Éljen Szombathely: Kampányüzemmódban az MMIK? 

Fehér Buda 2022-03-28 17:10:03
A szombathelyi városvezetés szerint a Magyar Művészeti Innovációs Központra keresztelt intézet direkt politikai rendezvények szervezésében vesz részt.

Nemrég érkezett az Éljen Szombathely! sajtóközleménye, amelyben a Magyar Művészeti Innovációs Központ politikai szerepvállalásáról írnak. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

Kampányüzemmódban az MMIK? 

A Szombathelyen 1973 óta működő MMIK ikonikus kulturális intézménye városunknak. Arról valószínűleg kevesebben tudnak, hogy a nevét rejtő betűszó ebben a közel ötven évben különböző elnevezéseket takart. Ezek mindig igyekeztek visszaadni az adott korszak szellemét, nyitáskor talán ezért is nevezhették el a rossz emlékű Münnich Ferencről. Később aztán ez már nem volt vállalható, ezért az akkor egyébként is megyei fenntartásban lévő intézmény nevét leegyszerűsítették, és maradt Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ. Ezt az elnevezést azt gondoljuk, hogy megszolgálta, hiszen Vas megye és Szombathely generációi jártak oda előadásokra, klubokba, kiállításokra, koncertekre és foglalkozásokra a mai napig nosztalgiát ébresztve az egykori odalátogatókban. Az utolsó időszaka nem volt méltó a múltjához, ezért is vettük örömmel, amikor az állammal meg tudtunk egyezni az intézmény átadásáról, hiszen reményeink szerint ez annak megmentését jelentette. Fontos elem volt, hogy a működését – akkor még mindkét oldalon – az addigiakhoz hasonlóan politikamentesen képzeltük el. Ez azonban nem így történt.

A hét végén Sében történt botrány – nevezetesen, hogy a meghívott művészt nem tájékoztatták arról, hogy a rendezvény nem vesztette el Hende Csaba melletti kampányjellegét – rámutatott, hogy az azóta Magyar Művészeti Innovációs Központra keresztelt intézet direkt politikai rendezvények szervezésében vesz részt. Ennek okait kívülről látni nehéz, következményeit tekintve viszont felháborítónak tartjuk. Ugyanis arra nincs érvényes magyarázat, hogy egy állami intézet milyen alapon száll bele bármely jelölt mellett a választási kampányba. Innentől pedig felmerül az intézmény vezetőjének a felelőssége. Mert, ha kényszer miatt volt kénytelen engedni ezt a gyalázatot, és nem lép vissza, akkor a tükör használatán kell elgondolkodnia. Ha viszont önként engedélyezte, akkor ez úton szólítjuk fel, hogy távozzon a pozíciójából. Mert ami most történt, az példátlan és megengedhetetlen. Nem akarjuk az eredeti kommunista, állampárti névadó szellemét átcsomagolva sem Sében, sem Szombathelyen látni.

Éljen Szombathely! Egyesület

Nemrég írtunk arról, hogy az MMIK az államhoz való visszakerülésével fontos bástyája lett a kultúrharcnak. Az intézmény működtetésére létrehozták a Magyar Művészeti Innovációs Központot, amelynek négy tulajdonosa van, amelyek mind kivétel nélkül Fidesz közeliek, vagy egy az egyben az állam tulajdona: a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Nemrég pedig a szombathelyi buszokon olyan reklám jelent meg, amelyben az MMIK a Fidesz szlogenjét használva reklámozta magát:

A kormány propagandaszlogenjével reklámozza magát a szombathelyi MMIK

Az egyik szombathelyi helyi járatos busz hátsó falán látható a következő reklám: A szöveg szerint: Az MMIK előre megy, nem hátra. Kultúra előre megy, nem hátra. Ez pontosan megegyezik azzal a propaganda szlogennel, mint amit a Fidesz kormány kezdett el fújni hetek óta.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.