Megelégelték a szombathelyi MMIK-ban uralkodó áldatlan állapotokat, lecserélik az üzemeltetőt

Farkas Bazsi 2023-02-22 12:24:00
A Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-től átveszi az intézmény fenntartását a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.

Lassan két éve tart a szombathelyi MMIK lejtmenete. Az intézmény korábban egy öszvér megoldásban működött, az épület ugyanis a magyar állam tulajdona, de az üzemeltetés a szombathelyi önkormányzat végezte, egészen 2021-ig. Ekkor az  üzemeltetést is magához vonta az állam. 

Direkt erre a célra hozták létre a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-t, amelynek kezdetben 4 tulajdonosa volt.

A Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. 

Mára már csak két tulajdonos maradt az üzemeltető Nkft. mögött, a Magyar Teátrum Közhasznú NKft. és a Baross Imre Alapítvány.

Az utóbbi időben csak az MMIK botrányairól volt hangos a szombathelyi közélet. 2022 tavaszán, közvetlenül a választás előtt, a kulturális intézmény a kormány propaganda szövegével reklámozta magát a szombathelyi helyi járatos buszokon.

Szintén a kampányidőszakban az MMIK szervezte azokat a Szombathely környéki koncerteket, ahol rendre Hende Csaba mondott nyitóbeszédet. Az egyik ilyen koncerten aztán Bereczki Zoltán, énekes hányást imitálva nyilvánított véleményt a politikai megnyilvánulásról.

Nemrég pedig az épületben keletkezett tűz kapcsán derült ki, hogy mióta új üzemeltetője van azóta nincsen biztosítása az MMIK-nak.

Alig több, mint két hete pedig arról cikkeztünk, hogy a Déryné-program színházi előadása közben maguk a színészek is kiszóltak a színpadról a 14-16 fokos fűtetlen terem miatt.

600 milliós felújítástól a 15 ezer forintos bérleti díjig

2020 májusában Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester jelentette be, hogy az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése alapján az MMIK épületének felújítására 600 millió forint támogatás fog érkezni.

Ebből az épület beázó tetőszerkezetének javításán át, korszerzüsítésre is kellett volna futnia, sőt, úgy tűnt, hogy programokra is tudnak majd ebből a pénzből költeni.

Az épületről azonban jelenleg is potyog a csempe, fűtés nincsen, sőt, a napi nyitvatartást sem tudják megoldani.

Ezzel szemben pedig az MMIK büféjét üzemeltető Café5 Kft. mindössze 15 ezer forintot fizet bérleti díjként egy általa szervezett koncertért.

Az MMIK vezetősége az átláthatóságot is rendre akadályozza. Jelenleg is van olyan közérdekű adatigénylésünk, amit megtagadott, így a bíróság segítségét kell igénybe vennünk.

Úgy néz ki a kulturális élet meghatározó szereplői megelégelték a történteket, és hamarosan új üzemeltető érkezik az MMIK-ba.

A Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. egyik korábbi tulajdonosa a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány veszi át az épület üzemeltetését.

Erről a héten Rodics Eszter kuratóriumi elnök, és L. Simon László, a  Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója egyeztetett a szombathelyi városvezetéssel.

Fotó: Nemény András Facebook

Rodics Eszter kuratóriumi elnök az Ugytudjuk.hu megkeresésére azt írta: 

2023 tavaszától az MMIK NKft. nem üzemelteti tovább a volt megyei művelődési központot. Népfőiskolánk vagy saját maga vagy egy a saját, 100%-os tulajdonában lévő Kft.-n keresztül oldja meg a szép múltú intézmény működtetését a helyi szakmai szervezetekkel együttműködve. Ezt a megoldást a város vezetése is megnyugtatónak találta hétfői egyeztetésünkön.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

Egy komplett tantermet újított fel a TDK a szombathelyi Gépipariban

Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott a felajánlott 10 millió forintból.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.