Megelégelték a szombathelyi MMIK-ban uralkodó áldatlan állapotokat, lecserélik az üzemeltetőt

Farkas Bazsi 2023-02-22 12:24:00
A Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-től átveszi az intézmény fenntartását a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.

Lassan két éve tart a szombathelyi MMIK lejtmenete. Az intézmény korábban egy öszvér megoldásban működött, az épület ugyanis a magyar állam tulajdona, de az üzemeltetés a szombathelyi önkormányzat végezte, egészen 2021-ig. Ekkor az  üzemeltetést is magához vonta az állam. 

Direkt erre a célra hozták létre a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-t, amelynek kezdetben 4 tulajdonosa volt.

A Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. 

Mára már csak két tulajdonos maradt az üzemeltető Nkft. mögött, a Magyar Teátrum Közhasznú NKft. és a Baross Imre Alapítvány.

Az utóbbi időben csak az MMIK botrányairól volt hangos a szombathelyi közélet. 2022 tavaszán, közvetlenül a választás előtt, a kulturális intézmény a kormány propaganda szövegével reklámozta magát a szombathelyi helyi járatos buszokon.

Szintén a kampányidőszakban az MMIK szervezte azokat a Szombathely környéki koncerteket, ahol rendre Hende Csaba mondott nyitóbeszédet. Az egyik ilyen koncerten aztán Bereczki Zoltán, énekes hányást imitálva nyilvánított véleményt a politikai megnyilvánulásról.

Nemrég pedig az épületben keletkezett tűz kapcsán derült ki, hogy mióta új üzemeltetője van azóta nincsen biztosítása az MMIK-nak.

Alig több, mint két hete pedig arról cikkeztünk, hogy a Déryné-program színházi előadása közben maguk a színészek is kiszóltak a színpadról a 14-16 fokos fűtetlen terem miatt.

600 milliós felújítástól a 15 ezer forintos bérleti díjig

2020 májusában Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester jelentette be, hogy az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése alapján az MMIK épületének felújítására 600 millió forint támogatás fog érkezni.

Ebből az épület beázó tetőszerkezetének javításán át, korszerzüsítésre is kellett volna futnia, sőt, úgy tűnt, hogy programokra is tudnak majd ebből a pénzből költeni.

Az épületről azonban jelenleg is potyog a csempe, fűtés nincsen, sőt, a napi nyitvatartást sem tudják megoldani.

Ezzel szemben pedig az MMIK büféjét üzemeltető Café5 Kft. mindössze 15 ezer forintot fizet bérleti díjként egy általa szervezett koncertért.

Az MMIK vezetősége az átláthatóságot is rendre akadályozza. Jelenleg is van olyan közérdekű adatigénylésünk, amit megtagadott, így a bíróság segítségét kell igénybe vennünk.

Úgy néz ki a kulturális élet meghatározó szereplői megelégelték a történteket, és hamarosan új üzemeltető érkezik az MMIK-ba.

A Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. egyik korábbi tulajdonosa a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány veszi át az épület üzemeltetését.

Erről a héten Rodics Eszter kuratóriumi elnök, és L. Simon László, a  Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója egyeztetett a szombathelyi városvezetéssel.

Fotó: Nemény András Facebook

Rodics Eszter kuratóriumi elnök az Ugytudjuk.hu megkeresésére azt írta: 

2023 tavaszától az MMIK NKft. nem üzemelteti tovább a volt megyei művelődési központot. Népfőiskolánk vagy saját maga vagy egy a saját, 100%-os tulajdonában lévő Kft.-n keresztül oldja meg a szép múltú intézmény működtetését a helyi szakmai szervezetekkel együttműködve. Ezt a megoldást a város vezetése is megnyugtatónak találta hétfői egyeztetésünkön.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.