A szülők tiltakozása ellenére két tagóvoda bezárása mellett döntött a győri közgyűlés

Pintér Bence 2023-02-21 14:01:00
Az alpolgármester elmondta: kevés a gyerek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a győri városvezetés a Gyárvárosi Óvoda és Győri Mosolyvár Óvoda egy-egy tagóvodájának bezárást javasolta a keddi közgyűlésen. Egészen pontosan a Kiskúti és a Micimackó tagóvodákról van szó, amelyeket szeptember elsejétől zárnak be. A témában először Pergel Elza (KDNP) területért felelős alpolgármester szólalt fel, aki elmondta: trend Győrben, hogy csökken az óvodás gyerekek száma. A rendszer a csúcspontján 5343 férőhelyre van kiépítve, ami 37 önállóan működő óvodát jelent 12 központtal.

Jelenleg 3642 gyerek van ebben a rendszerben, az alpolgármester szerint az optimális kihasználtságához közel kétezer gyerek hiányzik.

Szerinte az intézményrendszer kiigazítására van szükség. A létszámcsökkenésnek az is oka, hogy nagyon sokan költöznek ki az agglomerációba, ahol nagyot fejlődött az intézményrendszer. A bölcsődei létszámigény nem csökken, a teljes rendszer ki van használva, és bővítik is. Szerinte az a fenntartó feladata, hogy az igényekhez igazítsa a rendszert. Ennek kapcsán arról is beszélt, hogy körzetes rendszer van, ennek alapján lett kialakítva az óvodai hálózat, de ez is változik, egyes környéken több lesz az idős, máshol nagyobb igény lenne az óvodára. Hangsúlyozta, hogy nem véletlenül nem bezárásról, hanem átszervezésről beszélnek, mivel ez a fenti okokból átszervezés.

A két tagóvodának nincsen hatvan százalékos kihasználtsága az alpolgármester szerint, és nincs negyven százalék a körzetes gyerekek aránya, vannak vidéki gyerekek, akiket az itt dolgozó szülők ide hoztak be. Ezeken a vidéki településeken azonban vannak óvodák – mondta Pergel Elza, aki hangsúlyozta, hogy jól kihasznált intézményrendszert akarnak működtetni. Hozzátette, hogy az óvodavezetőkkel tárgyaltak, értesítették a szülőket, lehetett véleményt mondani – mindkét helyen tiltakoztak egyébként a szülők a bezárás ellen.

Pergel Elza elmondta, hogy csak negatív vélemények érkeztek, ez azonban nem jelenti azt, hogy pozitív, elfogadó vélemények ne lennének. „A pozitív, elfogadó véleményekkel nem igazán jelentkeztek, de nyilvánvaló, hogy számunkra ez nem azt jelenti, hogy nekik nincs véleményük, hanem azt, hogy de van” – mondta. Az egyik körzetből 200, a másikból 240 aláírás érkezett, és megállapította, hogy a többség nem örült a bezárásnak, de például a nagycsoportos gyerekek szülei is aláírták a petíciót, akiket nem is érint már az átszervezés. Kifejtette, hogy ellenőrizték ilyen szempontból az aláírásokat.

A Kiskúti Tagóvodában 81 férőhelyen 61 gyerek van, ahonnan 17-en mennek iskolába, és a helyi védőnők szerint 22 gyerek érkezhetne az óvodába, de a körzetből beíratott gyerekek száma a 40 százalékot nem szokta elérni. A másik óvodában a 116 férőhelyre 49 gyerek maradna jövőre, és maximum 16 fő érkezne a körzetből, de ők nem mind ide fognak jönni. Köszöni, hogy a szülők leírták, hogy az óvodák és az óvónők kiválóak, de ezt nem lehet szerinte érzelmi alapon kezelni, szerinte a számok miatt muszáj egyszerűen lépni az ügyben. A Micimackó óvoda esetében nagyon közel van a másik óvoda, ahol szintén alacsony a kihasználtság.

Kiemelte: komplett csoportokat helyeznek át óvónőkkel együtt a legközelebbi óvodába, ahová viszik magukkal a játékokat is.

