Dézsi a rádióban is áthárította a bezárások miatti felelősséget az intézményvezetőkre

Pintér Bence 2022-09-16 06:18:00
A győri polgármester szerint ő nem utasított bezárásra senkit, csak spórolásra.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

A GyőrPlusz Rádió vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, akit először a LED-csereprogramról kérdeztek. A polgármester hetek óta igyekszik úgy eladni, mintha ez valami győri találmány lenne, miközben valójában országos programról van szó, amely már számos más hazai településen lefutott. Most megint úgy fogalmazott: „már nagyon sok város érdeklődik a kampány iránt, csatlakoznának ők is ehhez a programhoz”.

Ehhez képest a programban részt vett már PécsKecskemétSzolnokGödCegléd, és egy sor kisebb önkormányzat is, de benne van ugyanez a csereprogram a szombathelyi és a székesfehérvári rezsitámogatási programban is, sokadik pontként. Győrben ez az egyetlen mód, ahogy az önkormányzat segíteni akar a rezsiválság idején a polgároknak, ahogy Dézsi polgármester ezen a felvételen fogalmazott: a rezsiterhek enyhítéséhez „polgármesterként ennyit tudok hozzátenni”. Most is elmondta a rádióban, hogy ennyit tudnak segíteni, közvetlenül azután egyébként, hogy kifejtette, hogy a program egy fillérjébe sem kerül az önkormányzatnak.

A polgármester elismételte azt a teóriáját, hogy az energiaválságról a tőzsdei spekulánsok tehetnek. Ezután az E.ON-t szidta, akik felemelték a rendszerhasználati díjat, ennek kapcsán bejelentette, hogy megvizsgálják a villamoshálózatot, miért van ilyen gyakran áramszünet Győrben. „A pofátlanságnak is van határa” – mondta a polgármester az E.ON kapcsán.

Dézsi: Érdeklődtem az intézményvezetőknél, hogy milyen terveik vannak

A műsorvezető ezután elkezdte felvezetni az intézménybezárások témáját, és elkezdte felsorolni, milyen intézmények vezetőivel találkozott a héten Dézsi polgármester, aki többször is közbevágott, először azzal, hogy ebből is látszik, milyen színes Győr kulturális élete, majd azzal, hogy egyébként is rendszeresen szoktak az intézményvezetőkkel egyeztetni. A héten kiderült, hogy az uszodák és sportlétesítmények többségét, a kultúrházakat, a könyvtárat és a múzeumot is bezárják gyakorlatilag ezen a héten.

Dézsi Csaba András a beszélgetés folyamán egyszer sem vállalta magára az intézmények bezárásának felelősségét, azt végig az intézményvezetőkre hárította, akikkel azt közölte egyébként, hogy a város nem tud nekik több pénzt adni, és azt is, hogy mindezt figyelmbe véve ne vigyék csődbe felelős vezetőkként az intézményeket, cégeket.

„Minden intézmény élén felelős vezető áll, így érdeklődtem, hogy milyen terveik vannak, hogyan készülnek az előttünk álló kihívásokra, és hogyan tudják egyensúlyban tartani a költségvetésüket“

– mondta a polgármester. Mikor a műsorvezetó rákérdezett arra, hogy volt-e választásuk az intézményvezetőknek a bezárások kapcsán, mi volt a városháza álláspontja, a polgármester kitért a válasz elől, és azt mondta, hogy a városnak az az álláspontja, hogy nem szabad eladósodni, és lehetőleg minden munkahelyet meg kell őrizni. „Arra kértem őket, hogy felelősen gazdálkodjanak, nem számíthatnak arra, hogy pluszforrásokat tudunk adni. Ez most nem megy, mert nincs” – mondta Dézsi Csaba András.

Ezután arról beszélt, hogy polgármestersége kezdetén nem is volt 10 milliárd forint az előző érából a kasszában, mivel az az összeg – elmondása szerint – mind már előre lekötött összeg volt. A témával korábban többször hosszasan foglalkoztunk: való igaz, hogy a Borkai Zsolt után maradt összesen 13 milliárd forint egy része előre le volt kötve, de valahonnan volt 2020 elején 7,5 milliárd szabadon mozgatható forintja a városnak, amit a covid-válság kezdetén két önkormányzati cég számlájára próbáltak menekíteni, félve, hogy a kormány valahogy elveszi azt. (Onnan lehet tudni, hogy ez a maradványösszeg volt, hogy a költségvetés bejelentésekor – amikor az előző évi maradványösszeg még nem volt ismert – meghúzott nadrágszíjról beszélt a polgármester. Nem tett volna így, ha már akkor tud erről a minimum 7,5 milliárd forintról, ami egy közepes város teljes éves költségvetése.)

