Koszos, tükröződő ablakon át tekinthetjük meg a győri várfalat a Dunakapu téri mélygarázsban

Papp László Tamás 2022-07-10 09:41:00
Hogy így kell-e egy műemléket bemutatni, azt döntse el az olvasó.

Lévén, hogy nincs autóm, de még jogosítványom sem, így viszonylag ritkán fordulok elő a Dunakapu téri mélygarázsban. Kollégám, Pintér Bence mindkettővel rendelkezik, ő hívta fel a figyelmemet az ott megtekinthető várfalra.

Fotó: Papp László Tamás

Aki nem tudná, hogy kerül várrom egy mélygarázsba, emlékeztetőül itt egy tízéves, 2012-es riport a hajdanán nagy port kavart ügyről. A mélygarázs amúgy, nevéhez illően kívülről is mély nyomokat hagy a szemlélőben, (gyönyörű, hát nem?) nézzük meg tehát belülről is, de előbb némi memóriafrissítés.

Hiába kerültek elő a győri Dunakapu tér ásatásakor páratlan régészeti leletek, hiába találták meg a több száz éves vár maradványait, az önkormányzat nem tágít, mélygarázst épít a reneszánsz vár romjaira” – írja a Magyar Narancs korabeli cikke. A leletek a beruházás előtt kerültek a felszínre. 

Amikor a győri önkormányzat megbízásából a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága régészeti feltárásba kezdett a Dunakapu téren, az ásatások az első kapavágásnál felszínre hozták az addig a földben rejlő reneszánsz kori vármaradványokat. Az eredetileg három hónaposra tervezett feltárások máig tartanak, és több rangos szakértő és testület, többek között az ICOMOS, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete is szót emelt az emlékek megőrzéséért és méltó bemutatásáért. Ám minden kezdeményezés süket fülekre talált, illetve azzal ütötte el ezeket a helyi politika, hogy majd „bemutatjuk a romokat a mélygarázs belsejéből” – emlékeztet a 2012-es írás.

Fotó: Papp László Tamás

Kollégám szavai után jómagamat, a notórius gyalogost elfogott a kíváncsiság, vajon hogyan is nézhető meg egy várfal a mélygarázsban, ahol autók járnak ki-be? Hogy teljesült az ígéret, miután: „A múlt iránti érzéketlenség nemrég 75 millió forintjába került az önkormányzatnak, valamint a Széchenyi tér felújítását végző Penta Kft.-nek és West Hungaria Bau Kft.-nek. A tavaly átadott főtér alatti régészeti leletek megrongálása és részleges megsemmisítése miatt szabta ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a jelentős örökségvédelmi bírságot. (A KÖH jelentése szerint hun sírokat és középkori épületmaradványokat tettek tönkre a földmunkások buldózerei.)” – szól a Mancs tíz évvel korábbi riportja.

Fotó: Papp László Tamás

A garázs bejáratánál tábla jelzi, hogy a WC mellett ott van valahol az a várfal is. Nem találtam meg rögtön, ezt betudtam a helyen való járatlanságomnak, de mint kiderült, nem pusztán erről van szó. Ugyanis hiába kérdeztem meg több, oda érkező vagy onnan távozó autóst, hol is van, egyik sem tudta. Felmerült bennem a kérdés:

Vajon hány itt járó autós tud a várfalról? És hány gyalogos jön le ide pusztán ezért?

Pedig a beruházás a Borkai-korszakban Dézsi Csaba András jelenlegi bizalmi embere, Herkely Ákos politikai karrierjébe került. Ő ugyanis, mint KDNP-s önkormányzati képviselő, ellenezte a beruházást. „A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) győri elnöksége eljárást kezdeményez egy tagja ellen, annak civil szervezeti fellépése miatt - közölte Pergel Elza városi elnök pénteken. Herkely Ákos szerint ki fogják zárni annak a vitának a folyományaként, amelyben ő civilként ellenzi, hogy mélygarázs kerüljön egy középkori várrom területére.” – írta akkor a hvg.hu.

Hoppá, meg is van a várrom helye. Impozáns kiállítótérnek azért nem mondanám, szemléltető ábrák, rajzok, magyarázó szövegek sehol, hogy mi is van itt, mi ez tulajdonképpen.

Fotó: Papp László Tamás

De villanykapcsoló azért van, tehát a szellem napvilága mellett az elektromosság is beragyogja Győr dicső múltjának jeleit.

