Itt a nagy élelmiszerárstop: de vajon valóban jó-e ez nekünk?

Bazsó Bálint 2022-01-13 20:05:23
Megnéztük a hatósági árstop által érintett élelmiszerek árának mozgását, ez alapján pedig egyáltalán nem biztos, hogy minden termék esetén jól járunk az árak maximalizálásával. De az igazi furcsaság az, ami nincs a listán.

Nyakunkon a választás, így nem csoda, hogy a kormányzati boszorkánykonyhán is elsődleges kérdéssé vált a lakosság hangulatindexe, aminek egyik legfontosabb eleme a gyomor, illetve ebből kifolyólag a belekerülő ételek átlagára.

Így aztán szerdán bejelentették: február elsejétől befagyasztja a kormány a tej, az étolaj, a cukor, a csirkemell, a sertéscomb, illetve a liszt árát, és miután az internetet gyorsan elárasztották a pálinkás és a magyar szegénység egyik mértékegységeként számontartott csirkefarhátos mémek. 

Utóbbi kapcsán szinte hallani lehetett a kormány virtuális homlokcsapkodását, így gyorsan fel is vették hetediknek ezt a húsféleséget.

Kérdés persze, hogy valóban jól járunk-e a hatósági árakkal, hiszen a kereskedők könnyen átháríthatják a termékeken keletkező veszteségeiket a több alapvető termékre, vagyis végső soron ugyanannyit fizetünk, cserébe hallgathatjuk kedvünkre a kormányzati propagandát a szupernagy olcsóságról.

A kormány tehát tavaly októberi árakon fagyasztja be az érintett hét terméket, ezért megnéztük, hogy ezek árai hogyan változtak 2020 október és 2021 októbere között. Mivel a rendeletre még várnunk kell (vélhetően csütörtök késő este jelenik meg), ezért sem a részletszabályokat, sem azt nem tudni, hogy mi alapján számolják ki az árakat. Mi mindenesetre a KSH vonatkozó adatsorát használtuk. 

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2021 októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak voltak az egy évvel korábbinál: az élelmiszerek ára 5,2, ezen belül az étolajé 30,4, a liszté 12,5, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1 százalékkal emelkedett.

Élelmiszerár-stopot jelentett be Orbán Viktor

Közeleg a választás: február elsejétől befagyasztja a tej, az olaj, a cukor, a csirkemell, a sertéscomb és a liszt árát a kormány.

Nézzük meg az érintett hét termékből hat esetében (a csirkefarhátat a KSH valamilyen érthetetlen oknál fogva nem is elemzi) hogyan változtak 2020 októbere, 2021 októbere és 2021 novembere között (frissebb statisztika jelenleg nem elérhető):

A liszt 178 forintról 203 forintra drágult egy év alatt, novemberben pedig már 218 forint volt az átlagára. Vagyis egy hónap alatt több mint hét százalékkal fizettünk többet a boltokban. Vagyis a liszt 15 forinttal lehet olcsóbb.

Durván emelkedett az étolaj is: 533 forintról 713 forintra drágult egy év alatt, novemberben pedig már 720 forintot fizettünk érte. Ez alapján hét forinttal lesz olcsóbb az étolaj.

Kisebb mértékben, de emelkedett a kristálycukor is: itt 242 forintról 261 forintra nőtt a kiskerekedelmi ár, majd egy hónapra rá 267 forintra.

Ennek értelmében hat forintot nyerünk a hatósági áron.

Érdekes kivétel a csirkemell, amely a 2020 októberi 1 410 forintról  egy év alatt 1 600 forintra drágult, ám novemberben már 30 forinttal esett az ár: így a csont és bőr nélküli csirkemell kilóját 1570 forintért árulták.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Magyarul a csirkemell esetén még akár rosszul is járhatunk (feltételezve, hogy azóta nem nőtt az átlagár, ám ezt csak a friss statisztikák megjelenése után fogjuk látni).

Sertéscomb kilogrammját 2020 októberében 1 490 forintért adták, 2021 októberében viszont már némileg olcsóbb, 1 420 forint. Egy hónappal később sem változott az átlagára. 

A 2,8 százalékos UHT tartós tej literje 260 forint volt 2020 októberében, egy évvel később 268, 2021 novemberében pedig már 274 forint volt az átlagára, vagyis hat forint a nyereségünk, természetesen a novemberi árakhoz képest.

Vagyis az látszik, hogy az érintett hat termékből (mint említettük, a csirkefarhátat valamiért nem figyeli a KSH) kettőnek nem is nőtt az ára, egy esetben pedig még csökkent is.

Ugyanakkor az is látszik, hogy olyan alapvető élelmiszernek számító élelmiszerek, mint a (kései) burgonya, amelynek kilója egy év alatt 207 forintról 252, illetve 260 forintra, a tojás (10 darab) amely 434-ról 469, majd novemberre 480 forintra, a trappista sajt 1930-ról 2040-re, majd 2130 forintra, a 20 százalékos tejföl ára 169-ről 179, majd 2021 novemberére 185 forintra, a margarin 281 forintról 2021 októberére 342 majd 348 forintra, a fehér kenyér pedig 370 forintról előbb 417-re, majd 433 forintra drágult. Magyarul a lista összeállítása során nem feltétlenül az árak dinamikus emelkedése lehetett a legfőbb szempont, hogy mi, azt mi sem tudjuk.

Bár a farhátat nem tudjuk, a csirkeszárnyat már igen: ez 631-ről 720 forintra drágult, ám novemberre 713 forintra csökkent.

Érdekesség, hogy a hazai politikai elit egyik kedvelt mértékegysége, a párizsi átlagára 2020 októberi 1930 forintról 2021 októberére 1880 forintra csökkent.

Mivel a rendelet még nem jött ki, ezért a részletszabályokat sem ismerjük, vagyis nagyon sok mindenben változhat még.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.