakra és az inflációra fogja a költségvetés állapotát.

A felvetéseire egyébként érdemi válasz nem érkezett, a bizottság megszavazta az előterjesztést.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.