Nem vagyunk felkészülve a menekülő ukránok tömeges megsegítésére

ugytudjuk.hu 2022-02-25 11:16:00
A délszláv háborúnál alkalmazotthoz nagyon hasonló a mostani, orosz invázió miatt elrendelt magyar menedékjog. Azonban súlyos következményei lehetnek egy menekülthullámnál, hogy az elmúlt években leépítettük a menekültügyi infrastruktúrát.

Az ukrán helyzetre reagálva 2022. február 24. napján 21:00 kor megjelenő Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében minden Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárságú külföldi, valamint Ukrajnában érvényes tartózkodási jogcímmel rendelkező harmadik országbeli állampolgár külföldi ideiglenes védelemre válik jogosulttá. 

Mindezzel „újjáéled” a magyar menedékjog menedékes státusza.

Ennek lényege, hogy minden olyan a fenti alanyi körből származó külföldit, aki igazolja, vagy valószínűsíti, hogy Ukrajnából fegyveres konfliktus, polgárháború vagy etnikai összecsapás, illetve az emberi jogok általános, módszeres vagy durva megsértése - így különösen kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód - miatt menekülni kényszerül.

A félreértések elkerülése végett fontos kiemelni, hogy a menedékes státusza nem azonos a szintén nemzetközi védelmi igényt magába foglaló menekült státuszával, két eltérő tartalmú tartózkodási jogcímről van szó.

A Kormány által elrendelt státusz időtartalma tipikusan egy évre szól, szállásra, orvosi és egyéb létszükségleti ellátásra való jogosultságot foglal magába, de 90 napon túl is jogszerű tartózkodást nyújt azon ukrán állampolgárok számára, akik egyébként állampolgárságuk miatt a jelenlegi szabályok értelmében csak 90 napig maradhatnának a schengeni övezet területén. 

Maga a menedékes státusz nem újkeletű a magyar jogtörténetben, elrendelésére a délszláv háború kitörésekor már volt lehetőség, amikoris az akkori helyzet hatására a bevándorlási hivatal felfüggeszthette volna a menedékkérelmek egyéni vizsgálatát minden külföldi számára, aki valószínűsíti vagy bizonyítja, hogy az akkor szétesőben lévő Jugoszlávia állampolgára. A kategória gyakorlati alkalmazására azonban nem került sor.

Érdemes továbbá kiemelni, hogy habár a jelenlegi ukrán biztonságpolitikai helyzetet tekintve a nagy számú Ukrajna területéről érkező menekülthullám prognosztizálható, hazánk az elmúlt néhány évben tudatosan leépített menekültügyi infrastruktúrája miatt nincs felkészülve nagyszámú menedékkérő befogadására.

A helyzethez a jelenleg érvényben lévő jogi szabályozási környezet sem illeszkedik, ugyanis most nincs lehetőség egyéniesített menedékkérelem az ukrán-magyar határon történő benyújtására sem. (erre csak a határtól 600 kmre található Kijevben lenne lehetőség).

A németországi illetékességű PRO ASYL menekültügyi civil szervezet a mai nap kiadott proklamációjában arra kéri az Európai Unió keleten érintett országait – kiemelve Lengyelországot, Magyarországot, Romániát és Szlovákiát, hogy haladéktalanul nyissa meg határait az Ukrajnából menekülő civil lakosság előtt.

Egyszersmind felszólítja az Európai Unió tagállamait – külön kiemelve Németországot – hogy már most készüljenek fel az Ukrajnából érkező menedékkérők védelemben részesítésére, valamint biztosítsa ellátásuk infrastrukturális hátterét.

Mindehhez egy gyors, hatékony és a bürokráciától mentes segítő mechanizmusra van szükség, ahol az élelmezés, a szállás biztosítása és az orvosi ellátás játszik fő szerepet. A szervezet felhívja a figyelmet a menedékkérőkkel való európai szintű szolidaritás szükségességére.

Ennek elengedhetetlen része az ukrán állampolgárok schengeni területen való tartózkodási jogosultságának a jelen helyzethez igazodó határozatlan idejűvé tétele, valamint az Ukrajnába való visszaküldés tilalmának azonnali bevezetése is.  

A cikk szerzője, Dr. Nagy Viktor menekültügyi és idegenrendészeti szakjogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának megbízott oktatója, 2015-2017 között a Helsinki Bizottság menekültügyi programjának munkatársa, a Körmendi Befogadó Állomáson elhelyezett menedékkérők jogi segítője.

Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.