Dézsi továbbra sem vállalja a felelősséget a bezárásokért, szerinte Brüsszel a hibás

Pintér Bence 2022-09-20 12:24:00
Dézsi polgármester szerint a szentivániak hétfői tüntetését valójában az MSZP szervezte. Pergel Elza alpolgármester azt mondta, hogy közös városvezetői döntés votl a bezárás, de ez ellentmond annak, amit a polgármester egy hete sulykol.

Ülésezett kedden a győri közgyűlés, ahol több témát is megtárgyaltak a képviselők. A változtatási tilalomról korábban írtunk, ezután például megszavazta a közgyűlés, hogy a Győr-Szol és a Győr Projekt Kft. a működésükre az éven túlnyúló hitelfelvételt kezdeményezzen,

tehát gyakorlatilag cégein keresztül adósodik el a város.

Pollreisz Balázs szocialista képviselő egy hónappal korábban azt forszírozta a közgyűlésen, hogy az akkor még átmeneti folyószámlahitelként eladott hitelfelvételből lesz-e rendes hitel, amiért a város vállal kezességet – most fel is szólalt, és jelezte, hogy akkor a polgármester elviccelte a válaszadást, de mégis neki lett igaza. Ezután arról beszélt, hogy Dézsi polgármester igyekszik eltitkolni, hogy a városnak nincs pénze semmire, és ezért kell bezárni a kulturális és sportintézményeket, bár Dézsi polgármester nem vállalja ezért a felelősséget.

„Miért nem vállalja a felelősséget? (...) Polgármester úr, kicsit több bátorságot!” – mondta a szocialista képviselő.

Borsi Róbert (Fidesz) szerint nem kéne felhozni a bezárásokat, mert nem ez a téma, és egyébként is csak azért kell a hitel, mert ha lesz kompenzáció a rezsiárak miatt, az később fog megjönni. Szerinte az egész Európai Unióban probléma ez.

Bárány István (független) is felszólalt, ő arról beszélt többek között, hogy a Győr-Szol úgy alakult át, hogy nagyon sok mindent alvállalkozókkal végeztetnek, ami szerinte drága dolog, ráadásul egy sor olyan tevékenység is ide tartozik, amivel régen a piacra is kilépett a városi szolgáltató, és profitja volt rajta. Fodor Roland független képviselő, a Győr Projekt Kft. felügyelőbizottságának tagja felhívta a figyelmet, hogy egyébként félmilliárd forint költségoptimalizálást hajtott végre a cég, de ez sem elég. Balla Jenő arra figyelmeztetett, hogy a hitelt vissza kell fizetni, nem látja, hogy hogyan fogja tudni visszafizetni ezt a várost. Szerinte módosítani kell a költségvetést a válsághelyzetben.

Brüsszel a hibás, nem Dézsi

Szeles Szabolcs alpolgármester szerint semmi különbség nincs valójában aközött, hogy éven túlnyúló, vagy éven belül visszafizetett hitelről van szó,

ezután az alpolgármester azt mondta a bezárások és a felelősség kérdése kapcsán, hogy az Európai Unió elhibázott energiapolitikája miatt van probléma. Ezt később Dézsi Csaba András polgármester is elismételte: szerinte a szankciók miatt van ez a helyzet.

Glázer Tímea (DK) szerint viszont inkább a kormány gazdaságpolitikája a hibás.

Dézsi polgármester minden hozzászólás után reagált egyben, szokásos kioktató hangnemében:

szerinte nem igaz, hogy nem mondják ki, hogy az energiaválság miatt vannak bezárások a városban, és szerinte nincs sumákolás. Viszont ismét nem vállalta a felelősséget Dézsi Csaba András a bezárásokért, ismét azt hangsúlyozta hogy minden intézménynek és cégnek felelős vezetője van, akinek felelősen kell gazdálkodni.

Szerinte azért nincs sumákolás, mert egy éve is nyíltan beszélt róla, hogy a gázkereskedő felmondta a szerződését, és ezért a piacról kellett drágán gázt vásárolnia. A polgármester egyébként hetek óta azt sulykolja, hogy nem ő, hanem az intézményvezetők zártak be – az intézmények pedig külön-külön jelentették egyébként ezt be, és karbantartásra, felújításra, technikai okokra, tehát nem az energiaválságra hivatkoztak. Dézsi Csaba András azt is állította a hétvégén egy videóban, hogy nem is zárt be az Aqua Sportközpont. Később a Facebookról törölte a videót, mi pedig a helyszínen vizsgáltuk meg, hogy nyitva van-e a sportközpont. (Nem volt.) Most hozzátette: ő mindig őszintén beszél.

