Éljen Szombathely: Kampányüzemmódban az MMIK? 

Fehér Buda 2022-03-28 17:10:03
A szombathelyi városvezetés szerint a Magyar Művészeti Innovációs Központra keresztelt intézet direkt politikai rendezvények szervezésében vesz részt.

Nemrég érkezett az Éljen Szombathely! sajtóközleménye, amelyben a Magyar Művészeti Innovációs Központ politikai szerepvállalásáról írnak. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

Kampányüzemmódban az MMIK? 

A Szombathelyen 1973 óta működő MMIK ikonikus kulturális intézménye városunknak. Arról valószínűleg kevesebben tudnak, hogy a nevét rejtő betűszó ebben a közel ötven évben különböző elnevezéseket takart. Ezek mindig igyekeztek visszaadni az adott korszak szellemét, nyitáskor talán ezért is nevezhették el a rossz emlékű Münnich Ferencről. Később aztán ez már nem volt vállalható, ezért az akkor egyébként is megyei fenntartásban lévő intézmény nevét leegyszerűsítették, és maradt Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ. Ezt az elnevezést azt gondoljuk, hogy megszolgálta, hiszen Vas megye és Szombathely generációi jártak oda előadásokra, klubokba, kiállításokra, koncertekre és foglalkozásokra a mai napig nosztalgiát ébresztve az egykori odalátogatókban. Az utolsó időszaka nem volt méltó a múltjához, ezért is vettük örömmel, amikor az állammal meg tudtunk egyezni az intézmény átadásáról, hiszen reményeink szerint ez annak megmentését jelentette. Fontos elem volt, hogy a működését – akkor még mindkét oldalon – az addigiakhoz hasonlóan politikamentesen képzeltük el. Ez azonban nem így történt.

A hét végén Sében történt botrány – nevezetesen, hogy a meghívott művészt nem tájékoztatták arról, hogy a rendezvény nem vesztette el Hende Csaba melletti kampányjellegét – rámutatott, hogy az azóta Magyar Művészeti Innovációs Központra keresztelt intézet direkt politikai rendezvények szervezésében vesz részt. Ennek okait kívülről látni nehéz, következményeit tekintve viszont felháborítónak tartjuk. Ugyanis arra nincs érvényes magyarázat, hogy egy állami intézet milyen alapon száll bele bármely jelölt mellett a választási kampányba. Innentől pedig felmerül az intézmény vezetőjének a felelőssége. Mert, ha kényszer miatt volt kénytelen engedni ezt a gyalázatot, és nem lép vissza, akkor a tükör használatán kell elgondolkodnia. Ha viszont önként engedélyezte, akkor ez úton szólítjuk fel, hogy távozzon a pozíciójából. Mert ami most történt, az példátlan és megengedhetetlen. Nem akarjuk az eredeti kommunista, állampárti névadó szellemét átcsomagolva sem Sében, sem Szombathelyen látni.

Éljen Szombathely! Egyesület

Nemrég írtunk arról, hogy az MMIK az államhoz való visszakerülésével fontos bástyája lett a kultúrharcnak. Az intézmény működtetésére létrehozták a Magyar Művészeti Innovációs Központot, amelynek négy tulajdonosa van, amelyek mind kivétel nélkül Fidesz közeliek, vagy egy az egyben az állam tulajdona: a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Nemrég pedig a szombathelyi buszokon olyan reklám jelent meg, amelyben az MMIK a Fidesz szlogenjét használva reklámozta magát:

A kormány propagandaszlogenjével reklámozza magát a szombathelyi MMIK

Az egyik szombathelyi helyi járatos busz hátsó falán látható a következő reklám: A szöveg szerint: Az MMIK előre megy, nem hátra. Kultúra előre megy, nem hátra. Ez pontosan megegyezik azzal a propaganda szlogennel, mint amit a Fidesz kormány kezdett el fújni hetek óta.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.