A szülők tiltakozása ellenére két tagóvoda bezárása mellett döntött a győri közgyűlés

Pintér Bence 2023-02-21 14:01:00
Az alpolgármester elmondta: kevés a gyerek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a győri városvezetés a Gyárvárosi Óvoda és Győri Mosolyvár Óvoda egy-egy tagóvodájának bezárást javasolta a keddi közgyűlésen. Egészen pontosan a Kiskúti és a Micimackó tagóvodákról van szó, amelyeket szeptember elsejétől zárnak be. A témában először Pergel Elza (KDNP) területért felelős alpolgármester szólalt fel, aki elmondta: trend Győrben, hogy csökken az óvodás gyerekek száma. A rendszer a csúcspontján 5343 férőhelyre van kiépítve, ami 37 önállóan működő óvodát jelent 12 központtal.

Jelenleg 3642 gyerek van ebben a rendszerben, az alpolgármester szerint az optimális kihasználtságához közel kétezer gyerek hiányzik.

Szerinte az intézményrendszer kiigazítására van szükség. A létszámcsökkenésnek az is oka, hogy nagyon sokan költöznek ki az agglomerációba, ahol nagyot fejlődött az intézményrendszer. A bölcsődei létszámigény nem csökken, a teljes rendszer ki van használva, és bővítik is. Szerinte az a fenntartó feladata, hogy az igényekhez igazítsa a rendszert. Ennek kapcsán arról is beszélt, hogy körzetes rendszer van, ennek alapján lett kialakítva az óvodai hálózat, de ez is változik, egyes környéken több lesz az idős, máshol nagyobb igény lenne az óvodára. Hangsúlyozta, hogy nem véletlenül nem bezárásról, hanem átszervezésről beszélnek, mivel ez a fenti okokból átszervezés.

A két tagóvodának nincsen hatvan százalékos kihasználtsága az alpolgármester szerint, és nincs negyven százalék a körzetes gyerekek aránya, vannak vidéki gyerekek, akiket az itt dolgozó szülők ide hoztak be. Ezeken a vidéki településeken azonban vannak óvodák – mondta Pergel Elza, aki hangsúlyozta, hogy jól kihasznált intézményrendszert akarnak működtetni. Hozzátette, hogy az óvodavezetőkkel tárgyaltak, értesítették a szülőket, lehetett véleményt mondani – mindkét helyen tiltakoztak egyébként a szülők a bezárás ellen.

Pergel Elza elmondta, hogy csak negatív vélemények érkeztek, ez azonban nem jelenti azt, hogy pozitív, elfogadó vélemények ne lennének. „A pozitív, elfogadó véleményekkel nem igazán jelentkeztek, de nyilvánvaló, hogy számunkra ez nem azt jelenti, hogy nekik nincs véleményük, hanem azt, hogy de van” – mondta. Az egyik körzetből 200, a másikból 240 aláírás érkezett, és megállapította, hogy a többség nem örült a bezárásnak, de például a nagycsoportos gyerekek szülei is aláírták a petíciót, akiket nem is érint már az átszervezés. Kifejtette, hogy ellenőrizték ilyen szempontból az aláírásokat.

A Kiskúti Tagóvodában 81 férőhelyen 61 gyerek van, ahonnan 17-en mennek iskolába, és a helyi védőnők szerint 22 gyerek érkezhetne az óvodába, de a körzetből beíratott gyerekek száma a 40 százalékot nem szokta elérni. A másik óvodában a 116 férőhelyre 49 gyerek maradna jövőre, és maximum 16 fő érkezne a körzetből, de ők nem mind ide fognak jönni. Köszöni, hogy a szülők leírták, hogy az óvodák és az óvónők kiválóak, de ezt nem lehet szerinte érzelmi alapon kezelni, szerinte a számok miatt muszáj egyszerűen lépni az ügyben. A Micimackó óvoda esetében nagyon közel van a másik óvoda, ahol szintén alacsony a kihasználtság.

Kiemelte: komplett csoportokat helyeznek át óvónőkkel együtt a legközelebbi óvodába, ahová viszik magukkal a játékokat is.

