Nem csak az áremelkedés miatt kell kiakadni az új győri parkolórendeleten

Pintér Bence 2021-10-22 18:12:06
A bérletárak hatszoros drágulása brutális, de még súlyosabb, hogy május óta semmit nem kommunikált a döntésről a városvezetés.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Mint arról nemrég beszámoltunk, Győrben kiterjesztik a fizetős parkolózónát Nádorvárosban, ezzel párhuzamosan pedig növekedik a kedvezményes lakossági parkolóbérlet ára is: nem kicsit, hanem egyenesen a hatszorosára, négyezer forintról huszonnégyezer forintra. Magyarul jövő januártól egy csomó győri lakosnak kell ennyi pénzt fizetnie azért, hogy a lakása környékén parkoljon közterületen.

A döntés önmagában, szakmailag természetesen lehet jó döntés: egyre több az autó, egyre súlyosabb gond a parkolás, a helyi lakosok akár fel is lélegezhetnek, hiszen az is következhet a döntésből, hogy kevesebben használják a környéket ingyenes parkolónak, hogy bejussanak a belvárosba, vagy a helyben található intézményekbe, és így nekik is biztosabban lehet helyük. Egyúttal a fizetős zóna kiterjesztése elméletben serkenthetné a közösségi közlekedés vagy a kerékpár használatát, ami egyértelműen jó irány lenne.

Akadnak azonban problémák. Az egyik az, hogy a győri közösségi közlekedés egyelőre nem alkalmas arra, hogy tömegek válasszák az autó helyett. Mint azt többen is megjegyezték, nagy városrészek nincsenek rendesen összekötve a buszhálózat által (például Marcalváros és Szabadhegy), és a meglévő vonalakon sem járnak olyan sűrűséggel a buszok, hogy az tömegek számára valódi alternatívát jelentsen.

Ami nagyobb gond, hogy ennek megoldására a város részéről sem mutatkozik nagy készség: a polgármester ugyan beszél az elővárosi vasútról, ami jó megoldás lehet, de a tervekből egyelőre nem sok mindent láttunk materializálódni. Ugyanígy marginálisan kezeli a városvezetés a kerékpárhálózat és kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, pedig azzal is alapvető problémák vannak.

Harmadrészt igaz az is, hogy a megemelt árú kedvezményes lakossági parkolóbérlet sem ad névre szóló parkolóhelyet,

így nem teljesen gonosz dolog egyfajta védelmi pénzként felfogni ezt az új fizetős zónákban: mostantól azért kell fizetned, hogy ne büntessünk meg.

De mindezen nagyívű, városstratégiai problémák mellett van egy még nagyobb gond.

A városvezetés semmit sem kommunikált a parkolórendelet változásáról

Dézsi polgármester rendeletmódosítása májusi, a rendelet jövő év január elsejétől érvényes. Mi most cikket írtunk belőle, miután egy kedves olvasónk felhívta a figyelmünket az ügyre,

de vajon mikor akart erről bármit is kommunikálni a városvezetés?

Amikor kikerülnek a parkolóórák a Magyar utcában? Vagy amikor az első ember sétál be jövő évi parkolóbérletet venni, és ott szembesül azzal, hogy kicsit megborul az év végi, év eleji büdzsé? Az elmúlt hónapokban lett volna idő és tér, hogy a városvezetés elmagyarázza a döntés szakmai indokait, meggyőzze a polgárokat arról, hogy miért jó a helyi lakosoknak a döntés, vagy miért van szükség a pluszbevételre.

Ehelyett teljes mértékben elhallgatta mind Dézsi polgármester, mind a GyőrPlusz és a Kisalföld az egész ügyet.

A politikai kommunikációs oldalát leszámítva – nyilván jobb egy várhatóan népszerűtlen döntésről nem, vagy keveset beszélni – praktikus kérdésként is felmerül ez. Hiszen most győri családok ezreinek kell számolnia ezzel az új, vagy megmelt tétellel, és kell elbattyognia a Győr-Szolhoz parkolóbérletet váltania a jövő évre. Ez a polgármesternek nyilván nem probléma, mivel ő – mint láttuk – oda és akkor parkol, ahová és amikor csak akar.

