Nem csak az áremelkedés miatt kell kiakadni az új győri parkolórendeleten

Pintér Bence 2021-10-22 18:12:06
A bérletárak hatszoros drágulása brutális, de még súlyosabb, hogy május óta semmit nem kommunikált a döntésről a városvezetés.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Mint arról nemrég beszámoltunk, Győrben kiterjesztik a fizetős parkolózónát Nádorvárosban, ezzel párhuzamosan pedig növekedik a kedvezményes lakossági parkolóbérlet ára is: nem kicsit, hanem egyenesen a hatszorosára, négyezer forintról huszonnégyezer forintra. Magyarul jövő januártól egy csomó győri lakosnak kell ennyi pénzt fizetnie azért, hogy a lakása környékén parkoljon közterületen.

A döntés önmagában, szakmailag természetesen lehet jó döntés: egyre több az autó, egyre súlyosabb gond a parkolás, a helyi lakosok akár fel is lélegezhetnek, hiszen az is következhet a döntésből, hogy kevesebben használják a környéket ingyenes parkolónak, hogy bejussanak a belvárosba, vagy a helyben található intézményekbe, és így nekik is biztosabban lehet helyük. Egyúttal a fizetős zóna kiterjesztése elméletben serkenthetné a közösségi közlekedés vagy a kerékpár használatát, ami egyértelműen jó irány lenne.

Akadnak azonban problémák. Az egyik az, hogy a győri közösségi közlekedés egyelőre nem alkalmas arra, hogy tömegek válasszák az autó helyett. Mint azt többen is megjegyezték, nagy városrészek nincsenek rendesen összekötve a buszhálózat által (például Marcalváros és Szabadhegy), és a meglévő vonalakon sem járnak olyan sűrűséggel a buszok, hogy az tömegek számára valódi alternatívát jelentsen.

Ami nagyobb gond, hogy ennek megoldására a város részéről sem mutatkozik nagy készség: a polgármester ugyan beszél az elővárosi vasútról, ami jó megoldás lehet, de a tervekből egyelőre nem sok mindent láttunk materializálódni. Ugyanígy marginálisan kezeli a városvezetés a kerékpárhálózat és kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, pedig azzal is alapvető problémák vannak.

Harmadrészt igaz az is, hogy a megemelt árú kedvezményes lakossági parkolóbérlet sem ad névre szóló parkolóhelyet,

így nem teljesen gonosz dolog egyfajta védelmi pénzként felfogni ezt az új fizetős zónákban: mostantól azért kell fizetned, hogy ne büntessünk meg.

De mindezen nagyívű, városstratégiai problémák mellett van egy még nagyobb gond.

A városvezetés semmit sem kommunikált a parkolórendelet változásáról

Dézsi polgármester rendeletmódosítása májusi, a rendelet jövő év január elsejétől érvényes. Mi most cikket írtunk belőle, miután egy kedves olvasónk felhívta a figyelmünket az ügyre,

de vajon mikor akart erről bármit is kommunikálni a városvezetés?

Amikor kikerülnek a parkolóórák a Magyar utcában? Vagy amikor az első ember sétál be jövő évi parkolóbérletet venni, és ott szembesül azzal, hogy kicsit megborul az év végi, év eleji büdzsé? Az elmúlt hónapokban lett volna idő és tér, hogy a városvezetés elmagyarázza a döntés szakmai indokait, meggyőzze a polgárokat arról, hogy miért jó a helyi lakosoknak a döntés, vagy miért van szükség a pluszbevételre.

Ehelyett teljes mértékben elhallgatta mind Dézsi polgármester, mind a GyőrPlusz és a Kisalföld az egész ügyet.

A politikai kommunikációs oldalát leszámítva – nyilván jobb egy várhatóan népszerűtlen döntésről nem, vagy keveset beszélni – praktikus kérdésként is felmerül ez. Hiszen most győri családok ezreinek kell számolnia ezzel az új, vagy megmelt tétellel, és kell elbattyognia a Győr-Szolhoz parkolóbérletet váltania a jövő évre. Ez a polgármesternek nyilván nem probléma, mivel ő – mint láttuk – oda és akkor parkol, ahová és amikor csak akar.

MIndehhez hozzájön, hogy a polgármester a döntést még egyedül, a vírusidőszak alatt felhatalmazásával hozta, majd a közgyűlés a több száz oldalas polgármesteri döntések közé bújtatva szavazta meg, magyarán szólva esély sem volt rá, hogy érdemi vita, vagy társadalmi párbeszéd alakuljon ki az ügyről. Az én könyvemben nem így működik egy „nyílt városháza”.

Persze tiltakozni, szerveződni, a helyi képviselőt a kérdéssel megkeresni még most is lehet. Ugyanez igaz a változtatási tilalomra, ami miatt Győr jelentős részén egy ablakcserét nem lehet majd megcsinálnia a kedves választópolgárnak. De itt lenne az ideje, hogy a győriek kikényszerítsék a városházától és a képviselőiktől az egyenes és őszinte kommunikációt.

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.