Multi vagy kis cég? Előnyök és hátrányok

ugytudjuk.hu 2022-12-30 11:31:00
Álláskeresés során az ember több szempontot is mérlegel, hiszen nagyon nem mindegy, hol tölti az ideje nagy részét.

Mindenki más típusú céges kultúrában érzi jól magát. Egyesek számára nem gond a nagyvállalati és multinacionális környezet, hiszen itt egy nagy egésznek lehetnek a részei. Ezzel szemben mások a kisvállalatokra teszik le a voksukat, hiszen jobban tudnak koncentrálni, kevésbé érzik a nyomást, családiasabb a hangulat. 

Ebben a cikkben azt fejtjük ki, hogy melyiknek mik az előnyei és a hátrányai.

Multi vagy kisvállalat?

Természetesen mindegyik környezetnek és kultúrának megvannak a maga előnyei, valamint hátrányai. Nem árt tisztában lenni ezekkel, hiszen csak akkor találhatjuk meg azt az állást, amiben jól érezhetjük magunkat, ha mindent alaposan átgondolunk. Szilágyi Judit például Milánóban, Londonban és Seattle-ben is vállalt munkát multinacionális vállalatoknál, mielőtt elkezdett volna a Deluxe csapatánál dolgozni. Tulajdonképpen mindegyikből lehet tapasztalatokat szedni, így egyik sem vakvágány, ha az ember munkát keres.

Mire lehet számítani egy multinacionális cégnél?

Multinak azokat a cégeket lehet nevezni, amelyeknél a tulajdonosok köre több országból tevődik össze. Ezeket sosem szabad összekeverni a transznacionális vállalatokkal, hiszen ott sokkal nagyobb az átívelés az országok között a tevékenységek kapcsán. 

Fő előnyük kétségkívül a kiemelt kereseti lehetőségek. A legtöbb cégnél ugyanis magasabb bért adnak, emellé juttatási csomagok járnak, de nem ritka a sportolási vagy éppen vásárlási kedvezmény. Karrierépítés szempontjából sem mindegy, hiszen a legtöbb helyen van lehetőség előrébb lépni, ha valaki eltökélt és szorgalmas. Sokkal könnyebben elérhető és megvalósítható egy ilyen vállalatnál az a cél, amit kitűzünk magunknak, mint egy kisvállalatnál. Ez főként a cég nagy mérete miatt van így, hiszen kihasználhatóak a területek, könnyen átkerülhetünk egyik helyről a másikra. 

Egy nagyvállalat számos képzési lehetőséget biztosít az ember számára. Gyakran adódik lehetőség nyelvet tanulni, szakmai tanfolyamon részt venni, esetleg skilleket fejleszteni. Emellett ne feledkezzünk meg a cég presztízséről sem, hiszen egy multinál eltöltött időszak nagy mértékben emelheti a munkavállaló értékét. Ezzel nagy könnyedséget ad a későbbi munkakeresés során. Biztos az anyagi háttér, nem kell szinte sosem tartani attól, hogy esetleg csődbe megy. Persze ritkán előfordul, de jóval kisebb az esély arra, hogy emiatt küldenek el. 

Milyen hátrányai vannak egy multinak?

Nem mehetünk el szó nélkül a negatívumok mellett sem. A döntések itt gyakran bonyolultak és igen macerásak. Sokszor jóval több időt vesznek igénybe, mint arra számítani lehet. A munkafolyamatok sokszor szoros rendhez kötöttek, kevésbé valósíthatjuk meg a saját elképzeléseinket. Egy nemzetközi környezetben sokszor érezhetjük, hogy a munkák nem sok hatással van a vállalatra. Egy kis porszemként tekintünk magunkra, pedig ez azért közel sem így megy. 

Számolni kell továbbá a gyakori személyi változásokkal, hiszen a vezetőségben szinte mindig áthelyezések vannak, ami nagy hatással lehet a hétköznapi dolgokra, valamint a cég működésére egyaránt. 

Mire lehet számítani egy kis cégnél?

Egy kisebb vállalat esetében a felvételi eljárás sokkal könnyebb és gyorsabb. Nem meglepő, ha sokszor már egyetlen interjú után megkapjuk az állást. Általában mindenki jól ismeri a másikat, családias a hangulat, ami sokak számára fontos dolog. Jellemző még, hogy itt önállóbban lehetünk, szinte azonnal megvan a munka eredménye. Nagyobb teret kapunk az egyes feladatoknál, így bátran lehetnek ötleteink és elképzeléseink, hiszen ezeket a legtöbb esetben megvalósíthatjuk. 

Egy kisebb cégnél rugalmasabbak, ami megmutatkozik a munkavégzés ideje, valamint a hely tekintetében is. Eldönthetjük, hogy mikor akarunk szabadságra menni, így a családnak egyszerűbb dolga lesz a nyaralás során. 

Amíg a multiknál egy-egy területre kell fókuszálni, addig itt jóval szélesebb a feladatkör, szinte mindenhez kell érteni, mindenből ki kell venni a részünket. Ezáltal jóval nagyobb tapasztalatra lehet szert tenni. 

Milyen hátrányokkal kell szembenézni?

Ahogy mindennek, úgy ennek is vannak negatív részei. Itt nem túl gyakran emelik a fizetést, de a béren kívüli juttatások mértéke sem túl magas, ha egyáltalán van. Kisebb az esélye annak, hogy előrébb tudunk lépni. Hiába nyújtunk kiemelkedő teljesítményt, évekig ugyanabban a pozícióban kell dolgozni. 

Probléma továbbá, hogy kevesebb idő áll rendelkezésre a betanuláshoz, hiszen alacsony létszámmal működnek, így szinte azonnal a mély vízbe dobnak bennünket. Nem véletlen, hogy itt ritka, ha valaki pályakezdőt akar foglalkoztatni. Nincs mentor, akinek ideje lenne elmagyarázni mindent az alapoktól. 

Említsük meg még a stabilitást is, hiszen gondot jelenthet egy gazdasági válság, egy infláció, bármi ami hatással van a működésre. Itt tehát nagyobb az esélye annak, hogy veszélybe kerül az állásunk. Természetesen nem kell napi szinten aggódni, de azért ezt is érdemes megfontolni. 

Szponzorált tartalmat olvastál.

Szólj hozzá!

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 ben a Fidelitas egykori tagját, aki minap a nyilvánosság elé lépett. Kozma Lilla Rita még csak 15 éves kiskorú volt, amikor a Fidesz által védett szexuális bűnöző bántalmazhatta, amivel egy életre szóló traumát okozhatott neki.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.