MIndehhez hozzájön, hogy a polgármester a döntést még egyedül, a vírusidőszak alatt felhatalmazásával hozta, majd a közgyűlés a több száz oldalas polgármesteri döntések közé bújtatva szavazta meg, magyarán szólva esély sem volt rá, hogy érdemi vita, vagy társadalmi párbeszéd alakuljon ki az ügyről. Az én könyvemben nem így működik egy „nyílt városháza”.

Persze tiltakozni, szerveződni, a helyi képviselőt a kérdéssel megkeresni még most is lehet. Ugyanez igaz a változtatási tilalomra, ami miatt Győr jelentős részén egy ablakcserét nem lehet majd megcsinálnia a kedves választópolgárnak. De itt lenne az ideje, hogy a győriek kikényszerítsék a városházától és a képviselőiktől az egyenes és őszinte kommunikációt.

Szólj hozzá!

Álhír terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Egy nem létező tanszékre hivatkoznak.

Dobjatok el mindent, itt az új animációs Pókember-film első előzetese!

Izgalmasnak ígérkezik az Irány a Pókverzum folytatása.

Szexuális zaklatási ügyében való szerepe miatt kirúgta a CNN az egyik sztárműsorvezetőjét

Chris Cuomo megpróbálta eltussolni a bátyja ügyét, aki korábban New York kormányzója volt.

Részeg sofőr okozott balesetet Győr közelében

A rendőrök még a helyszínen elvették a jogosítványát.

Romániában is megjelent az omikron

A két fertőzött személy karanténban van, jelenleg tünetmentesek.

Több halálos áldozatot követelt a lavina Ausztriában

A sízőket 4-5 méter mélyen maga alá temette a hó.

Az ötös lottó mai nyerőszámait a Csinibabában sem olvasnák be

Na, vajon melyik számot kell később az újságban keresni?

Dráma: Verstappen az utolsó kanyarban vágta oda a Red Bullt Szaúd-Arábiában

Óriási körön volt, de a hiba miatt Mercedes első sor lesz a holnapi futam rajtjánál.

Főállásúak lettek a győri színészek

Eddig eseti megbízási szerződések után kaptak csak pénzt a fellépők, így a pandémia alatt elmaradt darabok miatt bevételük sem volt.

Karácsony Gergely vezeti a Párbeszéd választási listáját, de nem akar a parlamentbe beülni

Azt mondja, ez csak szimbolikus, ő továbbra is főpolgármesterként szeretne dolgozni, szövetségben az új kormánnyal.

Nem szerzett pontot a Gyirmót

Az első félidő még gól nélkül telt a Mezőkövesd ellen, de később már nem bírták a nyomást a győriek.

Továbbra is lehet regisztráció nélkül oltani, mutatjuk a Vas megyei helyszíneket

Még egy hetet rádobnak a macera nélküli oltásfelvételre.

Testmozgást helyettesítő ágyban fekvés: hamarosan ez is lehetséges lesz

Nem brit, hanem ausztrál kutatók feltalálták a tablettát, amely helyettesíti a sportolást.

Adattörlő címke kerül a magyar mobilokra és laptopokra

Ilyen az ingyenes állami adattörlő alkalmazás: egy olyan matricát tesznek fel az eszközeinkre, vagy megyünk be érte a járási hivatalba, amin egy kód látható. Ezt egy weboldalon be kell pötyögni, majd e-mailben kapunk egy segédprogramot, amit letöltünk és felmásolunk egy pendrivera. És voálá, volt - nincs adat.

van még itt cikk a témában:

Részeg sofőr okozott balesetet Győr közelében

A rendőrök még a helyszínen elvették a jogosítványát.

Főállásúak lettek a győri színészek

Eddig eseti megbízási szerződések után kaptak csak pénzt a fellépők, így a pandémia alatt elmaradt darabok miatt bevételük sem volt.

Szemét a pincében, balesetveszélyes erkélykorlátok, összeférhetetlen lakótársak egy győri önkormányzati társasházban

A lakók hosszú ideje teszik szóvá a problémákat a tulajdonos önkormányzatnál, szerintük mindeddig hiába.