Donáth Anna: Hozzanak létre környezetvédelmi ügyészséget!

Papp László Tamás 2022-05-30 19:47:18
A Momentum EP-képviselője szerint így a Sajó kapcsán is felelősségre lehetne vonni azokat, akik miatt előállt  a katasztrófahelyzet. 

Donáth Anna, a Momentum EP képviselője a múlt héten a Sajó katasztrófával sújtott, szlovákiai szakaszát járta végig. Az ott forgatott videójában elmondta: a pénz nem lehetne akadálya a kármentésnek a Sajón, a katasztrófa megállításának. Az EU ugyanis a természeti katasztrófahelyzetekre ma is fenntart egy rendszert: a polgári védelmi mechanizmust. Ezen keresztül a tagállamok, az ilyen helyzetek megoldására, az emberi életek és a természet védelmére szakértői és technikai segítséget kaphatnak

– írja a Momentum közleménye.

A Momentum EP képviselője videójában azt is elmondta, hogy a Renew Europe európai parlamenti frakció tagjaival közösen javasolja: bővítsék ki az Európai Ügyészséget és a jogköreit is, hozzanak létre egy környezetvédelmi ügyészséget. Így, ahogy Donáth Anna fogalmazott, a Sajó kapcsán is felelősségre lehetne vonni azokat, akiknek a hanyagsága miatt előállt  a katasztrófahelyzet. 

A környezetvédelmi ügyészség felállításával végre lenne az Európai Unióban olyan ügyész, aki nem csak a pénzügyekkel, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik. Lenne egy olyan hivatal, ami a környezeti és társadalmi károkkal foglalkozik, felelősségre vonja azokat, akik a természeti kincseket károsítják, emberéleteket sodornak veszélybe és kockáztatják a jövőt

– fogalmazott a politikus.

Donáth Anna szerint ugyanis nem szabad elfelejtenünk, hogy ami a Sajóval történik, az tragikus szimbóluma annak, hogy a természetvédelem a 21. században nem kizárólag nemzeti ügy. Összeurópai kérdés, hogy mi történik a Sajóval, mi történik Európa folyóival, a természeti környezettel. Mert, ahogy fogalmazott, ha nem lépnek az óriásszennyezők, az óriáscégek, akik a környezetvédelmi problémák nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor az államnak kell megvédenie a környezetet és a közösségeinket. Ha pedig nem teszi, akkor Donáth Anna szerint, az EU-n keresztül kell ezt kikényszeríteni.

A zöldkérdés létkérdés. És most a Sajót látva ez a mondás, sajnos, aktuálisabb, mint valaha

– szól a közlemény.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.