Az uszodákban tényleg karbantartás lesz a polgármester szerint

A sportlétesítmények bezárása kapcsán elmondta, hogy most azokat a karbantartási munkákat elvégzik, amelyekre az igények sok éve fennállnak. „A Magyar Vilmos Uszodában ki van lyukadva a medence. Úgy oldották meg korábban, hogy egy fóliát tettek be alá, ami kilyukadt, így a kicsöpögő víz egy krátert vájt a medence alá. Nem beszélve a villanyrendszerről, ami szintén le volt pukkanva” – mondta a polgármester. (Aki egyébként ismét Rosszultudjuk.hu-ként utalt lapunkra, azt azonban továbbra sem részletezte, hogy volt-e valaha bármi, amit rosszul tudtunk, mert a hét eseményeit elnézve úgy tűnik, hogy nem nagyon – a szerk.)

Az Aqua Sportközpontot a polgármester szerint csak részben zárják be, hiszen a sportolók edzése továbbra is biztosított lesz. Itt napelemrendszert szerelnek fel, korszerűsítik a világítást és a vizesblokkok és az öltözők szigetelését is elvégzik. Az Aqua Sportközpont építése egyébként 3,2 milliárd forintba került, 2014-ben adták át, Dézsi szerint voltak hiányosságok a kivitelezésben, itt is látszik, hogy nem csontvázakat örökölt, hanem köztemetőt – tehát ezekért sem ő a hibás, hanem az előző polgármester. Dézsi polgármester egyébként 1994 óta folyamatosan képviselő a Fidesz színeiben.

A polgármester annak ellenére nem volt képes elismerni a rádióban, hogy az energiaválság miatt nem tudja finanszírozni a város ezeket az intézményeket, hogy több bizottsági ülésen ez nyíltan elhangzott már a héten.

A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság ülésén Nagy Gergely, az uszodákat kezelő Győr Projekt Kft. vezetője beszélt erről, illetve a bizottságot vezető fideszes Borsi Róbert, aki ráadásul úgy próbálta beállítani, mintha hivatalosan is okként jelölték volna meg az energiaválságot, ez azonban valójában nem történt meg a GyőrPlusz cikkében. A kultúráért és sportért felelő bizottság ülésén pedig Rózsavölgyi László, a bizottság fideszes elnöke mondta azt, hogy szerinte alapvetően az energiaválság miatt zárnak be az intézmények.

Dézsi: Most derült ki, hogy milyen jó lenne egy új színházépület

A polgármester ismét felmelegítette a kulturális negyed témáját, amely egyébként egy komoly szereplő szerint sem fog a közeljövőben megépülni. A polgármester egész érdekesen csavarta a dolgot: arról beszélt, hogy milyen rossz a mostani épület energetikája, ezért milyen jó lenne lebontani ezt és újat építeni – de azt elhallgatta, hogy az épület energetikáját az általa elkaszált felújítás is jelentősen javította volna, amit ha nem kaszál el, talán már kész is lenne a felújított színház.

Elmondta: megindították a pert a gázszolgáltatás tavaly felmondó gázkereskedő ellen, kétmilliárdot akarnak behajtani.

Arról nem ő, hanem Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója beszélt még a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság ülésén, hogy a cég is beperelte egyébként a várost. Dézsi polgármester szerint minden rendben lesz most gázfronton, állami kompenzációra is számítanak.

Több lakossági észrevétel érkezett azzal kapcsolatban, hogy kellemetlen szagok terjengenek a városban. A polgármester szerint ez a probléma csak pár napja van – bár a Győr összefog csoportban hónapok óta hetente van ilyen poszt. A polgármester szerint azért, mert „Győrben a szennyvíz és csapadékvíz hálózat nincs elkülönítve, így valószínű ismét a rendszerrel van probléma”, de ennek konkrét okát még vizsgálják.

A rádióműsort ugyebár a polgármester tiltása miatt nem rakják fel utólag sehova, nem lehet visszahallgatni, de mi fel szoktuk venni. Akit érdekel, annak szívesen elküldjük.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.