Azt is elmondta: Szálasy Lászó képviselő (Fidesz) korábban felrótta neki, hogy azt mondta: ha nagy lesz a tiltakozás, nem lépik meg a bezárást. Pergel Elza alpolgármester elmondta, hogy ez az állítása nem a két tagóvodára, hanem egy jóval szélesebbkörű bezárási tervre vonatkozott, amit végül nem valósítanak meg. Arról is beszélt, hogy a bezárás ideiglenes annyiban, hogy a tagóvodák épületei nem kerülnek ki a rendszerből (bár az óvodák konkrét kezeléséből igen), nem kótyavetyélik el őket, és úgy fogják hasznosítani őket, ahogy a legjobb, pl. a szociális, idősügyi ellátásban.

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezután megadta a szót a Kiskúti tagóvoda szülői munkaközösségének elnökének. Elmondta: az Ipari Park közelsége miatt jár sok gyerek ezekbe az óvodákba, ezért sok a „külsős”, nem gyárvárosi, likócsi gyerek itt. A kiskúti óvodának volt a legnagyobb udvara, illetve nem emeletes az épület, babakocsival könnyű volt bejárni az épületbe. Likócson most kezdtek el építeni egy óvodát száz lakással, nem tudja, hogy ezt beleszámolták-e a dologba. Szerinte nem fognak kijönni a négyzetméterek sem az új létszámokkal. Szerinte ha megszünteti a közgyűlés a Kiskúti taóvodát, akkor magasak lesznek a csoportlétszámok.

Zsatku Ildikó csoportvezető a Polgármesteri Hivatal részéről reagált, elmondta, hogy a Kiskúti Tagóvodából az egyik csoport a Tündérkert Óvodába kerülne, de nem a kisebb üres csoportszobába, hanem egy ottani, kisebb létszámú csoport kerülne a most kihasználatlan szobába. A Gyárvárosi Óvodában nincs ilyen probléma, ott a csoportszoba megfelelő méretű.

Az ügyben Pollreisz Balázs (MSZP) önkormányzati képviselő szólalt fel még, elmondta, hogy ő érzelmi alapon kötődik az óvodához, az ő gyereke is ide járt. KIfejtette: a játékokat átviszik, de a nagy udvart és a fákat nem tudják átvinni. Elmondta: nem fogja tudni támogatni két óvoda bezárását, és még hozzátette: bolsevik tempó, hogy az önkormányzat az aláírások alapján elkezdte beazonosítgatni az embereket, hogy jogosan írták-e alá. Pergel Elza erre azt mondta, hogy meg kell vizsgálni az aláírásokat.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) is beszélt, mégpedig arról, hogy mi lesz az épülettel, a területtel. Glázer Tímea (DK) is felszólalt, kifejtette, hogy ő sem ért egyet azzal, hogy csak a most érintett szülők nyilváníthassanak véleményt az ügyről. Azt is elmondta, hogy Pergel Elza expozéja majdnem meggyőzte, de a szülői munkaközösség képviselője végül meggyőzte, és nem fogja támogatni a bezárást. Kérdésére kiderült, hogy nem lesz létszámleépítés az óvodáknál. Bárány István (független) elmondta aggodalmát, miszerint a fejlődés magával hozhatja, hogy újra nagyobb igény lesz ezeken a környékeken is az óvodai férőhelyekre; és kérdezte, hogy mennyit spórol ezzel az önkormányzat.

Az alpolgármester erre elmondta, hogy a két óvoda bezárásval összesen 22 milliót, és hozzátette: ez nem gazdasági döntés volt, a férőhelyek miatt döntöttek a két tagóvoda bezárása mellett.

A közgyűlés fideszes többsége végül megszavazta a két óvoda bezárását, Bárány István tartózkodott, Pollreisz Balázs, Balla Jenő és Glázer Tímea nemet nyomott. A két érintett terület képviselői (Hajtó Péter és a már említett Szálasy László, mindketten fideszesek) nem vettek részt az ülésen, illetve az ülésnek ezen a részén, így nem is szavaztak az ügyről. Előbbinek korábban távoznia kellett, utóbbi pedig információink szerint a váratlanul áthelyezett közgyűlési időpont miatt nem tudott részt venni az ülésen.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.