Azt is elmondta: Szálasy Lászó képviselő (Fidesz) korábban felrótta neki, hogy azt mondta: ha nagy lesz a tiltakozás, nem lépik meg a bezárást. Pergel Elza alpolgármester elmondta, hogy ez az állítása nem a két tagóvodára, hanem egy jóval szélesebbkörű bezárási tervre vonatkozott, amit végül nem valósítanak meg. Arról is beszélt, hogy a bezárás ideiglenes annyiban, hogy a tagóvodák épületei nem kerülnek ki a rendszerből (bár az óvodák konkrét kezeléséből igen), nem kótyavetyélik el őket, és úgy fogják hasznosítani őket, ahogy a legjobb, pl. a szociális, idősügyi ellátásban.

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezután megadta a szót a Kiskúti tagóvoda szülői munkaközösségének elnökének. Elmondta: az Ipari Park közelsége miatt jár sok gyerek ezekbe az óvodákba, ezért sok a „külsős”, nem gyárvárosi, likócsi gyerek itt. A kiskúti óvodának volt a legnagyobb udvara, illetve nem emeletes az épület, babakocsival könnyű volt bejárni az épületbe. Likócson most kezdtek el építeni egy óvodát száz lakással, nem tudja, hogy ezt beleszámolták-e a dologba. Szerinte nem fognak kijönni a négyzetméterek sem az új létszámokkal. Szerinte ha megszünteti a közgyűlés a Kiskúti taóvodát, akkor magasak lesznek a csoportlétszámok.

Zsatku Ildikó csoportvezető a Polgármesteri Hivatal részéről reagált, elmondta, hogy a Kiskúti Tagóvodából az egyik csoport a Tündérkert Óvodába kerülne, de nem a kisebb üres csoportszobába, hanem egy ottani, kisebb létszámú csoport kerülne a most kihasználatlan szobába. A Gyárvárosi Óvodában nincs ilyen probléma, ott a csoportszoba megfelelő méretű.

Az ügyben Pollreisz Balázs (MSZP) önkormányzati képviselő szólalt fel még, elmondta, hogy ő érzelmi alapon kötődik az óvodához, az ő gyereke is ide járt. KIfejtette: a játékokat átviszik, de a nagy udvart és a fákat nem tudják átvinni. Elmondta: nem fogja tudni támogatni két óvoda bezárását, és még hozzátette: bolsevik tempó, hogy az önkormányzat az aláírások alapján elkezdte beazonosítgatni az embereket, hogy jogosan írták-e alá. Pergel Elza erre azt mondta, hogy meg kell vizsgálni az aláírásokat.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) is beszélt, mégpedig arról, hogy mi lesz az épülettel, a területtel. Glázer Tímea (DK) is felszólalt, kifejtette, hogy ő sem ért egyet azzal, hogy csak a most érintett szülők nyilváníthassanak véleményt az ügyről. Azt is elmondta, hogy Pergel Elza expozéja majdnem meggyőzte, de a szülői munkaközösség képviselője végül meggyőzte, és nem fogja támogatni a bezárást. Kérdésére kiderült, hogy nem lesz létszámleépítés az óvodáknál. Bárány István (független) elmondta aggodalmát, miszerint a fejlődés magával hozhatja, hogy újra nagyobb igény lesz ezeken a környékeken is az óvodai férőhelyekre; és kérdezte, hogy mennyit spórol ezzel az önkormányzat.

Az alpolgármester erre elmondta, hogy a két óvoda bezárásval összesen 22 milliót, és hozzátette: ez nem gazdasági döntés volt, a férőhelyek miatt döntöttek a két tagóvoda bezárása mellett.

A közgyűlés fideszes többsége végül megszavazta a két óvoda bezárását, Bárány István tartózkodott, Pollreisz Balázs, Balla Jenő és Glázer Tímea nemet nyomott. A két érintett terület képviselői (Hajtó Péter és a már említett Szálasy László, mindketten fideszesek) nem vettek részt az ülésen, illetve az ülésnek ezen a részén, így nem is szavaztak az ügyről. Előbbinek korábban távoznia kellett, utóbbi pedig információink szerint a váratlanul áthelyezett közgyűlési időpont miatt nem tudott részt venni az ülésen.

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.