Dézsi polgármester: Több milliárdos hiánnyal kell számolni év végére

Pintér Bence 2022-09-28 12:31:43
„A várost pedig nem vagyok hajlandó csődbe vinni. (...) Itt nem lehet jópofizni!” – nyilatkozta a polgármester

Érdekes műfajú, függőbeszédes „interjút”, vagy inkább hosszú nyilatkozatot adott a Pesti Srácoknak Dézsi Csaba András győri polgármester a város anyagi helyzetéről. Ebben először ismerte el, hogy az energiaválság miatt a városvezetés döntése alapján zártak be az országban példátlan módon majdnem minden kulturális- és sportintézményt Győrben már szeptember közepén, vagy ahogy a polgármester fogalmazott:

„prioritást állítottak fel a szolgáltatásokban: az intézményeknek nem minden telephelye lesz folyamatosan nyitva, annak érdekében, hogy a kiemelten fontos feladatok, mint a gyermekek vagy az idősek ellátása semmiben ne szenvedjenek hiányt”.

A polgármester a lapnak elmondta, hogy szerinte a győriek bizalmát „hiteles városvezetéssel, kommunikációval és nyitottsággal” nyerte el. „Amikor meghirdettem a nyitott városházát, megígértem, hogy mindig mindenről beszélni fogunk, elérhető leszek és mindig azt mondom, amit gondolok. Pontosan ezért nem fogok most sem kertelni; azt akarom, hogy lássák tisztán a helyzetünket” – nyilatkozta a polgármester, aki ehhez képest az elmúlt években számos alkalommal hallgatott el dolgokat a győriek elől, nem volt elérhető, a városháza pedig annyira nyitott, hogy a legtriviálisabb közérdekű adatigénylésekre sem hajlandóak válaszolni.

Dézsi polgármester jelen helyzetben sem kommunikált egyenesen: Facebook-oldalán az adott héten és azóta sem posztolt semmi érdemit a bezárásokról, a témáról egyedül a GyőrPlusz Rádióban nyilatkozott, ahol azonban szintén nem vállalta magára a bezárások felelősségét, ehelyett azt az intézményvezetőkre hárította, akikkel egyébként a hét elején saját elmondása szerint azt közölte, hogy nem tudnak nekik pénzt adni, de ha lehet, ne menjenek csődbe – közben pedig ne rúgjanak ki senkit. A közgyűlésen pedig azt mondta, hogy Brüsszel a hibás.

„Mi még hideg vízben fürödtünk...”

Ezután a polgármester áttért az energiaválsg témájára, és először arról beszélt, hogy milyen jó dolgunk volt az elmúlt években, bezzeg a régi jó idők még megedzették az embert:

„az edzőteremben akkoriban reggel nem volt fűtés, gyakran hideg vízben zuhanyoztak edzést követően, de nem panaszkodott senki, mert szerették, amit csináltak. A túlzott kényelem már nem egészséges; általános jelenség lett, hogy mindenki beül az autójába, végigaraszolja a dugókat reggel és délután a városban, megesszük, amit megkívánunk, aztán meg diétáznunk, fogyókúráznunk és edzenünk kell, hogy valamennyire egészségesek maradjunk”.

Ezért szerinte valójában a kialakult helyzet egy figyelmeztetés Istentől, hogy „észrevegyük, mekkora baj van az életmódunkkal”. Ezután egy hosszas orvosi példával magyarázta el, hogy miért zárták be a legtöbb önkormányzati intézmény nagyon rövid határidővel a hónap közepén arra kncentrálva, hogy a legfontosabb intézményeket tudják működtetni:

„A kezdetektől azokat a feladatainkat helyeztük a középpontba, ami az élelmezést, a gyermekek és idősek ellátást érinti. Ezekben az intézményekben a villanyt és a fűtést nem minimális, hanem az optimális szinten fogjuk biztosítani.”

Több milliárdos hiány lehet év végére

A cikk végén a polgármester elmondta, hogy számításaik szerint

még a bezárásokkal együtt is több milliárdos hiánnyal számolhatnak év végére.

Első alkalommal mondott konkrét számokat is: békeidőben nagyságrendileg 400 millió forint volt a város kivilágításának költsége egy évben, napjainkban ez havi bruttó 90 millió forint. „A következő évben, ha ez a tendencia folytatódik, mintegy 4 milliárdos költséggel kell számolnia Győrnek” – arról a polgármester nem beszélt, amiről forrásaink igen, miszerint a város egyébként is el van maradva az áramszámla kifizetésével az E.ON felé – a céget nemrég támadta a rádióban egyébként a polgármester.

„A várost pedig nem vagyok hajlandó csődbe vinni. Minden intézményünk csak addig nyújtózkodhat, ameddig a takarónk ér! Itt nem lehet jópofizni!” – nyilatkozta a polgármester, kiemelve, hogy a cél az, hogy senki ne veszítse el a munkáját. Emellett még arról beszélt, hogy az uszodák nyitvatartása most nem legfontosabb dolog:

„Azoknak, akik az uszodabezárás miatt aggódnak, vagy negatív hangulatot keltenek, a városvezető azt üzente: sajnálja és próbálja megérteni, ha valakinek most ez a legnagyobb problémája, de ő elsősorban nem az úszásprogramok miatt aggódik”

– írták a cikkben. Ezután kifejtette, hogy ő inkább a háború miatt aggódik. A cikkben korábban idézték még a témában, ott azt mondta: az Úszó Nemzet Program folytatása miatt tárgyaltak Wladár Sándor elnök úrral, keresik a lehetőségeinket, „de azt látni kell, hogy ezt nem tudjuk most megoldani az Úszószövetség hathatós együttműködése nélkül”. Korábban megkérdeztük a Magyar Úszó Szövetséget, hogy mi várható Győrben, de nem kaptunk választ.

Szólj hozzá!

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.

Januárban nem változik a menetrend, tárgyal a város és a Volán

Nincs megegyezés a Volánnal, idénre 1,5 milliárd forintot kérne pluszban a cég, a polgármester még az előző évit sem akarja kifizetni.