Fullba nyomta a politizálást a szentkirályi templomban miséző ferences atya

Farkas Bazsi 2022-02-28 10:56:17
Most a püspöknek írt levelet a körzet képviselője, hogy magyarázatot kapjon az esetre.

Nemrégiben Sümegre helyezték át Pete Polgár Mátét, aki 5 évig volt Szombathely Szentkirály városrész plébánosa. A helyiek nagyon megszerették az atyát, az évek alatt a közösség tagjává vált, ezért nem is értik, hogy miért kellett őt áthelyezni. 

Mivel több hete próbálnak magyarázatot kapni, de eddig nem kaptak, most a körzet képviselője Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) tegnap nyílt levelet írt Székely János megyéspüspöknek. A levélből az is kiderül, hogy a vasárnapi misét megtartó ferences atya nem fukarkodott a politikai töltetű beszédtől sem.

Tisztelt Püspök Úr! 

Békétlen időkben még nagyobb az egyház felelőssége, mint béke idején. Különösen igaz ez egy olyan helyen, ahol továbbra is elvarratlan történetként lebeg fejünk felett plébánosunk leváltásának az ügye. Próbáltunk minden módon tudáshoz jutni ebben a témában, de azóta sem sikerült. Ebből egyenesen következik, hogy az ügy egyáltalán és semmilyen módon nem jutott nyugvópontra közösségünk körében. Ebbe az eleve nyugtalan helyzetbe tenyerelt bele az ide kirendelt ferences pap a mai szentmiséken. Politikailag elfogult prédikációjával számos hívet megsértett, volt, aki felállt, és távozott a templomból. Ez a tette – nemcsak emiatt – több ponton is elfogadhatatlan:

1. Egy, a szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatban semmilyen módon nem tehet áldozathibáztató megjegyzéseket, különösen nem, amikor magyar nemzettestvéreink is nagyon komoly veszélyben vannak Ukrajnában.

2. A belpolitikai témák templomban való tárgyalása nálunk soha nem volt divat. Nincs rá szükségünk, és a jövőben sem kérünk belőle. Biztos lehet abban, hogy a kormánypártra való szavazásra buzdítás nem marad következmények nélkül. Erről többször beszéltünk személyes találkozásaink során, és akkor Ön helyeselte a politikamentes misékről szóló gyakorlatot. Csak bízhatok abban, hogy egyedi akcióról, és nem valamiféle központi utasításról van szó.

Minden erőmmel fel fogok lépni az ellen, hogy a papok a misékre behozzák a politikát. Hangsúlyozom, hogy eddig ez nálunk még csak téma sem volt. Ez a helyzet azóta áll fent, hogy Ön a papunk felmentése mellett döntött. Kérem, hogy legalább döntésének ezt a negatív következményét orvosolja.

Nem tudom, hogy mi lesz a háborúval, és nem tudom, hogy alakulnak a dolgaink itthon. De az biztos, hogy nekünk itt bármilyen forgatókönyv esetén együtt kell tudnunk élni, és egymás szemébe kell tudnunk nézni. Az egyház szerepe ebben egészen biztosan nem a közösség tagjai közötti ellentét szítása, sokkal inkább szervező erőként a közösség összetartása. Ebben kérem, és várom segítségét.

Tisztelettel:
Tóth Kálmán

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”