Koszos, tükröződő ablakon át tekinthetjük meg a győri várfalat a Dunakapu téri mélygarázsban

Papp László Tamás 2022-07-10 09:41:00
Hogy így kell-e egy műemléket bemutatni, azt döntse el az olvasó.

Lévén, hogy nincs autóm, de még jogosítványom sem, így viszonylag ritkán fordulok elő a Dunakapu téri mélygarázsban. Kollégám, Pintér Bence mindkettővel rendelkezik, ő hívta fel a figyelmemet az ott megtekinthető várfalra.

Fotó: Papp László Tamás

Aki nem tudná, hogy kerül várrom egy mélygarázsba, emlékeztetőül itt egy tízéves, 2012-es riport a hajdanán nagy port kavart ügyről. A mélygarázs amúgy, nevéhez illően kívülről is mély nyomokat hagy a szemlélőben, (gyönyörű, hát nem?) nézzük meg tehát belülről is, de előbb némi memóriafrissítés.

Hiába kerültek elő a győri Dunakapu tér ásatásakor páratlan régészeti leletek, hiába találták meg a több száz éves vár maradványait, az önkormányzat nem tágít, mélygarázst épít a reneszánsz vár romjaira” – írja a Magyar Narancs korabeli cikke. A leletek a beruházás előtt kerültek a felszínre. 

Amikor a győri önkormányzat megbízásából a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága régészeti feltárásba kezdett a Dunakapu téren, az ásatások az első kapavágásnál felszínre hozták az addig a földben rejlő reneszánsz kori vármaradványokat. Az eredetileg három hónaposra tervezett feltárások máig tartanak, és több rangos szakértő és testület, többek között az ICOMOS, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete is szót emelt az emlékek megőrzéséért és méltó bemutatásáért. Ám minden kezdeményezés süket fülekre talált, illetve azzal ütötte el ezeket a helyi politika, hogy majd „bemutatjuk a romokat a mélygarázs belsejéből” – emlékeztet a 2012-es írás.

Fotó: Papp László Tamás

Kollégám szavai után jómagamat, a notórius gyalogost elfogott a kíváncsiság, vajon hogyan is nézhető meg egy várfal a mélygarázsban, ahol autók járnak ki-be? Hogy teljesült az ígéret, miután: „A múlt iránti érzéketlenség nemrég 75 millió forintjába került az önkormányzatnak, valamint a Széchenyi tér felújítását végző Penta Kft.-nek és West Hungaria Bau Kft.-nek. A tavaly átadott főtér alatti régészeti leletek megrongálása és részleges megsemmisítése miatt szabta ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a jelentős örökségvédelmi bírságot. (A KÖH jelentése szerint hun sírokat és középkori épületmaradványokat tettek tönkre a földmunkások buldózerei.)” – szól a Mancs tíz évvel korábbi riportja.

Fotó: Papp László Tamás

A garázs bejáratánál tábla jelzi, hogy a WC mellett ott van valahol az a várfal is. Nem találtam meg rögtön, ezt betudtam a helyen való járatlanságomnak, de mint kiderült, nem pusztán erről van szó. Ugyanis hiába kérdeztem meg több, oda érkező vagy onnan távozó autóst, hol is van, egyik sem tudta. Felmerült bennem a kérdés:

Vajon hány itt járó autós tud a várfalról? És hány gyalogos jön le ide pusztán ezért?

Pedig a beruházás a Borkai-korszakban Dézsi Csaba András jelenlegi bizalmi embere, Herkely Ákos politikai karrierjébe került. Ő ugyanis, mint KDNP-s önkormányzati képviselő, ellenezte a beruházást. „A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) győri elnöksége eljárást kezdeményez egy tagja ellen, annak civil szervezeti fellépése miatt - közölte Pergel Elza városi elnök pénteken. Herkely Ákos szerint ki fogják zárni annak a vitának a folyományaként, amelyben ő civilként ellenzi, hogy mélygarázs kerüljön egy középkori várrom területére.” – írta akkor a hvg.hu.

Hoppá, meg is van a várrom helye. Impozáns kiállítótérnek azért nem mondanám, szemléltető ábrák, rajzok, magyarázó szövegek sehol, hogy mi is van itt, mi ez tulajdonképpen.

Fotó: Papp László Tamás

De villanykapcsoló azért van, tehát a szellem napvilága mellett az elektromosság is beragyogja Győr dicső múltjának jeleit.

