Itt a nagy élelmiszerárstop: de vajon valóban jó-e ez nekünk?

Bazsó Bálint 2022-01-13 20:05:23
Megnéztük a hatósági árstop által érintett élelmiszerek árának mozgását, ez alapján pedig egyáltalán nem biztos, hogy minden termék esetén jól járunk az árak maximalizálásával. De az igazi furcsaság az, ami nincs a listán.

Nyakunkon a választás, így nem csoda, hogy a kormányzati boszorkánykonyhán is elsődleges kérdéssé vált a lakosság hangulatindexe, aminek egyik legfontosabb eleme a gyomor, illetve ebből kifolyólag a belekerülő ételek átlagára.

Így aztán szerdán bejelentették: február elsejétől befagyasztja a kormány a tej, az étolaj, a cukor, a csirkemell, a sertéscomb, illetve a liszt árát, és miután az internetet gyorsan elárasztották a pálinkás és a magyar szegénység egyik mértékegységeként számontartott csirkefarhátos mémek. 

Utóbbi kapcsán szinte hallani lehetett a kormány virtuális homlokcsapkodását, így gyorsan fel is vették hetediknek ezt a húsféleséget.

Kérdés persze, hogy valóban jól járunk-e a hatósági árakkal, hiszen a kereskedők könnyen átháríthatják a termékeken keletkező veszteségeiket a több alapvető termékre, vagyis végső soron ugyanannyit fizetünk, cserébe hallgathatjuk kedvünkre a kormányzati propagandát a szupernagy olcsóságról.

A kormány tehát tavaly októberi árakon fagyasztja be az érintett hét terméket, ezért megnéztük, hogy ezek árai hogyan változtak 2020 október és 2021 októbere között. Mivel a rendeletre még várnunk kell (vélhetően csütörtök késő este jelenik meg), ezért sem a részletszabályokat, sem azt nem tudni, hogy mi alapján számolják ki az árakat. Mi mindenesetre a KSH vonatkozó adatsorát használtuk. 

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2021 októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak voltak az egy évvel korábbinál: az élelmiszerek ára 5,2, ezen belül az étolajé 30,4, a liszté 12,5, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1 százalékkal emelkedett.

Élelmiszerár-stopot jelentett be Orbán Viktor

Közeleg a választás: február elsejétől befagyasztja a tej, az olaj, a cukor, a csirkemell, a sertéscomb és a liszt árát a kormány.

Nézzük meg az érintett hét termékből hat esetében (a csirkefarhátat a KSH valamilyen érthetetlen oknál fogva nem is elemzi) hogyan változtak 2020 októbere, 2021 októbere és 2021 novembere között (frissebb statisztika jelenleg nem elérhető):

A liszt 178 forintról 203 forintra drágult egy év alatt, novemberben pedig már 218 forint volt az átlagára. Vagyis egy hónap alatt több mint hét százalékkal fizettünk többet a boltokban. Vagyis a liszt 15 forinttal lehet olcsóbb.

Durván emelkedett az étolaj is: 533 forintról 713 forintra drágult egy év alatt, novemberben pedig már 720 forintot fizettünk érte. Ez alapján hét forinttal lesz olcsóbb az étolaj.

Kisebb mértékben, de emelkedett a kristálycukor is: itt 242 forintról 261 forintra nőtt a kiskerekedelmi ár, majd egy hónapra rá 267 forintra.

Ennek értelmében hat forintot nyerünk a hatósági áron.

Érdekes kivétel a csirkemell, amely a 2020 októberi 1 410 forintról  egy év alatt 1 600 forintra drágult, ám novemberben már 30 forinttal esett az ár: így a csont és bőr nélküli csirkemell kilóját 1570 forintért árulták.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Magyarul a csirkemell esetén még akár rosszul is járhatunk (feltételezve, hogy azóta nem nőtt az átlagár, ám ezt csak a friss statisztikák megjelenése után fogjuk látni).

Sertéscomb kilogrammját 2020 októberében 1 490 forintért adták, 2021 októberében viszont már némileg olcsóbb, 1 420 forint. Egy hónappal később sem változott az átlagára. 

