Átadná a víziközművagyont és a Pannon-Vizet Győr az államnak

Pintér Bence 2023-01-31 16:21:00
Nincs elég pénz a fenntartására, de csak azt a vagyont adnák át, ami a közszolgáltatási feladatok ellátásához szükséges. Egyelőre még csak szándéknyilatkozatról van szó.

A keddi győri közgyűlés elé került a javaslat, amely alapján a város ingyenesen átadná az államnak a víziközművagyont, illetve részesedését a Pannon-Vízben,

mivel a cég az érvek szerint fenntarthatatlan, a bevételen felül hat és félmilliárd forint pluszköltség lesz idén.

A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság kedd reggeli ülésén is szó volt a témáról, ott hangzott el az Új Szó Nálunk tudósítása szerint, ebből a 6 és fél milliárd forintból Győrre 4 és fél milliárd forint esne.

Pollreisz Balázs (MSZP) ennek kapcsán azt kérdezte: ősszel a polgármester azt mondta, hogy még tárgyalni kell a javaslatról, jobb feltételeket kell kiharcolni – ez sikerült? Második kérdése az volt: ha a polgármester mostanában arról beszél, hogy milyen sok pénze van a városnak, akkor miért nem fordítjuk erre a pénzünket? Ezekre a kérdésekre nem kapott választ. Közben kifejtette: szerinte nagyon fontos, hogy helyben tudjunk dönteni a víziközmű-hálózat fejlesztési prioritásairól, ami szerinte a nagy állami cégben el fog veszni.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) elmondta: szerinte ragaszkodni kell egy olyan céghez, amit mi építettünk fel, szerinte az energia ára megy lefelé, és előremutató, energiacsökkentő beruházások vannak a cégnél. Balla arra is felhívtaa figyelmet, hogy az előterjesztésben valójában nem nagyon vannak számok, amelyek alapján döntést lehetne hozni.

Borsi Róbert (Fidesz) megköszönte a Pannon-Víznél dolgozók munkáját, majd kifejtette, hogy valójában ez nem egy döntési helyzet, milliárdokat nem tud befizetni a város a Pannon-Víznek; és azt sem tudjhatjuk, hogy meddig tart az energiaválság, hogy csak ezt az évet kell-e kihúzni, vagy többet. Kiemelte azt is, hogy ez most egy szándéknyilatkozat, tehát még mindig nem egy konkrét döntés az átadásról. Borsi szerint a közművagyon Győrben marad, mivel senki nem viszi el Győrből a csöveket.

Glázer Tímea rákérdezett, hogy mi a helyzet azokkal a településekkel, amelyek nemet mondtak az integrációra? Mehet így tovább az integráció?

Rácz Attila, a Pannon-Víz vezérigazgatója is felszólalt, ez utóbbi kérdésre eredetileg nem válaszolt. Arról beszélt ehelyett, hogy a csövek nincsenek jó állapotban, de a cég egy sor pályázaton nem tud elindulni, mert az önkormányzatok nem tudták kiegészíteni az összeget; és arról, hogy a bizonytalanság miatt nagy a veszélye, hogy a tapasztalt dolgozók elmennek a cégtől.

Ezen kívül korábbi, majd későbbi hozzászólásaiban többnyire Balla Jenő képviselőnek szólt be, mondatonként reagálva annak korábbi felszólalására, bár sok érdemi információt ezzel nem tett hozzá az ügyhöz. Amit kifejtetett: a Pannon-Víz bevétele 10 milliárd forint körül mozog évek óta, korábban a mindenféle rezsi ennek 20 százalékát tette ki, most 65 százalékát. Kiemelte azt is, hogy a víz kötelező szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy nem lehet kikötni; ami azért fontos, mert szerinte itt nem lehet piaci körülményekről beszélni.

Pollreisz Balázs aztán Diligens Tibor fideszes képviselő közbenjárására kapott még egy megszólalási lehetőséget, és újra megkérdezte: mehet-e így tovább az integráció egyáltalán? Ezután Rácz Attila azt válaszolta, hogy most nem erről van szó, hanem másról, de nem fejtette ki ezt a dolgot teljesen világosan. Dézsi Csaba András polgármester azonban pár perccel később elismerte, hogy valóban nem felel meg jelenleg a helyzet a kiírási feltételeknek, mivel nincs száz százalékos egyetértés a települések között; viszont fontosnak tartja, hogy tovább kell gördíteni a tárgyalásokat,

és fontos a polgármester szerint, hogy deklarálták: csak azt a vagyont adnák át, ami a közszolgáltatási feladatok ellátásához szükséges.

A közgyűlés Pollreisz Balázs és Balla Jenő nem, Glázer Tímea tartózkodó szavaztával együtt elfogadta a javaslatot.

Temetkezési vállalkozást vett a Győr-Szol

A közgyűlés emellett engedélyezte, hogy a Győr-Szol 140 millió forintért felvásárolja a Mementő temetkezési vállalkozást. Pollreisz Balázs ennek kapcsán megjegyezte, hogy a Győr-Szolnak van már egy temetkezési cége, az 50 százalékban tulajdonolt Jószív, szerinte tehát inkább be kéne fektetni ezt a pénzt, ő tartózkodni fog. Balla Jenő szerint ez egy jó befektetés, a Győr-Szolnak más területeken is bátrabbnak kéne lennie szerinte a piacon. Érdekesség, hogy a Jószív jelenegi vezetője az a Borbélyné Paár Éva, aki pár éve még a Memento vezetője volt; a cég pedig jelenleg is felerészben a lánya tulajdona.

A közgyűlés lemondott egy elővásárlási jogról, kijelölt egy új gyermekháziorvost a József Attila utcába, ezen felül pedig elfogadta a szokásos, a bizottságok és a polgármester hatáskörébe áthelyezett határozatokról, köztük a Tatai úti beruházással kapcsolatos döntést, amiről reggel számoltunk be.

Az ülés végén kiderült, hogy Pollreisz Balázs képviselő kikérte a legutóbbi Városstratégiai Bizottság hanganyagát, amit nem akarnak neki kiadni. A jegyző elmondta, hogy a hanganyagot bármikor meghallgathatja, de ki nem adhatják, mert munkaanyag.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.