Fotó: Papp László Tamás

Próbát is teszek vele:

Fotó: Papp László Tamás

Döntse el az olvasó, a koszos, tükröződő üvegen bekukucskálva, kipufogógázban, motorzajban mekkora kiállításélmény a várrom nézegetése.

Fotó: Papp László Tamás

Közben eszünkbe jut a jelenleg ismét a városvezetés közelében lévő Herkely Ákos elleni fegyelmi eljárás pikáns részlete. Ugyanis ki volt annak a kezdeményezője? Dézsi Csaba András egyik jelenlegi helyettese, Pergel Elza: „A győri KDNP elnöke, Pergel Elza közleményben tudatta, hogy eljárást kezdeményeznek egyik helyi tagjuk ellen, aki "a sokak véleménye szerint az ellenzék szócsöveként működtetett, ezáltal politikailag elfogulatlannak nem nevezhető Arrabona Városvédő Egyesület elnökeként, általunk elfogadhatatlan eszközöket is használva nyilvánít ki olyan véleményt is, amely nem azonos a Kereszténydemokrata Néppárt törekvéseivel.”

Fél évvel a megválasztása után az Átlátszó számára Dézsi Csaba Andrással készített interjúmban magam is feltettem ezzel kapcsolatos kérdést a polgármesternek.

Sokakat meglepett, hogy a Győr városi rangjának 750. évfordulójára tervezett ünnepség szervezésére Ön azt a Herkely Ákos volt KDNP-s képviselőt kérte fel, aki ellen 2012-ben azért kezdeményezett pártfegyelmi eljárást az Ön egyik mostani helyettese, Pergel Elza alpolgármester, mert ellenezte a Dunakapu téri beruházást. Akkor ez a beruházás Ön szerint is hiba volt, tehát van köze a kettőnek egymáshoz? Hogy akkor ő annyira ellenezte ezt a beruházást, hogy amiatt ki akarták zárni?”

Ezt a kérdést Ön érti, amit feltett? – válaszolt szokásához híven kérdésre kérdéssel a fideszes városvezető.

Igen – biztosítottam róla.

Akkor gratulálok, mert én nem értem, lehet, hogy bennem van a hiba. Tehát nekem azért nem kellett volna az Ön logikája szerint felkérni Herkely Ákost, mert a jelenlegi egyik alpolgármesterem annak idején pártfegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, valamilyen olyan beruházás miatt, amit ő ellenzett, és mégis megvalósult? – vette át az interjúban a szerepemet a polgármester.

Herkely Ákos ismét közel áll a városvezetéshez.

Fotó: Ugytudjuk.hu

Nyilván ez egy nagyon komoly változás, hogy azt az embert, akit a korábbi városvezetés idején emiatt ki akartak zárni, ön most közfeladattal bízza meg – pedzegettem tovább a dolgot. Hiába, válasz helyett újabb kérdés jött:

És tud még valami rosszat esetleg más győri emberekről is, akiket ilyen cicaharc miatt én ne vegyek figyelembe, ne aknázzam ki a szaktudását, a lendületét, a dinamizmusát? – faggatózott Dézsi.

Nem ezzel van bajom, csak azt kérdezem, hogy ennek a döntésnek mi volt oka, hogy őt korábban eltávolították? – próbáltam újfent én kérdezni.

Azt attól kell megkérdezni, aki eltávolította – tért ki az érdemi felelet elől Borkai Zsolt utóda (aki a döntés idején is önkormányzati képviselő volt)

Ön szerint ez egy helytelen döntés volt? – forszíroztam tovább.

Én nem foglalkozom ezzel a döntéssel. Én felkértem Herkely Ákost, hogy fogja össze ezt a csapatot. Győr, mint város 750 éves lesz jövőre. És ennek az évfordulóját méltóképpen szeretnénk megünnepelni. Az, hogy Ön valamilyen perpatvart tud mondani, hogy itt emberek vitatkoztak valami oknál fogva, az engem nem érdekel.

Fotó: Papp László Tamás

Én polgármesterként nem fogok ilyen múltban lévő személyes vagy ideológiai konfliktusok miatt bárkit is kirekeszteni, félreállítani, vagy  figyelmen kívül hagyni. Miért tenném? Hát Önnek akkor téves elképzelése van rólam – válaszolta Dézsi Csaba András. Akinek biztos van véleménye arról, méltó hely-e ez így a várfal számára.

Gondolok az üveget borító koszra, mocsokra...

Fotó: Papp László Tamás

...vagy az ablak körüli részt borító, egy férfi nemi szervre hajazó foltra.

Fotó: Papp László Tamás

Azt hiszem, meg is fogom ezt kérdezni tőle. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.