Fotó: Papp László Tamás

Próbát is teszek vele:

Fotó: Papp László Tamás

Döntse el az olvasó, a koszos, tükröződő üvegen bekukucskálva, kipufogógázban, motorzajban mekkora kiállításélmény a várrom nézegetése.

Fotó: Papp László Tamás

Közben eszünkbe jut a jelenleg ismét a városvezetés közelében lévő Herkely Ákos elleni fegyelmi eljárás pikáns részlete. Ugyanis ki volt annak a kezdeményezője? Dézsi Csaba András egyik jelenlegi helyettese, Pergel Elza: „A győri KDNP elnöke, Pergel Elza közleményben tudatta, hogy eljárást kezdeményeznek egyik helyi tagjuk ellen, aki "a sokak véleménye szerint az ellenzék szócsöveként működtetett, ezáltal politikailag elfogulatlannak nem nevezhető Arrabona Városvédő Egyesület elnökeként, általunk elfogadhatatlan eszközöket is használva nyilvánít ki olyan véleményt is, amely nem azonos a Kereszténydemokrata Néppárt törekvéseivel.”

Fél évvel a megválasztása után az Átlátszó számára Dézsi Csaba Andrással készített interjúmban magam is feltettem ezzel kapcsolatos kérdést a polgármesternek.

Sokakat meglepett, hogy a Győr városi rangjának 750. évfordulójára tervezett ünnepség szervezésére Ön azt a Herkely Ákos volt KDNP-s képviselőt kérte fel, aki ellen 2012-ben azért kezdeményezett pártfegyelmi eljárást az Ön egyik mostani helyettese, Pergel Elza alpolgármester, mert ellenezte a Dunakapu téri beruházást. Akkor ez a beruházás Ön szerint is hiba volt, tehát van köze a kettőnek egymáshoz? Hogy akkor ő annyira ellenezte ezt a beruházást, hogy amiatt ki akarták zárni?”

Ezt a kérdést Ön érti, amit feltett? – válaszolt szokásához híven kérdésre kérdéssel a fideszes városvezető.

Igen – biztosítottam róla.

Akkor gratulálok, mert én nem értem, lehet, hogy bennem van a hiba. Tehát nekem azért nem kellett volna az Ön logikája szerint felkérni Herkely Ákost, mert a jelenlegi egyik alpolgármesterem annak idején pártfegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, valamilyen olyan beruházás miatt, amit ő ellenzett, és mégis megvalósult? – vette át az interjúban a szerepemet a polgármester.

Herkely Ákos ismét közel áll a városvezetéshez.

Fotó: Ugytudjuk.hu

Nyilván ez egy nagyon komoly változás, hogy azt az embert, akit a korábbi városvezetés idején emiatt ki akartak zárni, ön most közfeladattal bízza meg – pedzegettem tovább a dolgot. Hiába, válasz helyett újabb kérdés jött:

És tud még valami rosszat esetleg más győri emberekről is, akiket ilyen cicaharc miatt én ne vegyek figyelembe, ne aknázzam ki a szaktudását, a lendületét, a dinamizmusát? – faggatózott Dézsi.

Nem ezzel van bajom, csak azt kérdezem, hogy ennek a döntésnek mi volt oka, hogy őt korábban eltávolították? – próbáltam újfent én kérdezni.

Azt attól kell megkérdezni, aki eltávolította – tért ki az érdemi felelet elől Borkai Zsolt utóda (aki a döntés idején is önkormányzati képviselő volt)

Ön szerint ez egy helytelen döntés volt? – forszíroztam tovább.

Én nem foglalkozom ezzel a döntéssel. Én felkértem Herkely Ákost, hogy fogja össze ezt a csapatot. Győr, mint város 750 éves lesz jövőre. És ennek az évfordulóját méltóképpen szeretnénk megünnepelni. Az, hogy Ön valamilyen perpatvart tud mondani, hogy itt emberek vitatkoztak valami oknál fogva, az engem nem érdekel.

Fotó: Papp László Tamás

Én polgármesterként nem fogok ilyen múltban lévő személyes vagy ideológiai konfliktusok miatt bárkit is kirekeszteni, félreállítani, vagy  figyelmen kívül hagyni. Miért tenném? Hát Önnek akkor téves elképzelése van rólam – válaszolta Dézsi Csaba András. Akinek biztos van véleménye arról, méltó hely-e ez így a várfal számára.

Gondolok az üveget borító koszra, mocsokra...

Fotó: Papp László Tamás

...vagy az ablak körüli részt borító, egy férfi nemi szervre hajazó foltra.

Fotó: Papp László Tamás

Azt hiszem, meg is fogom ezt kérdezni tőle. 

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.