Megelégelték a szombathelyi MMIK-ban uralkodó áldatlan állapotokat, lecserélik az üzemeltetőt

Farkas Bazsi 2023-02-22 12:24:00
A Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-től átveszi az intézmény fenntartását a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.

Lassan két éve tart a szombathelyi MMIK lejtmenete. Az intézmény korábban egy öszvér megoldásban működött, az épület ugyanis a magyar állam tulajdona, de az üzemeltetés a szombathelyi önkormányzat végezte, egészen 2021-ig. Ekkor az  üzemeltetést is magához vonta az állam. 

Direkt erre a célra hozták létre a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-t, amelynek kezdetben 4 tulajdonosa volt.

A Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. 

Mára már csak két tulajdonos maradt az üzemeltető Nkft. mögött, a Magyar Teátrum Közhasznú NKft. és a Baross Imre Alapítvány.

Az utóbbi időben csak az MMIK botrányairól volt hangos a szombathelyi közélet. 2022 tavaszán, közvetlenül a választás előtt, a kulturális intézmény a kormány propaganda szövegével reklámozta magát a szombathelyi helyi járatos buszokon.

Szintén a kampányidőszakban az MMIK szervezte azokat a Szombathely környéki koncerteket, ahol rendre Hende Csaba mondott nyitóbeszédet. Az egyik ilyen koncerten aztán Bereczki Zoltán, énekes hányást imitálva nyilvánított véleményt a politikai megnyilvánulásról.

Nemrég pedig az épületben keletkezett tűz kapcsán derült ki, hogy mióta új üzemeltetője van azóta nincsen biztosítása az MMIK-nak.

Alig több, mint két hete pedig arról cikkeztünk, hogy a Déryné-program színházi előadása közben maguk a színészek is kiszóltak a színpadról a 14-16 fokos fűtetlen terem miatt.

600 milliós felújítástól a 15 ezer forintos bérleti díjig

2020 májusában Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester jelentette be, hogy az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése alapján az MMIK épületének felújítására 600 millió forint támogatás fog érkezni.

Ebből az épület beázó tetőszerkezetének javításán át, korszerzüsítésre is kellett volna futnia, sőt, úgy tűnt, hogy programokra is tudnak majd ebből a pénzből költeni.

Az épületről azonban jelenleg is potyog a csempe, fűtés nincsen, sőt, a napi nyitvatartást sem tudják megoldani.

Ezzel szemben pedig az MMIK büféjét üzemeltető Café5 Kft. mindössze 15 ezer forintot fizet bérleti díjként egy általa szervezett koncertért.

Az MMIK vezetősége az átláthatóságot is rendre akadályozza. Jelenleg is van olyan közérdekű adatigénylésünk, amit megtagadott, így a bíróság segítségét kell igénybe vennünk.

Úgy néz ki a kulturális élet meghatározó szereplői megelégelték a történteket, és hamarosan új üzemeltető érkezik az MMIK-ba.

A Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. egyik korábbi tulajdonosa a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány veszi át az épület üzemeltetését.

Erről a héten Rodics Eszter kuratóriumi elnök, és L. Simon László, a  Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója egyeztetett a szombathelyi városvezetéssel.

Fotó: Nemény András Facebook

Rodics Eszter kuratóriumi elnök az Ugytudjuk.hu megkeresésére azt írta: 

2023 tavaszától az MMIK NKft. nem üzemelteti tovább a volt megyei művelődési központot. Népfőiskolánk vagy saját maga vagy egy a saját, 100%-os tulajdonában lévő Kft.-n keresztül oldja meg a szép múltú intézmény működtetését a helyi szakmai szervezetekkel együttműködve. Ezt a megoldást a város vezetése is megnyugtatónak találta hétfői egyeztetésünkön.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.