A 2,8 százalékos UHT tartós tej literje 260 forint volt 2020 októberében, egy évvel később 268, 2021 novemberében pedig már 274 forint volt az átlagára, vagyis hat forint a nyereségünk, természetesen a novemberi árakhoz képest.

Vagyis az látszik, hogy az érintett hat termékből (mint említettük, a csirkefarhátat valamiért nem figyeli a KSH) kettőnek nem is nőtt az ára, egy esetben pedig még csökkent is.

Ugyanakkor az is látszik, hogy olyan alapvető élelmiszernek számító élelmiszerek, mint a (kései) burgonya, amelynek kilója egy év alatt 207 forintról 252, illetve 260 forintra, a tojás (10 darab) amely 434-ról 469, majd novemberre 480 forintra, a trappista sajt 1930-ról 2040-re, majd 2130 forintra, a 20 százalékos tejföl ára 169-ről 179, majd 2021 novemberére 185 forintra, a margarin 281 forintról 2021 októberére 342 majd 348 forintra, a fehér kenyér pedig 370 forintról előbb 417-re, majd 433 forintra drágult. Magyarul a lista összeállítása során nem feltétlenül az árak dinamikus emelkedése lehetett a legfőbb szempont, hogy mi, azt mi sem tudjuk.

Bár a farhátat nem tudjuk, a csirkeszárnyat már igen: ez 631-ről 720 forintra drágult, ám novemberre 713 forintra csökkent.

Érdekesség, hogy a hazai politikai elit egyik kedvelt mértékegysége, a párizsi átlagára 2020 októberi 1930 forintról 2021 októberére 1880 forintra csökkent.

Mivel a rendelet még nem jött ki, ezért a részletszabályokat sem ismerjük, vagyis nagyon sok mindenben változhat még.

Szólj hozzá!

A 2009-es Forma-1-es világbajnok, Jenson Button is megszólalt Hamilton esetleges visszavonulása kapcsán

Jelenleg mindenkit az foglalkoztat az F1 környékén, hogy felhagy-e a versenyzéssel a hétszeres világbajnok, aki az utolsó versenyhétvége óta kerüli a nyilvánosságot.

Hosszabbított norvég kapusával a Győri Audi ETO KC

Silje Solberg 2024-ig biztosan marad Győrben.

Megszűnik a beoltatlan emberek zárlata Ausztriában

Szakértők már nem tartják észszerűnek a korlátozó intézkedéseket.

A FIFA elnöke a kétévenkénti vb-t ellenző európaiakat kritizálta

Gianni Infantino továbbra is ragaszkodik forradalmi tervéhez.

Kitiltottak a kormány hivatalos Facebook-oldaláról? Ne aggódj, Dúró Dórát is!

A Mi Hazánk elnökhelyettese egy oltásellenes kommenttel verte ki a balhét.

Völnert és Boldogot nem, Navracsicsot viszont indítja a Fidesz áprilisban

Megvan a 106 fideszes jelölt: nincsenek nagy meglepetések.

Pottyondi Edina: Ez már a harmadik kopaszságom, Dominika az én grazi klinikám

Megindokolta a youtuber, hogy miért borotválta le a haját egy videóban.

Schmuck Erzsébet: A Fidesz fejezze be a klímacélok megtorpedózását!

Hogy nevezheti magát klímabajnoknak a kormány, amikor nem hajlandó elfogadni a szükséges klímavédelmi tervet? - kérdezi az LMP társelnöke.

Fogorvos mentett meg egy gömbhalat, aminek túl nagyra nőttek a fogai

A gömbhal először úgy nézett ki, mintha mosolyogna, egy idő után viszont már nem tudott enni.

PDSZ: csak a bíróság mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a január 31-i sztrájkot tovább szervezi.

Hogyan éld túl hajléktalanként Győrt?

A korábban pontyakváriumba mászó Kretének aludtak az utcán Győrben, és forgattak erről videót.

Nyáron érkezik a magyar Disney+

Eddig hivatalosan nem volt elérhető hazánkban a streaming-szolgáltatás, de ez már nem tart sokáig.

RTL: Közszereplőt érintő, kompromittáló fényképeket találtak Schadl páncélszekrényében

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

Borongós szerdánk lesz

Az északnyugati szelet a Dunántúl északi részén és a főváros térségében időnként élénk lökések kísérhetik.