Átadná a víziközművagyont és a Pannon-Vizet Győr az államnak

Pintér Bence 2023-01-31 16:21:00
Nincs elég pénz a fenntartására, de csak azt a vagyont adnák át, ami a közszolgáltatási feladatok ellátásához szükséges. Egyelőre még csak szándéknyilatkozatról van szó.

A keddi győri közgyűlés elé került a javaslat, amely alapján a város ingyenesen átadná az államnak a víziközművagyont, illetve részesedését a Pannon-Vízben,

mivel a cég az érvek szerint fenntarthatatlan, a bevételen felül hat és félmilliárd forint pluszköltség lesz idén.

A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság kedd reggeli ülésén is szó volt a témáról, ott hangzott el az Új Szó Nálunk tudósítása szerint, ebből a 6 és fél milliárd forintból Győrre 4 és fél milliárd forint esne.

Pollreisz Balázs (MSZP) ennek kapcsán azt kérdezte: ősszel a polgármester azt mondta, hogy még tárgyalni kell a javaslatról, jobb feltételeket kell kiharcolni – ez sikerült? Második kérdése az volt: ha a polgármester mostanában arról beszél, hogy milyen sok pénze van a városnak, akkor miért nem fordítjuk erre a pénzünket? Ezekre a kérdésekre nem kapott választ. Közben kifejtette: szerinte nagyon fontos, hogy helyben tudjunk dönteni a víziközmű-hálózat fejlesztési prioritásairól, ami szerinte a nagy állami cégben el fog veszni.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) elmondta: szerinte ragaszkodni kell egy olyan céghez, amit mi építettünk fel, szerinte az energia ára megy lefelé, és előremutató, energiacsökkentő beruházások vannak a cégnél. Balla arra is felhívtaa figyelmet, hogy az előterjesztésben valójában nem nagyon vannak számok, amelyek alapján döntést lehetne hozni.

Borsi Róbert (Fidesz) megköszönte a Pannon-Víznél dolgozók munkáját, majd kifejtette, hogy valójában ez nem egy döntési helyzet, milliárdokat nem tud befizetni a város a Pannon-Víznek; és azt sem tudjhatjuk, hogy meddig tart az energiaválság, hogy csak ezt az évet kell-e kihúzni, vagy többet. Kiemelte azt is, hogy ez most egy szándéknyilatkozat, tehát még mindig nem egy konkrét döntés az átadásról. Borsi szerint a közművagyon Győrben marad, mivel senki nem viszi el Győrből a csöveket.

Glázer Tímea rákérdezett, hogy mi a helyzet azokkal a településekkel, amelyek nemet mondtak az integrációra? Mehet így tovább az integráció?

Rácz Attila, a Pannon-Víz vezérigazgatója is felszólalt, ez utóbbi kérdésre eredetileg nem válaszolt. Arról beszélt ehelyett, hogy a csövek nincsenek jó állapotban, de a cég egy sor pályázaton nem tud elindulni, mert az önkormányzatok nem tudták kiegészíteni az összeget; és arról, hogy a bizonytalanság miatt nagy a veszélye, hogy a tapasztalt dolgozók elmennek a cégtől.

Ezen kívül korábbi, majd későbbi hozzászólásaiban többnyire Balla Jenő képviselőnek szólt be, mondatonként reagálva annak korábbi felszólalására, bár sok érdemi információt ezzel nem tett hozzá az ügyhöz. Amit kifejtetett: a Pannon-Víz bevétele 10 milliárd forint körül mozog évek óta, korábban a mindenféle rezsi ennek 20 százalékát tette ki, most 65 százalékát. Kiemelte azt is, hogy a víz kötelező szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy nem lehet kikötni; ami azért fontos, mert szerinte itt nem lehet piaci körülményekről beszélni.

Pollreisz Balázs aztán Diligens Tibor fideszes képviselő közbenjárására kapott még egy megszólalási lehetőséget, és újra megkérdezte: mehet-e így tovább az integráció egyáltalán? Ezután Rácz Attila azt válaszolta, hogy most nem erről van szó, hanem másról, de nem fejtette ki ezt a dolgot teljesen világosan. Dézsi Csaba András polgármester azonban pár perccel később elismerte, hogy valóban nem felel meg jelenleg a helyzet a kiírási feltételeknek, mivel nincs száz százalékos egyetértés a települések között; viszont fontosnak tartja, hogy tovább kell gördíteni a tárgyalásokat,

és fontos a polgármester szerint, hogy deklarálták: csak azt a vagyont adnák át, ami a közszolgáltatási feladatok ellátásához szükséges.

A közgyűlés Pollreisz Balázs és Balla Jenő nem, Glázer Tímea tartózkodó szavaztával együtt elfogadta a javaslatot.

Temetkezési vállalkozást vett a Győr-Szol

A közgyűlés emellett engedélyezte, hogy a Győr-Szol 140 millió forintért felvásárolja a Mementő temetkezési vállalkozást. Pollreisz Balázs ennek kapcsán megjegyezte, hogy a Győr-Szolnak van már egy temetkezési cége, az 50 százalékban tulajdonolt Jószív, szerinte tehát inkább be kéne fektetni ezt a pénzt, ő tartózkodni fog. Balla Jenő szerint ez egy jó befektetés, a Győr-Szolnak más területeken is bátrabbnak kéne lennie szerinte a piacon. Érdekesség, hogy a Jószív jelenegi vezetője az a Borbélyné Paár Éva, aki pár éve még a Memento vezetője volt; a cég pedig jelenleg is felerészben a lánya tulajdona.

A közgyűlés lemondott egy elővásárlási jogról, kijelölt egy új gyermekháziorvost a József Attila utcába, ezen felül pedig elfogadta a szokásos, a bizottságok és a polgármester hatáskörébe áthelyezett határozatokról, köztük a Tatai úti beruházással kapcsolatos döntést, amiről reggel számoltunk be.

Az ülés végén kiderült, hogy Pollreisz Balázs képviselő kikérte a legutóbbi Városstratégiai Bizottság hanganyagát, amit nem akarnak neki kiadni. A jegyző elmondta, hogy a hanganyagot bármikor meghallgathatja, de ki nem adhatják, mert munkaanyag.

Szólj hozzá!

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.

Ha jön a péntek, Mosonmagyaróvárról minden kismamát elszállítanak Győrbe

Nem csak szülni nem lehet hétvégén Mosonmagyaróváron, az egész osztály bezár, mentőkkel szállítják Győrbe a kismamákat.

Békákat otthon is menthetünk és segíthetünk!

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák csapdában vannak.