Ezután egy félmondatban minden alap nélkül azt állította a polgármester, hogy „szegény szentivániakat” felhasználva, megijesztve Pollreisz Balázs vagy az MSZP szervezte a hétfői tüntetést a városháza előtt – amit azok a szentiváni civilek szerveztek egyébként, akik nemrég 5585 aláírást tettek le a polgármester asztalára.

Erre később visszatértek, amiről cikkünk itt olvasható.

A polgármester arról is beszélt, hogy senkit nem akarnak kirúgni, külön csoport foglalkozik azzal, hogy átszervezzék a dolgozókat a cégek között, és a rádióban is világosan beszétl erről. Pollreisz Balázs közbevetette, hogy ezt vissza lehet-e hallgatni valahol – azért, mert nem lehet, egy éve Dézsi polgármester tiltotta le, hogy utólag feltegyék az internetre a rádióinterjúit. A polgármester viszont azt felelte erre, hogy: „Bizonyára.”

Pergel Elza alpolgármester szerint senki nem háborog az intézménybezárások miatt, hanem mindenki hálás azért, hogy senkit nem rúgnak ki. Szerinte nem kell azt firtatni, hogy ez kinek a felelőssége, ez egy globális probléma. Szerinte ez egy adottság most Európában, és Pollreisz Balázs se panaszkodjon, hanem köszönje meg, hogy ezt meglépték.

Ezután az alpolgármester azt mondta, hogy közös városvezetési döntés volt a bezárás – ezek szerint viszont akkor mégsem az intézményvezetők döntöttek róla. Jelezte azt is, hogy ha valakinek baja, kérdése, problémája van a bezárásokkal, az keresse őket, és válaszolni fognak.

Pollreisz Balázsnak nem adott lehetőséget Dézsi Csaba András arra, hogy minderre reagáljon, mivel már elfogyott az ideje, és szerinte ez is azt bizonyítja, hogy nem tudná beosztani a város pénzét. Egyébként is szerinte fölösleges volt ez a vita. A testület megszavazta a két cég hitelfelvételét. A követező napirendi pont előtt a képviselő magához ragadta a szót, és kifejtette válaszát, például azt, hogy a polgármester ahelyett, hogy kamuvideókat forgat arról, hogy mégis nyitva van az uszoda, miközben nincs, elismerheti – ahogy most – a problémát.

Dézsi polgármester megismételte, hogy szerinte ahol vízilabdáznak a medencében, az az uszoda nyitva van. Ezután arról beszélt, hogy a „fizetett propaganda” – ez lennénk mi – csak feszültséget akar kelteni. Ezután azon gyúnyolódtak nevetgéltek a fideszesek, élén a polgármesterrel, hogy Pollreisz Balázs félreértett egy számot – végig hasonló dolgokkal ütötték el az érdemi válaszadást egyébként.

Kimenekítette magát a győri alpolgármester a hulladéktársulás tanácsából

Kisebb vita kerekedett egy ingatlaneladásról is: Balla Jenő független képviselő egy eladósorba került Domb utcai ingatlan kapcsán javasolta, hogy alakítsanak itt ki sportpályát inkább a Jedlik, Révai, Hild és Kazinczy iskolák tanulóinak. Dézsi polgármester szerint ez a terület erre azonban nem alkalmas, ennek kapcsán

Érdekesség volt még a keddi közgyűlésen, hogy kikerült a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tanácsából Szeles Szabolcs alpolgármester.

Legutóbb arról írtunk a társulás kapcsán, hogy úgy tűnik, mégis átvenné a győri hulladéktársulás az Alföldy Alexander-féle hibás hulladékszállító szalagot. Helyét Hajszán Gyula fideszes képviselő veszi át. Ennek kapcsán vázolta fel Pollreisz Balázs, hogy szerinte a város érdeke, hogy ennek a vállalkozónak ne legyen semmi köze Győr cégeihez. Dézsi polgármester nem reagált érdemben a felvetésre, Szabó Jenő, a társulás vezetője elmondta, hogy a GYHG-nek szüksége van a szalagra, hogy tudjon majd pályázni újra a szemétszállításra, ha azt átalakítják.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.